(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is niet alleen veel verse vette vis die je leven kan verlengen, ook wiet blijkt een prima survival-tool. Vraag het anders maar eens na bij Melita Gordon op Jamaica. Deze krasse knar van 95 jaar rookt namelijk al 85 jaar haar wiet in een pijp en nu dringt zelfs haar dokter erop aan om niet meer te stoppen met deze klaarblijkelijk ubergezonde hobby!

 

Aan de wiet sinds 1934

A joint a day keeps the doctor away‘, zeiden wij vroeger wel eens gekscherend in de coffeeshop, als we weer eens bijna de tijd vergeten – zo niet tijdelijk verslagen – hadden. Maar in die aloude stonede volkswijsheid schuilt toch enige kern van waarheid, zo blijkt als we stomtoevallig op het levensverhaal van Melita Gordon stuiteren, via een Zuid-Afrikaanse website.

Het Jamaicaanse vrouwtje is inmiddels nog maar 1,42 meter hoog maar dus wel mooi hard op weg naar een eeuw aanwezigheid op Moeder Aarde. Melita woont in Maroon Town en is geenszins van plan om te stoppen met het roken van wiet. Iets wat ze al de overgrote meerderheid van haar aardse tijd doet, want geloof het of niet maar dit vrouwtje blowt al 85 jaar, ofwel sinds 1934!

Luister naar de dokter

Haar familie en vrienden dringen er – gezien haar gezegende leeftijd – wel eens op aan om ermee te kappen, maar dan wijst Melita er fijntjes op dat haar huisarts haar verteld heeft dat ze de kaap van de 100 nooit in zicht zou hebben gekregen als ze daadwerkelijk haar wietpijp aan Maarten had gegeven.

Of zoals ze het zelf tegen de roemruchte website 18 Karat Reggae zegt:

‘When mi go a doctor him say him nah tell mi fi stop smoke marijuana, because if mi stop, him a go lose mi’

Steek ‘m op!

Juist. Melita, die oorspronkelijk afkomstig is van Falmouth, een kleine stad aan de noordkust van Jamaica ten oosten van Montego Bay, zegt dat ze de hobby van het blowen oppikte toen ze gedoopt werd. Dat dopen vond trouwens plaats in de praktijk van haar ouders Michelle Jones en Richard Gordon, die beiden ook niet bepaald vies waren van een jointje (of twee, of drie et cetera).

De kleine Melita (en dan bedoelen we hier haar leeftijd en niet haar lengte) deed vanaf haar tiende dienst als ‘aangewezen joint-aansteker’. Maar als ze geen ‘dienst’ had bij mommy en daddy wist ze zelf ook steeds beter raad met cannabis als sacrament. Iets dat sinds enkele jaren trouwens officieel als legale reden om te blowen in de wet is opgenomen op Jamaica: als aanhanger van rastafari mag je sacramenteel aan de wiet!

Gortdroog commentaar van wellicht ’s werelds oudste dagelijkse blower: ‘A because mi start light the weed fi dem why mi start smoke’.

Negen kids en doorgaan (met blowen)

Maar natuurlijk Melita, valt geen haarspeldje tussen te frunniken. Gedurende haar gehele lagereschooltijd bleef de kleine meid dapper door roken. En ook later toen ze een gezin stichtte en liefst negen kinderen ter wereld bracht (waarvan er nu nog 7 in leven zijn), was er geen krul op haar hoofd die eraan dacht om te stoppen met wiet.

Zelfs toen ze spulletjes verkocht buiten de Maldon Primary School of seizoensarbeid deed op de nu gesloten Maroon Town bananenplantage, stond Melita bekend als ‘het pijpvrouwtje’.

Nee viezerik, niet daarom maar wel vanwege de onafscheidelijke pijp met wiet die in haar mondhoek bungelde. Men wist ook van Melita dat ze haar cannabisgewoonte met hand en tand verdedigde, mocht iemand al zo zot zijn om er kritiek op lost te laten op dit Caribische eiland.

50 jaar getrouwd met een bierdrinker

Vreemd genoeg moest echtgenoot Manuel Gordon – met wie Melita meer dan 50 jaar samen was – niets weten van wiet. “Hij blowde nooit, het enige dat hij deed was bier drinken, maar hij probeerde mij nooit te dwingen om te stoppen”, zo vertelt de Jamaicaanse. Acht jaar geleden overleed Manuel, maar wel op de verdomd gezegende leeftijd van 100 jaar, 6 maanden en 12 dagen.

[* disclaimer: Het kan dus ook zonder wiet, heel oud worden]

Melita geeft geen speciale reden op waarom ze nou zo gek is op wiet roken. Wel zegt ze dat ze door te blowen kan relaxen en dat het helpt om ‘meer helder te denken’.

Ondertussen neemt de druk van haar familieleden met iedere nieuwe verjaardag van de bikkel toe. De dochter met wie ze tegenwoordig samenwoont wil dat ze stopt met blowen. Maar Melita zou Melita niet (meer) zijn als ze niet met een tegenvoorstel komt: in plaats van de hele dag door aan de pijp te lurken beperkt ze de cannabis consumptie tegenwoordig tot één keer per dag…

(advertenties)