(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #34   Er zijn veel verschillende kweektechnieken en methoden om je opbrengst mee te verhogen. Een van de meest omstreden technieken is ongetwijfeld het snoeien van de meeste grote schutbladeren in de bloeifase, om zo meer energie naar de toppen te laten gaan. De schutbladeren maken namelijk ook energie voor de toppen, maar toch zijn er een aantal zeer ervaren kwekers die zweren bij de techniek. We raden je aan om deze techniek pas te gebruiken als je goed weet wat je doet, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we de techniek niet met heel veel liefde voor je uitlegden. Hier is die dus nog een keer!

top50-34

De meeste kwekers snoeien hun planten nauwelijks. Ze weten namelijk maar al te goed dat grote bladeren kostbare voedingsfabriekjes van cannabisplanten zijn. Ze zetten lichtenergie en CO2 om in zuurstof en glucose, wat de voeding voor de plant is. 

Je kunt echter, door het snoeien van grote bladeren, de topontwikkeling enorm stimuleren. Een 30% grotere opbrengst is hiermee haalbaar. Het geheim zit hem in de timing.  Na ongeveer vier weken bloei knip je bij deze methode bijna al het blad van de plant. Je moet een beetje lef hebben om het te doen, maar als je de resultaten ziet ben je verkocht. Je laat slechts een paar van de grote bladeren, en al het blad in de toppen aan de plant zitten.

defoliation1

Let wel even op want niet alle cannabis soorten reageren goed op deze methode. Vooral indica dominante planten kun je op deze manier goed behandelen en produceren er tot 30% meer opbrengst door. Sommige hybride sativa’s reageren er ook goed op maar hierbij hoef je iets minder rigoureus te werk te gaan. Als je twijfelt kun je de methode eerst eens op één plant uitproberen, dan zie je meteen ook goed het verschil in opbrengst. 

Hoe werkt het precies?

In de natuur is het onwaarschijnlijk dat wietplanten net zoveel grote bladeren ontwikkelen als binnen onder de perfecte omstandigheden. Naarmate de bloei vordert worden voedingsstoffen uit de bladeren onttrokken die de plant gebruikt voor de topontwikkeling. Zo zie je dat een cannabisplant heel efficiënt met energie omgaat. Bladeren vallen hierna vanzelf af. 

Binnen is het anders: wanneer alle toppen zijn ontstaan, benutten vooral indica dominante soorten, de grote bladeren nog nauwelijks. De voedingstoffen uit het blad heeft de plant binnen ook niet nodig, er is immers genoeg voeding aanwezig in de grond. Door nu bijna al het grote blad van de planten te verwijderen, kan er veel meer licht door het bladerdek heen schijnen. Ook zal de luchtvochtigheid afnemen, en we zagen al eerder (in tips om topwiet te kweken #3) dat een drogere lucht in de bloeifase goed doet.

Doordat het licht nu alle delen van de plant kan beschijnen en er geen vochtige lucht meer in het bladerdek blijft hangen, worden de toppen snel groter, harder en ontwikkelen ze meer harskristallen. De wortels pompen de sapstroom nu meer en meer in de toppen, zonder dat de bladeren het voor hun neus aftappen.

De techniek

Knip het blad in één keer weg. Dus niet een blaadje hier en dan weer eens daar. Zeker, het zal een schok zijn voor de plant, maar gezonde planten herstellen zeer snel, de volgende dag is ze al van haar amputaties bekomen. Wat nazorg in de vorm van extra vitaminen en sporenelementen kan het herstelproces nog beter doen verlopen.

(advertenties)