(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel cannabis op federaal niveau nog altijd verboden is in de Verenigde Staten, is dat op statenniveau een heel ander en veel succesvoller verhaal. Uit het jaarlijkse banenrapport van Vangst Jobs Report blijkt dat er eind vorig jaar op de kop af 440.445 fulltime jobs in de legale cannabisindustrie van de verschillende staten waren.

Verschil federale overheid en staten in cannabis wetgeving

In 40 van de 50 Amerikaanse staten is cannabis legaal voor medicinaal en/of recreatief gebruik. Tweederde van alle 320 miljoen inwoners heeft toegang tot legale wiet, hoewel het in de nationale drugswet nog altijd in de zwaarste drugscategorie prijkt.

Gelukkig wordt er nu wel eindelijk serieus gepraat binnen de DEA over een herziening van cannabis in het strafrecht (van Schedule I naar III).

Ondertussen draait in die staten waar cannabis al wél op dat level is gelegaliseerd, de industrie volop. En dat levert dus ook als bonus een hoop nieuw gecreëerde banen op.

Vorig jaar kwamen er bijna 23-duizend nieuwe canna-jobs bij

De cannabisindustrie ondersteunt nu 440.445 “fulltime equivalente banen” volgens het 2024 Vangst Jobs Report. Dat is eind vorige week gepubliceerd door het cannabis banenplatform Vangst in samenwerking met Whitney Economics, een onderzoeksbureau voor de cannabis- en hennepindustrie.

Uit het rapport blijkt ook dat de industrie 22.952 nieuwe banen heeft toegevoegd in 2023, een stijging van 5,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. De dip in de groei sinds 2017 was ten tijde van de Covid-19 pandemie. De nu gerapporteerde algehele banengroei in de sector betekent een belangrijke ommekeer na een daling van ongeveer 2% in de cannabisindustrie van 2022 tot 2023.

Omzet legale wiet in VS bedraagt bijna dertig miljard dollar

Het rapport onderzocht ook de waarde van verkochte cannabisproducten in 2023 en becijferde dat er vorig jaar voor in totaal van 28,8 miljard dollar aan legale cannabisproducten over de toonbank ging. Dat is 2,7 miljard dollar – of iets meer dan 9% – meer dan het jaar ervoor.

De omzet van legale wiet blijft naar verwachting stijgen in de komende jaren. Het rapport voorspelt voor 2024 nog eens een stijging van 9% van de jaarlijkse inkomsten. Daarbij zijn vooral in Ohio, New York, New Jersey en Maryland de verwachtingen hooggespannen, naarmate de industrie in die staten zich verder ontwikkelt.

“Toen we met Vangst begonnen, waren er nog geen 50.000 fulltime werknemers in de cannabisindustrie. Minder dan tien jaar later zijn er 440.445 fulltime werknemers in cannabis. E dat aantal zal blijven groeien”, stelt Vangst-CEO Karson Humiston.

(advertentie)