(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het leven van de vijf Mohammed wietplanten van Dokter Groen zit er alweer bijna op. En het was een mooi leven want de toppen liegen er niet om. Om te kijken of ze al rijp voor de oogst zijn fotografeert onze kweekdokter deze week met een macrolens. Kweekverslag met lekker veel plaatjes! 

Bloeiweek #7 is ten einde en mijn eerste kweek op water zit er bijna op. Tijd dus om de trichomen eens van dichtbij te bekijken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat voorheen eigelijk nooit deed. In plaats van de kleur van de trichomen te checken met een microscoop, keek ik dan gewoon naar de planten zelf. Vergeelde bladeren en een hoop bruine bloeiharen zijn ook duidelijke tekens van een rijpe wiettop. En voor het geval dat niet zo was liet ik de planten meestal gewoon een extra weekje staan. Zo kan het ook.

Macro-wiet-fotografie

Eerlijk gezegd is de hoofdreden dat ik nu wél inzoom op de trichomen, simpelweg omdat ik trichoomfoto’s zo mooi vind. Ik had al een paar jaar een macrolens in huis maar wist eigenlijk niet hoe ik hier goede foto’s mee kon maken. En dat vond ik toch een beetje zonde. Ik ben daarom van de week naar een foto speciaalzaak geweest om te kijken of ze me het een en ander konden uitleggen. Er werd me een hoop duidelijk, en dus ben ik ermee aan de slag gegaan.

Wat je in dit verslag ziet zijn dus mijn eerste macrofoto’s. Ze zijn nog niet helemaal perfect maar oefening baart vast kunst. Bovendien heb ik ze uit de losse hand genomen, en ik kan je vertellen dat dat lastig scherpstellen is op zo’n korte afstand. Ik heb Sinterklaas al om een statief gevraagd, dus als het een beetje meezit zijn mijn foto’s volgende week nog wat scherper.

Voor zover ik het trouwens op de foto’s kan zien, kunnen mijn toppen in ieder geval nog wel een weekje. Veel trichomen zijn volgens mij wel wit maar veel amberkleurige trichomen zie ik nog niet. Bovendien is een groot deel ook nog wel transparant.

Spoelen…

Aangezien dit de laatste weken zijn, zou ik nu ongeveer aan spoelen moeten gaan denken. Ware het niet dat ik deze week op CNNBS vernam dat spoelen eigenlijk overbodig is, aangezien je het verschil toch niet kunt proeven. Ik heb ook de vele reacties onder het bericht op Facebook gezien, en de meningen lijken verdeeld. Ik ben zelf wel geneigd om te denken dat spoelen inderdaad een beetje overbodig is, maar voor de zekerheid zal ik het toch wel doen.

Ten eerste omdat het sowieso geen kwaad kan en ten tweede omdat spoelen heel snel en gemakkelijk kan op hydro. Je hoeft alleen het voedingswater te vervangen voor kraanwater, en klaar ben je. En omdat dan ook meteen alle voeding uit het systeem is hoef je ook niet langer dan een paar dagen te spoelen. Dat is in ieder geval mijn redenering, dus pin me er niet op vast.

pH en voeding

Maar spoelen doe ik nu zeker nog niet, aangezien ik mijn planten nog minstens een week laat staan. Wel heb ik nog steeds dagelijks te maken met pH-dalingen (zie mijn verslag van vorige week). Om die op te vangen gebruik ik dagelijks ongeveer een milliliter pH-plus, dus dat hoopt zich op enig moment wel op. Niet dat ik er gevolgen van zie aan mijn wietplanten maar ik kan me zo voorstellen dat al die pH-plus niet goed is voor de verhouding aan mineralen in het water.

Vandaar dat ik gisteravond ook meteen weer even een deel van het voedingswater vervangen heb. De EC-waarde was ook wat aan de hoge kant (1.8) dus dat kwam goed uit. Dus, even de pomp uit zodat ik de aanvoerslang kon loskoppelen en in een emmer kon hangen, en de pomp weer aan. Op die manier heb ik ongeveer zeven liter voedingswater uit het Flow Hydroponics Systeem gepompt. Daarna weer zeven liter schoon kraanwater toegevoegd, waardoor de EC-waarde op 1,5 kwam en de pH-waarde op 6,3.

Het gekke is – en dat had ik ook al eerder opgemerkt – dat de pH-waarde na deze waterwisseling niet daalt. Ik denk omdat de pH-waarde van 6,3 te hoog is voor de opname van de meeste mineralen. In ieder geval heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt door meteen wat CalMag toe te voegen (dat wordt alleen bij een pH-waarde boven de 6,3 opgenomen) en de pH-waarde pas de volgende dag (vanmorgen) op peil (5,8) te brengen.

(advertenties)