(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ferre las een interessant artikel van LED fabrikant Thrive Agritech over LED balken waarmee wietplanten van de zij- en onderkant bijgelicht kunnen worden. De zijbelichting zou er volgens het artikel voor zorgen dat de lagere ‘popcorn’ topjes ook goed ontwikkelen, en je dus ook niet meer hoeft te dieven. Ferre vraagt zich af of hij dit ook in zijn kleine kweektentje kan toepassen?

 

Naam
Ferre
Onderwerp
Licht van de zijkant
Bericht
Lieve Muna, ik las laatst dit artikel van een LED fabrikant over zijbelichting en licht dat van de onderkant schijnt bij wietplanten. De lager groeiende toppen zouden er beter van worden, omdat ze meer licht krijgen. Kun je zoiets ook in een kleine kweektent toepassen, of is dit alleen interessant voor commerciële kwekerijen?

Met vriendelijke groet, Ferre

Bijlage

 

Hoi Ferre, bedankt voor je vraag. Ik heb me al eens eerder over dit onderwerp gebogen, en toen geconcludeerd dat zijbelichting of belichting van de onderkant niet veel toevoegt. De winst door de extra opbrengst weegt bij mijn weten niet op tegen de extra kosten voor aanschaf en energie.

Ik heb het opgestuurde artikel dan ook met interesse gelezen, om te zien of de techniek van zijbelichting misschien verbeterd is, of dat er nieuwe inzichten waren. Deze heb ik echter niet kunnen vinden in het artikel, dat vooral gaat over extra opbrengst door betere laag groeiende toppen. Het bedrijf is Amerikaans en richt zich vooral op grote commerciële kwekerijen. Zij zouden door de alternatieve belichting kunnen besparen op personeel, aangezien er niet meer gediefd hoeft te worden.

Oude truc

Persoonlijk geloof ik niet in het extra licht van de zij- of onderkant. Het is namelijk iets dat kwekers al jaren geleden probeerden, en dat nooit tot veel extra winst heeft geleid. Niet bij kleine thuistelers maar ook niet bij grote commerciële kwekers. Wel bij fabrikanten van TL-balken trouwens, en tegenwoordig proberen ze het dus met LED.

Ik zal je uitleggen waarom je beter kunt dieven dan bij schijnen aan de onderkant. Als je het daarna toch wil proberen dan heb je mijn zegen, want het formaat van je kweek maakt niet uit. Wat dat betreft is het resultaat voor een kleine kweker hetzelfde als dat van een grote kwekerij.

Van de zijkant belichten is al heel vaak geprobeerd in het verleden.

Hoge toppen vangen veel …auxine

Dat de zon van boven schijnt is niet de enige reden waarom de bovenste toppen van wietplanten het grootste zijn. De bovenste toppen worden het grootste, simpelweg omdat ze bovenaan de plant groeien. De bovenste toppen en groeipunten krijgen namelijk het meeste groei-hormoon auxine. Verder worden de hoogste toppen dikker omdat ze dan meer wind vangen. Zo kunnen mannelijke wietplanten hun stuifmeel mooi verspreiden en kunnen de vrouwelijke planten het weer mooi opvangen.

Mijn punt is dat de bovenste toppen van een wietplant gewoon altijd het dikste worden. Zelfs als je alleen van de zijkant belicht zullen ook de bovenste toppen het grootste worden. Zo is de wietplant eenmaal geëvolueerd. Een Watt aan licht die je daarom boven je planten hangt, levert dus altijd meer op dan een Watt aan licht van de zij- of onderkant.

Om deze reden kun je beter al je energie op de bovenste toppen richten in plaats van de ondersten. Door je planten te trainen zorg je er eerst voor dat alle toppen aan de bovenkant even hoog groeien. Hierdoor vangen die toppen namelijk evenveel en maximaal licht, zodat ze allemaal zo dik mogelijk worden.

Aan de onderkant kun je de toppen het beste weghalen. Dat is inderdaad even een klusje maar het zorgt ervoor dat de bovenste toppen meer energie krijgen en dus dikker worden. Het extra licht dat je onderaan of aan de zijkant zou gebruiken, kun je beter boven je planten hangen. Daar hebben ze namelijk meer invloed en leveren ze gewoon de meeste grammen op.

-xxx- Muna

(advertentie)