(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al eerder kon je hier op CNNBS lezen over JuicyFields, een bedrijf dat gouden bergen beloofde aan mensen die geld wilden steken in de teelt van medicinale cannabis. Al vanaf het begin waren er veel vraagtekens bij deze opzet en die blijken uiteindelijk ook terecht. In meerdere landen kwam de politie afgelopen week in actie tegen de mensen achter dit pyramidespel, waarbij voor liefst 645 miljoen euro gefraudeerd is!

Grote internationale politieactie in 11 landen

‘Police arrest international gang in $686 million medicinal cannabis scam’ kopt het internationale persbureau Reuters. En in eigenland schrijft De Telegraaf: ‘Nederlanders uit beruchte ’Juicy Fields’-bende opgepakt in onderzoek naar investeringsfraude’.

Kortom, een zaak van belang deze oplichting van honderdduizenden (vooral) kleine cannabisinvesteerders. Geen wonder dat Europol een zogeheten ‘klapdag’ organiseerde. De cijfers, ook van de gezamenlijke politieactie, zijn indrukwekkend.

Tijdens de actiedag op 11 april hebben meer dan 400 politieagenten in 11 landen 9 arrestatiebevelen uitgevoerd en 38 huiszoekingen verricht, bijvoorbeeld.

‘Werkelijke schade kan nog hoger zijn dan 645 miljoen euro’

Tijdens het onderzoek en de actiedag werd 4.700.000 euro aan bankrekeningen, 1.515.000 euro aan cryptomunten, 106.000 euro aan contanten en 2.600.000 euro aan onroerend goed in beslag genomen of bevroren.

De wetshandhavers namen ook verschillende luxe voertuigen, kunstwerken, contant geld en verschillende luxe artikelen in beslag, evenals een groot aantal elektronische apparaten en documenten.

Ze boerden dus niet slecht daar bij JuicyFields, dat dient gezegd. Volgens gerechtelijke schattingen bedraagt de totale schade als gevolg van nepinvesteringen in het geadverteerde crowdsourcingplatform voor cannabisteelt maar liefst 645 miljoen euro. “Maar de werkelijke en niet-gerapporteerde schade kan aanzienlijk hoger zijn”, aldus Europol.

Met promotieteams zoals hier op Spannabis 2022 blies JuicyFields letterlijk een rookgordijn op…

Honderdduizenden mensen zien de geldboompjes al groeien

En dat is ook weer niet heel vreemd als je weet dat er wereldwijd naar schatting 550.000 deelnemers waren die interesse toonden in niet-bestaande wietplantjes. Het zijn overigens voor het merendeel Europeanen die erin zijn getrapt en zich als online investeerders lieten registreren.

Met behulp van bankoverschrijvingen of crypto currencies maakten ongeveer 186.000 deelnemers daadwerkelijk geld over naar het uitgebreide pyramidespel dat actief was van begin 2020 tot juli 2022.

De verdachten, van voornamelijk Russische maar ook Nederlandse, Duitse, Italiaanse, Letse, Maltese, Poolse, Jordaanse, Amerikaanse en Venezolaanse nationaliteit, gebruikten advertenties op sociale netwerken om slachtoffers naar hun websites te lokken. Deze platformen boden veelbelovende crowdsourcing investeringsmogelijkheden in de kweek, oogst en distributie van cannabisplanten voor medicinaal gebruik.

Met een minimale initiële investering van minstens 50 euro in deze zogenaamde ‘e-growing’ opportuniteit, werd investeerders beloofd dat ze in contact zouden komen met producenten van medicinale cannabis. Bij de aankoop van een cannabisplant verzekerde het platform investeerders – ook wel e-growers genoemd – dat ze snel hoge winsten konden opstrijken uit de verkoop van wiet aan geautoriseerde kopers.

Hoe het kan dat JuicyFields zo ‘succesvol’ geld ophaalde

Europol: “Hoewel JuicyFields jaarlijkse rendementen van 100 procent of meer beloofde, onthulden ze niet precies hoe ze dit zouden bereiken, laat staan dat ze dit konden garanderen.” De samenwerkende politiediensten gaan ook wat dieper in op hoe slim deze flessentrekkers te werk gingen.

“De legalisatie van cannabisteelt of de uitbreiding van het toegestane THC-gehalte in cannabisproducten voor persoonlijke, recreatieve en therapeutische doeleinden is een belangrijk onderwerp van publiek debat binnen de EU. Dit debat wordt verder gevoed door de realiteit dat cannabis een van de meest geconsumeerde illegale stoffen is, zowel binnen de Europese Unie als wereldwijd. Zoals in andere contexten is gebleken, zijn criminele netwerken bijzonder bedreven in het toepassen van nieuwe verhalen op bestaande criminele praktijken, met name in perioden van veranderingen in de regelgeving, waardoor fraudeurs de kans krijgen om te adverteren met investeringsmogelijkheden met een laag risico en een hoge winst.”

JuicyFields – klassiek ’te mooi om waar te zijn’ pyramidespel

Een frauduleus pyramidespel of Ponzi scheme in goed Engels, is een soort investeringsoplichting waarbij criminelen investeerders hoge rendementen beloven met weinig of geen risico. In plaats van winst te maken met legitieme bedrijfsactiviteiten, gebruiken de oplichters het geld van nieuwe investeerders om rendement te betalen aan eerdere investeerders.

Dit creëert de illusie van een winstgevende onderneming, maar in werkelijkheid stort de zwendel in als er niet genoeg nieuwe investeerders zijn om de uitbetalingen vol te houden, waardoor de meeste investeerders met verliezen achterblijven.

De gemiddelde – zelfs voorzichtige – belegger doet bijvoorbeeld een eerste investering van 50 euro en ontvangt kort daarna een uitbetaling die zijn geld verdubbelt. Gemotiveerd door deze financiële winsten, verhoogden veel beleggers hun inzet en legden honderden, duizenden of in veel gevallen zelfs tienduizenden euro’s in.

Het platform veinsde geloofwaardigheid omdat het niet alleen vertegenwoordigd was in de digitale wereld, maar ook het imago hoog hield van een betrouwbare legale bedrijfsstructuur met fysieke kantoren, personeel en vertegenwoordiging op evenementen in de cannabisindustrie.

Aanvankelijk ontvingen de meer dan een half miljoen e-kwekers hun investeringsrendement. In juli 2022 verwijderden de criminelen achter het plan echter abrupt bedrijfsprofielen van sociale medianetwerken en beletten gebruikers in te loggen op hun rekeningen, waardoor geldopnames werden bevroren…

Vele meldingen leidden tot Europol-onderzoek

De wijdverspreide politiemeldingen in heel Europa waren voor Europol aanleiding om een gecoördineerde aanpak te starten voor onderzoeken waarbij meerdere EU- en niet-EU-landen betrokken waren. Deze wetshandhavingsfocus op JuicyFields en aanverwante investeringsplatforms werd gevolgd door de oprichting van een gezamenlijk onderzoeksteam bij Eurojust.

Dat team werd geleid door de Duitse en Spaanse politie, de Franse gendarmerie en ondersteund door Europol, het National Crime Agency van het Verenigd Koninkrijk en andere wetshandhavers uit talrijke lidstaten (waaronder Nederland).

“Na het zorgvuldig samenvoegen van broodkruimels van digitaal bewijsmateriaal, hadden de onderzoekers een gezamenlijk inlichtingenbeeld opgesteld dat de politie in heel Europa in staat stelde om deze arrestatiegolf te starten”, verklaart Europol de actie van afgelopen week.

LEES MEER OVER JUICYFIELDS OP CNNBS:

[foto’s: Derrick Bergman/Gonzo Media]
(advertentie)