(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Martijn kan wel janken! Wat mooie Nicole Kush 2.0 toppen hadden moeten worden, is verdwenen en spontaan veranderd in allemaal rare uitschieters. Het zadenbedrijf geeft aan dat het niet aan hun genetica ligt, dus Martijn vraag zich af hoe het dan wel zit? Gelukkig is Lieve Muna er om zijn vragen te beantwoorden. Lees je mee?

 

Naam
Martijn
Onderwerp
Wat gebeurt er met mijn toppen!
Bericht
Hallo Muna, ik ben momenteel Nicole Kush 2.0 aan het kweken van Seeds Genetics. Ik zit nu bijna in week 8 van de bloei, en wat eerst mooie toppen leken te worden is nu veranderd in hele rare uitschieters en de wiet is verdwenen.

Ik heb de zadenbank gecontacteerd, en die beweren dat het niet aan de zaden ligt. Maar waar ligt het dan wel aan vraag ik me af? Ik hoop dat jullie mij wel kunnen vertellen wat er aan de hand is want ik ben de wanhoop nabij en kan wel janken.. Zo lang bezig en dan net voor het einde is de wiet verdwenen… Help!

Alvast vriendelijk bedankt, Martijn

Bijlagen

 

Hoi Martijn, bedankt voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat je baalt om je toppen zo te zien veranderen. Wat een mooie oogst had moeten worden, zijn nu inderdaad allemaal rare uitschieters en nieuwe blaadjes. Daar kun je inderdaad niet veel meer mee. Het zadenbedrijf heeft echter wel gelijk want het ligt inderdaad niet aan de zaden of de genen van de plant.

Te lang licht

Deze Nicole Kush 2.0 is namelijk terug in de groeifase gegaan, nadat de bloeifase al was begonnen. Ik raad je aan om even te kijken hoe het lichtschema staat ingesteld. Ik denk dat de lamp namelijk te lang aan staat en niet meer op het bekende 12/12 lichtschema voor de bloei. Als de lamp wel netjes op 12/12 staat, dan lekt er waarschijnlijk licht naar binnen tijdens de donkere uurtjes.

Als wietplanten per etmaal 14 uur of langer in het licht staan, dan gaan ze niet in bloei maar blijven ze in de groeifase. Dit gebeurt ook wanneer de donkere uren onderbroken worden omdat er licht in de kweekruimte schijnt. Wietplanten die nog in de groeifase staan komen hierdoor niet tot bloei. En wietplanten die al in bloei staan, kunnen door de langere dagen of het lichtlek weer terug in de groeifase schieten.

Reveggen

Dat laatste is er met jouw Nicole Kush 2.0 gebeurd. Die stond mooi te bloeien maar is nu weer gaan groeien. Als een bloeiende wietplant weer gaat groeien noem je dit reveggen. Hierbij zie je dit soort rare uitschieters, wat in feite gewoon nieuwe takken zijn die vanuit de toppen ontstaan. Ook de éénvingerige blaadjes zijn typisch voor het reveggen.

Om een wietplant te laten bloeien, of in bloei te houden, is het belangrijk dat die per etmaal minstens 10 uur (maar liever 12 uur) ononderbroken in het donker staat. Tijdens deze donkere uren worden namelijk bloeihormonen aangemaakt, en als een wietplant daar genoeg van heeft zal die ook beginnen te bloeien. Wordt de donkere periode onderbroken of gaat het lichtschema weer terug naar 18/6 (18 uur licht, 6 uur donker), dan gaat de wietplant weer terug in de groeifase.

Opnieuw bloeien of opnieuw zaaien

Om deze Nicole Kush 2.0 te kunnen oogsten, zul je haar dus weer terug op het 12/12 lichtschema moeten zetten of het lichtlek moeten dichten. Het probleem is alleen dat je dan een dicht begroeide wietplant overhoudt met enorm veel dunne takjes die je weer zal moeten uitdunnen om normale toppen over te houden.

Opnieuw laten bloeien kan, maar daar komt dus wel veel training en snoeiwerk bij kijken. Misschien ben je ook wel beter af door gewoon een nieuw zaadje te laten ontkiemen. Eventueel kun je ook stekken maken van een paar van de uitschieters als je deze genetica wil behouden. De stekken kun je dan opnieuw laten groeien en daarna weer laten bloeien.

-xxx- Muna

(advertentie)