(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De beer is echt los voor wat betreft gegadigden van buiten de cannabiswereld die een graantje willen meepikken van de voorspelde goud-groene bergen in het legale tijdperk. Nu weer een arts, advocaat en een tuinder die nog nooit een wietplant van dichtbij heeft gezien in Helmond. Eigenlijk alleen om goede wietolie voor patiënten te maken, maar als het moet doen ze de bevoorrading van coffeeshops er ook wel even bij.

 

Wietolie voor patiënten maken

Op zich is het streven van het Brabantse trio natuurlijk toe te juichen. Ze constateren namelijk terecht dat er een schromelijk gebrek is aan wietolie voor mensen met chronische pijn. Nu kunnen die slechts in 2 apotheken in heel het land legaal, maar tegen belachelijk hoge prijzen olie kopen die de apotheker zelf heeft gemaakt van Bedrocan-wiet.

En aangezien de zorgverzekeraars zo hypocriet zijn om cannabisbehandelingen niet te vergoeden, loopt dat zodanig in de papieren dat eigenlijk alleen grootverdieners zich deze olie kunnen permitteren. Gevolg: een weelderig bloeiende illegale markt en patiënten die noodgedwongen het heft in eigen hand nemen!

Wie de drie precies zijn kunnen we je helaas niet melden, simpelweg omdat 2 van de 3 niet met hun naam in de media willen: de arts en de tuinder. “Ik heb er geen problemen om mijn nek uit te steken, maar wel alleen als het project doorgaat”, zegt de arts tegen het Eindhovens Dagblad over die opstelling.

Haha, dat is net zoiets als dat je zegt dat je wel voor de vrijheid van democratie wil gaan vechten in Afghanistan, maar wel pas als de oorlog daar beslist is…

Politicus Toine Manders treedt namens het Helmondse wiettrio in de publiciteit… [foto: Facebook]

Olienood van patiënten

De arts moeten we dan weer wel nageven dat hij de gangmaker van dit project in Helmond is, dat trouwens als twee druppels water lijkt op een ander initiatief in Brabant: Project C in Breda. Ook daar willen drie buitenstaanders geld verdienen met legale wietteelt. Zie het CNNBS-artikel ‘Project C – Advocaat, arts en SP’er willen 12 ton wiet kweken‘ van september vorig jaar. Naar verluidt is er trouwens ook contact geweest tussen de Brabantse trio’s in Breda en Helmond.

De anonieme arts in Helmond ziet in zijn praktijk dat wietolie helpt tegen pijn en dat het verslaving aan farmaceutische medicijnen als Oxycodon en morfine kan verminderen. Hij hoort dus ook dat patiënten de grootst mogelijke moeite hebben om op legale wijze aan olie te komen. En als ze dat illegaal kopen dat de kwaliteit nogal wisselend is.

Redenen genoeg voor deze Helmonders om te streven naar legale productie van ‘biologische wietolie van dezelfde hoge kwaliteit’.

Coffeeshops bevoorraden

Het duw- en trekwerk dat nodig is om dat voor elkaar te boksen – als het überhaupt al lukt natuurlijk – laten de arts en de tuinders echter over aan Toine Manders uit Asten. Bij de Europese Verkiezingen eind deze maand is hij lijsttrekker van 50Plus.

Inmiddels heeft het Helmondse trio al gepraat met burgemeester Elly Blanksma en die was volgens de wannabe wiettelers enthousiast.

Maar ze wees de Brabanders ook op het feit dat uitsluitend wietolie maken voor patiënten onmogelijk is. Als Helmond aan de wietproef van het kabinet meedoet (wat ons uitgesloten lijkt omdat er maar één coffeeshop is), moeten de heren ook de stash voor recreatief gebruik van cannabis vullen. Manders in het ED: “Hoe kan die worden verbeterd? Dus als we cannabis gaan kweken doen we dat ook voor de coffeeshops.”

Wietteler zonder enige ervaring met… wiet

En dan de tuinder, de man die de wiet moet gaan kweken voor Helmond. Hij is weliswaar gespecialiseerd in biologisch kweken, maar van wietplanten heeft hij nog nooit kaas gegeten. In de regionale krant wuift hij dat minpuntje weg: “Ik heb natuurlijk nog nooit cannabis gekweekt, maar ik weet wel hoe ik de juiste omstandigheden moet creëren om planten te laten groeien zodat het resultaat altijd hetzelfde is.”

Tuurlijk jongens, paprika, tomaat, komkommer, wiet… het is één pot nat. NOT.

[openingsfoto: Zuzuan/Shutterstock]
(advertentie)