(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ook in een legale CBD- en hennepwereld is het niet allemaal pais en vree tussen de marktpartijen. Maar gelukkig kan je er een rechter bijhalen als je ernstig met elkaar overhoop ligt, toch andere koek dan afranselingen, liquidaties of ripdeals die op de zwarte drugsmarkt voorkomen. In de VS is nu een miljoenenclaim ingediend door een hennep/CBD fabrikant die zich bekocht voelt door een zadenleverancier. De laatste leverde in plaats van vrouwelijk hennepzaad namelijk hoofdzakelijk ‘mannetjes’.

Miljoenenruzie in CBD/hennepindustrie

Suen (aanklagen) zit de Amerikanen in het bloed zoals gewoon klagen in Nederlanders huist. En sinds hennep volledig is gelegaliseerd – middels de Hemp Farming Act of 2018  van afgelopen december) en cannabis al in 33 staten medicinaal en/of recreatief is toegestaan, kunnen ook wiet- en hennepmensen zich tot de rechter wenden als ze flink met elkaar overhoop liggen.

Enter CBD/hennepfabrikant Elemental Processing uit Kentucky en hennepzaad-leverancier HP Farms uit Oregon. Eerstgenoemde sued  laatstgenoemde voor het lieve sommetje van 44 miljoen dollar. Dat zou het bedrag aan ‘verloren inkomsten’ zijn omdat het bedrijf uit Oregon faalde om vrouwelijke zaadjes te leveren in een deal ter waarde van 6 miljoen dollar.

Waardeloze mannetjes vs kostbare vrouwtjes

De klacht waarover een rechter zich nu mag uitspreken behelst dus het sturen van merendeels mannelijk zaad in plaats van het beloofde gefeminiseerde zaad. Voor zover wij weten een redelijk unieke rechtszaak, maar goed dat hoort blijkbaar ook bij het volwassen worden van een nog maar kort geleden gelegaliseerde industrie.

In de ingediende lawsuit claimt Elemental Processing dat het de mannelijke zaadjes voor minder dan een penny (1 eurocent) kan verkopen, terwijl ieder vrouwelijk zaadje minstens 1 dollar oplevert, omdat dat cannabinoïdenrijke toppen produceert.

Links een waardeloos mannetje (als je tenminste toppen wilt oogsten, bijvoorbeeld voor de productie van CBD) en rechts een vrouwelijke hennepplant… [beeld: annarepp/Shutterstock]

Volgens de hennepfabrikant in Kentucky heeft het waardeloze zaad hun oogst van 2019 vernacheld – en verhinderden de mannetjes dat de vrouwtjes konden gaan bloeien – en kost dat geintje hen liefst 44 miljoen dollar. Vooraf had Elemental al 352.000 dollar betaald en na de oogst zou men nog eens 3,5 miljoen dollar of 15% van de winst van de geoogste toppen betalen aan HP Farms.

Hennep is big in de U.S.A.

Maar dat gaat nu natuurlijk niet meer gebeuren. Integendeel; of het bedrijf uit Oregon maar eventjes 44 miljoen aan misgelopen winst wil overmaken naar Kentucky? Want volgens het rapport dat nu bij de rechtbank ligt, verkocht Elemental de zaden door aan boeren in heel Kentucky en die hadden vervolgens ‘geen andere keus dan de planten omploegen’. De hennepboeren kwamen namelijk pas achter het probleem nadat de plantjes ontkiemd waren…

De ruzie tussen zadenbank en CBD/hennepboer is er stiekem ook eentje tussen twee Amerikaanse staten die voorop lopen met de hennepteelt in de VS. Vorig jaar werd er minstens 50.000 acres (ruim 20.000 hectare) hennep aangeplant in Oregon, terwijl boeren uit Kentucky 56.000 acres hennep (22.600 hectare) lieten registreren. Een groot deel van die hennepteelt staat tegenwoordig in dienst van de productie van CBD.

Ter vergelijking: in heel Nederland is vorig jaar volgens officiële cijfers op 2.160 hectare vezelhennep geteeld…

[openingsfoto: Algirdas Gelazius/Shutterstock]
(advertenties)