(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Marktonderzoeksbureau Edison Research voorspelt in een nieuw business rapport dat de wereldwijde markt voor medicinale cannabis de komende vijf jaar spectaculair gaat groeien. Vorig jaar werd er nog slechts voor 53 miljoen dollar aan volledig (farmaceutisch) goedgekeurde ‘cannabinoïden therapieën’ verkocht. De totale omzet aan legale cannabis bedroeg in de VS in 2017 acht miljard dollar. In 2024 is die markt al goed voor 140 miljard dollar, waarvan alleen al de VS 90 miljard voor zijn rekening neemt.

 

Twee soorten mediwiet

Toegegeven, het is wat moeilijk te doorgronden, vanwege het gebruik van diverse ‘soorten cannabis’ door elkaar heen. Je hebt dus medicinale cannabis die net als andere medicijnen alle tests en controles heeft doorlopen en aan alle farmaceutische en reguleringseisen van de overheid voldoet. Dat is nu nog een heel klein gedeelte van de (legale) wietmarkt.

Een miezerige 53 miljoen dollar om precies te zijn. Voor zover wij weten beschikt alleen het Britse GW Pharmaceuticals over de juiste papieren, en wel voor hun wietmedicijnen Sativex (Multiple Sclerose) en Epidiolex (epilepsie).

Maar je hebt ook nog de mediwiet van Bedrocan, Canopy Growth, Aurora en consorten. Voldoet ook aan behoorlijk strenge productie-eisen, wordt verkocht via apotheken of medical marijuana dispensaries maar het is dus géén officieel goedgekeurd medicijn dat aan de officiële farmaceutische kwaliteitseisen voldoet!

En eigenlijk heb je dan ook nog een derde soort mediwiet: wiet die de patiënten zelf kweken…

Medicinale cannabis wordt heel groot

Hoe dan ook, voor beide groepen cannabis medicatie geldt een fraaie nabije toekomst, als we het nieuwste rapport van Edison Research mogen geloven. De twee belangrijkste oorzaken? Legalisering is populair onder de kiezers en politici (h)erkennen de belastinginkomsten die daardoor kunnen binnenstromen.

“Medicinale cannabis is potentieel een markt van 140 miljard dollar, die wordt ontsloten nu de globale mars richting legalisering doorgaat”, aldus het rapport. Directeur gezondheidszorg bij Edison is Max Jacobs. Volgens hem hangt er weliswaar een hype rond de markt, maar “is de niet te ontkennen werkelijkheid” dat mediwiet enorm potentieel heeft. “Het kan gemakkelijk uitgroeien tot een markt van bijna 90 miljard in de VS en van meer dan 40 miljard in de EU-5 landen.”

[EU-5 zijn de 5 grootste landen binnen de EU: Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.]

Zo ziet de legale wietwereld er op dit moment uit, maar rood zal het onderspit delven tegen groen… zoveel is zeker!

Legalisering is geen vraag meer

Max Jacobs van Edison: “Het is niet meer de vraag óf dit gaat gebeuren, maar slechts de vraag wanneer. Het is eigenlijk meer de vraag wanneer overheden de incentive krijgen om richting legalisering te bewegen, niet alleen door brede publieke steun maar door de belofte van significante belastingen die kunnen worden geheven door deze illegale markt een legale te maken.”

De marktonderzoeker vergelijkt de opbloeiende cannabisindustrie met het internet rondom de eeuwwisseling – in die zin dat het revolutionair is maar dat niet alle bedrijven in de sector succesvol zullen zijn. Denk aan WorldOnline versus Google bijvoorbeeld.”Het is belangrijk om te focussen op de juiste merken en de juiste segmenten in de cannabis sector.”

Koffiedik kijken

Enigszins opmerkelijk is het dat Edison Research voorspelt dat de VS de belangrijkste cannabismarkt worden, ondanks het ‘first-to-market advantage’ van buurland Canada.

Om ook nog even terug te komen op het nu nog heel kleine stukje mediwietmarkt dat de volledig goedgekeurde cannabis medicijnen innemen. GW Pharmaceuticals, dat ook in de VS actief is en door de FDA  toegelaten werd tot de geneesmiddelenmarkt (ondanks het federale wietverbod), gaat naar verwachting voor 1,7 miljard dollar verkopen in 2024.

Technologische ontwikkelingen zijn ook aanjagers van de groeimarkt. Denk aan extractie-technieken zoals biosynthese bijvoorbeeld. Volgens Jacobs de toekomst van de sector, omdat dit proces veel goedkoper is dan de huidige alternatieven.

Verboden fruit

En geloof het of niet, maar er wordt ook al ‘voorbij’ cannabis gekeken, naar andere potentiële drugs. Wiet heeft daarvoor de deur geopend zogezegd en dus wordt er links en rechts al geloerd naar drugs die met name in de geestelijke gezondheidszorg kunnen worden ingezet.

Zo vindt er volgens Jacobs momenteel al wetenschappelijk onderzoek plaats naar mogelijke medische behandelingen met ketamine, psilocybine en MDMA…

[openingsfoto: Parilov/Shutterstock]
(advertenties)