(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Daar zijn ze weer: de wannabe legale wiettelers van Project C. Onlangs nog in het nieuws omdat ze een bank voor de rechter sleepten die hen een zakelijke rekening weigerde. Nu is er opnieuw trammelant, want de gemeente Drimmelen ontzegt de kandidaat voor gereguleerde wietteelt de toegang. En dus gaat er niet één wietplant de grond in op het kassencomplex waarmee Project C zo goed als rond was.

De vier wietmusketiers uit Breda

Project C is zonder meer de kandidaat-wietteler voor het experiment met staatswiet die het beste de publiciteit weet te vinden. En dat is niet omdat ze zoveel verstand hebben van wiet kweken: de advocaat, SP-politicus, de huisarts en de kassenbouwer die samen Project C aanjagen.

Wel weten ze hun marketing goed te verwoorden – ‘We gaan 12 ton wiet per jaar produceren‘ – en is er constant gedoe. Recent nog met de bank dus, al moeten we daar direct bij zeggen dat de vier Brabantse musketiers wel mooi hun kort geding tegen ABN Amro wisten te winnen.

Drimmelen says ‘No’

Maar met een zakelijke bankrekening op zak stuiten de heren direct weer op een volgend probleem: wáár gaan we die 12 ton wiet maken? Ze waren op een spreekwoordelijke haar na rond met een kassencomplex van liefst 30.000 vierkante meter in de gemeente Drimmelen. Die noemt zichzelf weliswaar ‘De blauwgroene gemeente’, maar op het groene goud (wiet) zitten ze duidelijk niet te wachten. Maandag heeft burgemeester Gert De Kok  laten weten geen medewerking te verlenen.

En dan weet advocaat Peter Schouten de media weer razendsnel te vinden. [Zo bood deze bijna-ganjapreneur zich na de moord op advocaat Derk Wiersum vrijwel direct in de media aan als diens vervanger – publiciteit gegarandeerd natuurlijk. Maar dit terzijde.]

Wel bankrekening, geen kas

Oud-mediaman en tegenwoordig advocaat Peter C. Schouten wil 12 ton legale wiet kweken, maar waar?  [foto: Twitter]

In dagblad BN De Stem beklaagt de oud-mediaman, die sinds 2011 advocaat is, zich over de weigering van Drimmelen. “We hebben op dit moment niet direct andere opties”, klinkt het. Al lezen we even later al dat Project C nu ook in Breda en Tilburg zelf gaat kijken, dus in de twee Brabantse steden die zijn uitverkoren om mee te doen aan de wietproef van het kabinet.

Daar verwacht Schouten weliswaar geen weerstand, maar wel een gebrek aan geschikte locaties. Haha, dat zal inderdaad tegenvallen met de kassencomplexen binnen de stadsgrenzen van Tilburg en Breda ja… De advocaat in de krant: “Dan moet je dus grond aankopen en iets gaan bouwen. Voor je het weet ben je twee jaar verder.”

Uitstralingsprobleem

Om herhaling van deze bittere teleurstelling te voorkomen, wil Project C nu ook dolgraag van alle gemeenten in de buurt weten of ze een legale wietteler verwelkomen. Maar wat waren nou precies de redenen waarom Drimmelen geen brood ziet in wiet? Welnu, ook dat slingert Project C middels een persbericht de openbaarheid in.

Uit BN De Stem: ‘Drimmelen heeft bezwaren geuit met betrekking tot de beschikbare politiecapaciteit, de ambtelijke ondersteuning en de uitstraling van de gemeente.’ Tja, als bestuurders met vage begrippen als ‘uitstraling’ gaan schermen dan valt het te bezien of er überhaupt wel ergens één wietkwekerij van de grond komt in Nederland…

Oh ja, stapt Peter C. Schouten namens Project C nu weer boos naar de rechter, net als met de bankenkwestie? Helaas pindakaas. “In het ontwerpbesluit van het ministerie staat duidelijk dat gemeenten toestemming moeten geven. Dan heeft het voor ons weinig zin om daarover naar de rechter te stappen”, aldus de advocaat.

Wordt vervolgd, zoveel is wel zeker.

[openingsbeeld: StockSmartStart/Shutterstock]
(advertentie)