(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Van zaterdag 21 september tot en met zondag 6 oktober is het weer bier tanken in lederhosen of dirndljurk in München, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren. Maar wie dacht dat het bier-en-worst festijn dit jaar opgeluisterd kan worden met een welverdiende joint tussendoor, komt bedrogen uit. Sowieso houden de regionale machthebbers daar totaal niet van legale cannabis, ze verbieden blowen op het Oktoberfest simpelweg!

Starnakel dronken prima, maar oh wee als je een joint rookt

Meer dan vijf miljoen (!) mensen bezoeken in twee weken het jaarlijkse Oktoberfest in München. Ter vergelijking: onze Keukenhof trekt ongeveer anderhalf miljoen mensen, in zeven weken. Nu Duitsland op 1 april recreatieve cannabis heeft gelegaliseerd, hoopte een deel van de bierfans dat er ook wiet gerookt mag worden in de biergartens en de 14 kolossale feesttenten in het uiterste zuiden van Duitsland.

Maar dat feest gaat dus niet door. Je mag (knetter) dronken worden op het wereldberoemde Oktoberfest in Beieren – wat doorgaans aardig lukt gezien de standaardmaat van een glas bier van 1 liter – maar niet high.

De door conservatieve geregeerde Zuid-Duitse deelstaat gaat het roken van cannabis verbieden op openbare festivals, in de fameuze Beierse biertuinen én dus ook op ’s werelds populairste bierfestival het Oktoberfest. Dat kondigde de deelstaatregering dinsdag aan.

Beieren maakt het de cannabisconsument zo lastig mogelijk

In haar strikte interpretatie van de Duitse cannabiswet wil de deelstaatregering van Beieren ook het roken van wiet verbieden in aangewezen rookruimtes en rookzones zoals de buitenruimtes in restaurants en cafés. Het verbod zal zich ook uitstrekken tot het verhitten en verdampen (vapen) van wiet en cannabisproducten, meldt het Duitse persbureau dpa.

Lokale autoriteiten in Beieren mogen ook het gebruik van cannabis verbieden in openbare ruimtes zoals buitenzwembaden en recreatieparken zoals de Englischer Garten in München.

“Ons doel is om cannabisgebruik in openbare ruimtes te beperken”, zegt de Beierse minister van Volksgezondheid Judith Gerlach onomwonden. “Dat is belangrijk voor de bescherming van de gezondheid en vooral voor de bescherming van kinderen en jongeren.”

In Beieren hebben ze hun prioriteiten wel op orde: Nur saufen, nicht kiffen…

Beierse anti-cannabis propaganda gebaseerd op drie keer niks

Tja. Beetje stierenscheisse dit natuurlijk. Om te beginnen kunnen kinderen en jongeren (onder 18) helemaal niet bij wiet komen normaal gesproken. Thuis kweken en lid worden van een cannabisclub kan pas vanaf 18 jaar namelijk. Maar het zal niet voor niets zijn dat juist Beieren ook fel tegen een landelijke legalisering van wiet was de afgelopen jaren.

Het zal wellicht niet eens voorkomen in het woordenboek van deze minister van Volksgezondheid, maar alcohol is toch echt bewezen stukken slechter voor de gezondheid dan wiet. Terwijl het laatste grote wetenschappelijke onderzoek naar de schadelijkheid van diverse soorten drugs toch echt in 2020 gedaan is in… Duitsland!

[bron: Jellinek]

De uitkomst is voor ons soort mensen geen verrassing meer, maar wellicht dus wel voor die overbezorgde politici in het christelijk-conservatieve Beieren. Proost en volgend jaar beter, zeggen wij dan optimistisch.

LEES OP CNNBS OOKStudie • Niet cannabis maar alcohol tast hersenen jongvolwassen aan

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)