(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In landen waar de mensen wel een overheid hebben die qua cannabis in touch is met reality, wordt 420 groots gevierd met festivals en zeer rokerige bijeenkomsten met medestanders. In de Lage Landen is het een ander verhaal. Daar is het allemaal heel erg bescheiden (NL), of er wordt zoals in België tot twee keer toe een onschuldig cannabis-evenement door de autoriteiten verboden. Terwijl de wil en de stem van het volk toch helder genoeg zijn, kijk maar mee…

Bij wiet vervalt alle logica in België

Afgelopen zaterdag was het twintig april oftewel 420. Met name in Noord-Amerika, maar tegenwoordig ook in Europese landen als Duitsland, Malta, Spanje en Luxemburg wordt deze wietfeestdag uitbundig gevierd.

Wij van CNNBS waren van plan (2x zelfs) om naar België af te reizen voor het debuut van de 420-vieringen daar met het evenement Terpz & Herbz.

Maar tot twee keer toe grepen politie en gemeentelijke overheden in en verboden het festijn – waar nog geen grammetje THC-wiet te koop zou zijn geweest – onder het mom dat dit zou ‘aanzetten tot het gebruik van cannabis’.

Stel je eens voor dat er in België bierfestivals gehouden zouden worden, waar je géén bier mag kopen en drinken noch mag laten zien… Inderdaad, dat kun je je helemaal niet eens voorstellen!

Enorme kloof burger en politiek

En toch is de werkelijkheid anders dan die van de bange autoriteiten die al in een spastische kramp schieten alleen al als ze ergens het woord ‘wiet’ of ‘cannabis’ tegenkomen.

Kijk maar even naar deze straatinterviewtjes met Vlaamse studenten en jonge burgers in Gent. Dan hoor je een heel ander geluid van de Belgen over wiet, gepresenteerd en gefilmd door TagMag:

(advertentie)