(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag maakte de regering van Nieuw-Zeeland bekend dat er tijdens de landelijke verkiezingen volgend jaar ook een referendum wordt gehouden over de legalisering van recreatieve wiet. Volgens justitieminister Andrew Little is de uitslag daarvan bindend, maar uiteindelijk is de invoering van legale cannabis dus wel een zaak van het volgende kabinet.

 

Burger beslist over legalisering recreatieve wiet

Aan de andere kant van de wereld houden ze niet van ellenlange politieke voorstellen, dus houden ze de vraag die de kiezers in 2020 moeten beantwoorden vrij simpel. Op basis van een ontwerpwet moeten ze ja of nee aankruisen op het stembiljet, aldus de minister.

Over die conceptwet die legale wiet – of ‘recreational cannabis use’ zoals ze in Nieuw-Zeeland zeggen -zijn wel al wat details uitgelekt. Dit is wat er sowieso in komt te staan:

  • De minimum leeftijd om wiet te kopen en gebruiken is 20 jaar
  • Regulering en controle op commerciële voorraden
  • Een verbod op reclame voor cannabisproducten
  • Beperkte mogelijkheden voor thuisteelt en private teelt
  • Een publieke voorlichtingscampagne

Volgens minister Little is de coalitieregering eensgezind in het streven naar een “op gezondheid gebaseerde houding ten aanzien van drugs, om de schade te minimaliseren en de controle weg te halen bij criminelen”.

‘Geen Brexit-achtige onduidelijkheid’

Dat het wietreferendum er überhaupt komt is te danken aan de Green Party – zeg maar de GroenLinks van Nieuw-Zeeland – dat dit uitonderhandelde met de regerende Labour Party (zeg maar de PvdA daarginds). Volgens het groene parlementslid Chloe Swarbrick biedt de stemming “de grootste mogelijkheid om de cannabiswet te hervormen die ons land in 40 jaar heeft gezien”.

Ze voegt eraan toe dat het wetsvoorstel een duidelijk regelstelsel krijgt om “elke potentie van een ‘Brexit-situatie’ te voorkomen, omdat mensen precies zullen weten wat de toekomst inhoudt en hoe deze veranderingen zullen worden geïmplementeerd”.

Goei kans dat Nieuw-Zeeland zich volgend jaar voegt bij landen als Canada, Uruguay en Luxemburg… [beeld: Digishire/Shutterstock]

Invloed van parlementsverkiezing 2020

Maar zelfs als een meerderheid van de Nieuw-Zeelanders volgend jaar ‘JA’ zegt tegen legalisering van recreatieve wiet, is het nog onduidelijk hoe snel de wet kan worden aangepast. Volgens justitieminister Little is de keuze van de kiezers bindend omdat alle partijen die deel uitmaken van de huidige regering zich aan de uitkomst hebben gecommitteerd.

Maar de peiling vindt dus plaats tijdens de verkiezingen, wat betekent dat er een nieuw parlement zit dat moet beslissen over de aanname van de legaliseringswet. De centrum-rechtse oppositiepartij National Party – zeg maar de VVD van Nieuw-Zeeland – heeft bijvoorbeeld nog niet gezegd dat zij het referendum zal respecteren. En wij in Nederland weten ondertussen als geen ander hoe de overheid (en de VVD) met de uitslag van een burgerreferendum  omgaan…

80 procent Nieuw-Zeelanders heeft geblowd

Maar los van al dit politieke gekrakeel moet wel gezegd worden dat het tempo erin zit daar in Nieuw-Zeeland. Pas in december 2018, dus ruim vier maanden geleden, nam het parlement wetgeving aan die medicinale cannabis breed toegankelijk maakt. Ook betekende dit dat terminaal zieke patiënten voortaan cannabis kunnen gebruiken zonder angst voor juridische vervolging.

Een ‘JA’ volgend jaar bij het wietreferendum zou Nieuw-Zeeland het eerste land in de Azië-Pacific maken dat recreatieve consumptie van cannabis toestaat. Verkiezingen én referendum worden trouwens gehouden op zaterdag 21 november 2020.

De kans dat het ‘JA’ wordt is trouwens best groot. Niet alleen is wiet de meest gebruikte ‘illegale drug’ op de twee eilanden, uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent (!) van alle Nieuw-Zeelanders van 21 jaar en ouder minsten één keer in zijn leven cannabis heeft geprobeerd en dat 10% het nog steeds regelmatig doet…

[openingsbeeld:  Vladimir Zadvinskii/Shutterstock]
(advertentie)