(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In het land dat ooit tekende voor de start van de War on Drugs is de mening van het volk ten aanzien van één bepaalde soort drugs inmiddels volledig omgedraaid. Uit een actuele peiling blijkt dat tweederde van alle volwassenen vindt dat er niet langer een negatief stigma rond wiet hangt. Bijna driekwart van de Amerikanen is er bovendien van overtuigd dat de populariteit van cannabis alleen nog maar zal toenemen!

Negatieve imago cannabis verdampt

Het bekende marktonderzoeksbureau Harris publiceerde deze week haar traditionele ‘State of Marijuana
The Status of Marijuana in 2024‘, waarin ruim tweeduizend volwassen Amerikanen zijn bevraagd over cannabis. De generaties Gen Z (18 tot 26 jaar), Millennials 27 tot 42 jaar), X 43-58 jaar) en Boomers (vanaf 59 jaar) waren daarbij evenredig vertegenwoordigd.

De belangrijkste conclusie (en dat werd tijd ook) is dat het negatieve stempel dat zo lang aan wiet kleefde aan het verdampen is. Zo zegt 64% van de Amerikanen nu dat “marihuana niet langer het stigma draagt dat het vroeger had”.

Uit de enquête blijkt verder dat 72% van de Amerikanen gelooft dat cannabis alleen maar populairder zal worden, waarbij 70% zegt dat het op een dag voor iedereen toegankelijk zal zijn.

Joint roken nog altijd favoriet

De onderzoekers vroegen ook naar hoe men het liefste cannabis consumeert. Het zal je niet verbazen dat het roken ervan (blowen) nog altijd de populairste toedieningsmethode is. Zo steekt 81% van de ouders met minderjarige kinderen ’t liefst een joint op – wel puur want aan mixen met tabak zoals wij het doen hebben ze daarginds een broertje dood.

Ook onder jongere mensen – Gen z en de Millennials – blijft het old school blowen favoriet. Maar ook edibles (eet- en drinkbare met cannabis geïnfuseerde procucten) hebben de voorkeur van 62% van de consumenten. Daarna volgen qua populariteit vapen (56%) en het zogeheten dabben van cannabis concentraten (42%).

Taboe is mainstream geworden

Opvallend is dat een meerderheid van de cannabisconsumenten zich ook graag omringt met gelijkgestemden. Van de respondenten zegt 56% namelijk dat ze “voor sociale kringen mensen zoeken die wiet op dezelfde manier gebruiken als ik”.

En 47% stelt dat “comfortabel samenleven met een partner betekent dat je het cannabisgebruik wederzijds accepteert”. In een persbericht zegt Libby Rodney, chief strategy officer van Harris Poll, dat de cijfers van het bedrijf boekdelen spreken:

“Met vier op de 10 Amerikanen die wiet gebruiken, is het geen trend – het is een culturele verschuiving. Wat ooit taboe was, is nu mainstream en weerspiegelt de veranderende houding en normen. Het gaat niet alleen om gebruik; het gaat om acceptatie – wat een nieuw tijdperk inluidt in hoe we tegen deze ooit controversiële substantie aankijken en ermee omgaan.”

40% consumeert dagelijks of wekelijks wiet

Hoe zit het met de tijden waarop Amerikanen aan de wiet gaan, is er sprake van een grote groep die ‘wake and bake’ doet in de vroegste uren? Jazeker, 41% omschrijft zichzelf als “ochtendconsument”. Uiteraard is de groep die zich “avondconsument” noemt nog groter: 77%.

De redenen waarom er cannabis wordt genuttigd, zijn dan weer minder verrassend te noemen. De meeste respondenten (64%) zeggen cannabis te gebruiken als ze “willen ontspannen en tot rust komen”. Zes op de tien mensen vindt bovendien dat wietconsumptie hen “een gevoel van verbondenheid geeft en gevoelens van eenzaamheid verlicht”.

Kijken in de kristallen bol

Een even grote groep meent dat het “verrassend” is dat cannabis op federaal (landelijk) niveau in de Verenigde Staten nog altijd niet is gelegaliseerd.

Voor Libby Rodney van Harris Poll zijn de uitkomsten van het onderzoek reden om de toekomst optimistisch in te zien. “Kijkend in de kristallen bol van de cannabisindustrie is één ding overduidelijk: verandering ligt in het verschiet. Twee derde van de Amerikanen verwacht dat medicinale cannabis binnen vijf jaar net zo gewoon zal zijn als voorgeschreven medicijnen. Het is niet alleen optimisme; het is een vast geloof in de transformerende kracht van wiet op het gebied van geneeskunde en daarbuiten.”

We sluiten af met een grappige graphic. De vraag is: wat zou jij willen opgeven om recreatief gebruik van cannabis legaal te maken/houden? Nou, dit willen de Amerikanen er gerust voor schrappen om legaal te kunnen blowen:

[openingsbeeld: Shutterstock, graphics: Harris]
(advertentie)