(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met kritiek op “de media” of “de journalistiek” heb ik niet veel op. Al is het maar omdat ik zelf journalist ben. En omdat ik weet dat pakweg De Telegraaf en CNNBS.nl weliswaar allebei media zijn, maar heel weinig met elkaar gemeen hebben. De laatste tijd verbaas ik me echter zo vaak over mijn vakbroeders en zusters, dat ik hen deze open brief heb geschreven.

 

Beste collega journalisten,

Wat hebben wij toch een mooi vak. We mogen de kladversie van de geschiedenis schrijven, we zijn de professionele ooggetuigen van onze tijd. We controleren de macht, we bestrijden vooroordelen en fake news met harde feiten en we laten ons publiek kennis maken met nieuwe ontwikkelingen en ideeën.

Journalisten spelen een belangrijke rol in een democratische samenleving. Wij informeren burgers, zodat ze weten wat er in de wereld gebeurt en ze bij verkiezingen een onderbouwde keuze kunnen maken uit de partijen en personen op het stembiljet.

We zorgen er voor dat politici, ondernemers en andere mensen met macht niet weg komen met leugens of valse beloftes.

Eigenaardig

Op zondag 31 maart, één dag voordat cannabis in Duitsland legaal werd, was ik op een familieverjaardag. Ik sprak er de ouders van mijn zwager. Ze staan nog volop in het leven, lezen twee kwaliteitskranten en zijn uitstekend op de hoogte van het nieuws. Toch hadden ze geen idee dat cannabis de volgende dag legaal zou worden bij onze Oosterburen.

Dat is eigenaardig. Want Nederlandse media berichten vaak over cannabis. Zo’n beetje elke opgerolde wietkwekerij haalt de krant.

En als Pieter Tops weer een boekje of onderzoekje over ondermijning af heeft, krijgt hij alle ruimte om zijn verhaal te vertellen. Zijn bizarre claims, van het kaliber “In de Tilburgse drugswereld gaat jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro om”, vormen geen belemmering, eerder een stimulans.

Ingezonden brief

Op de dag van de legalisering in Duitsland, 1 april, stuurde ik een opinieartikel over deze mijlpaal en de implicaties er van naar een aantal kranten, waaronder de Volkskrant en NRC. Beide kranten weigerden het stuk. De Volkskrant met een standaard afwijzing, NRC schreef:

‘Hoewel interessant onderwerp, moeten we een strenge selectie maken. Omdat we zelf weinig over dit onderwerp hebben geschreven, zien we op dit moment geen kans tot plaatsing.’

Ik zou zeggen: juist als je er weinig over hebt geschreven is een opiniestuk een manier om er alsnog iets mee te doen. Overigens publiceert het Eindhovens Dagblad het stuk komende donderdag.

Internationale verdragen

Wat mij verbaast, beste collega’s, is hoe weinig aandacht jullie hebben voor de historische stap van het grootste en rijkste land van Europa. Buiten Nederland is er veel meer berichtgeving over. Dat is extra vreemd omdat wij met ons wietexperiment ook werken aan een alternatief voor het cannabisverbod.

Wat mij ook verbaast: tientallen jaren lang schreven journalisten keurig op wat justitieministers van Korthals Altes tot Yesilgöz beweerden over legalisering van cannabis. Namelijk dat dit vanwege de internationale drugsverdragen onmogelijk zou zijn.

Dan zou je verwachten dat de recente uitspraken van de Canadese minister-president Trudeau over de legalisering van cannabis in zijn land groot nieuws zouden zijn. Trudeau zei tegen France.tv het volgende:

‘Het enige nadeel waar we ons ernstige zorgen over maakten, was dat we [door de legalisering van cannabis] bepaalde internationale verdragen over drugsbestrijding niet zouden naleven. We dachten dat ze Canada konden straffen omdat we ons niet aan de verdragen houden. Maar niemand heeft daar met ons over gesproken, ze waren geïnteresseerd en keken naar wat we aan het doen waren.’

Dat kan beter, cannabis in de media

Met andere woorden: al die ministers die zeiden dat internationale verdragen legalisering onmogelijk maken hadden het mis. Canada heeft dat bewezen en Trudeau heeft het nu dus expliciet gezegd. Voor zover ik weet heeft één Nederlands medium dit nieuws gebracht: Cannabisindustrie.nl, de site van VOC-secretaris Mauro Picavet.

Geachte collega’s: dit kan beter. De legalisering in Canada en Duitsland past in een wereldwijde trend om cannabis te decriminaliseren. Die verheugende ontwikkeling verdient in Nederland, ooit voorloper op dit gebied, veel meer aandacht.

De stichting VOC helpt jullie graag op weg met informatie, bronnen en contacten. En dit najaar hebben we iets bijzonders voor jullie in petto..!

Met collegiale groet,

Derrick Bergman
Journalist, NVJ-lid en voorzitter van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

(advertentie)