(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tweede Paasdag, 1 april 2024, wordt Cannabis Bevrijdingsdag bij onze Oosterburen. Dan wordt de eerste fase van de cannabiswet van kracht en mag iedere volwassene 25 gram op zak hebben en thuis drie wietplanten kweken voor eigen consumptie. 

Thuisteelt vanaf Pasen, cannabisclubs vanaf de zomer

Vanaf 1 juli kunnen niet-commerciële teeltverenigingen zich inschrijven voor een vergunning. De verenigingen mogen niet meer dan 500 leden hebben, die per maand maximaal 50 gram mogen kopen, maar die niet ter plaatse mogen consumeren.

In de tweede fase komen er regionale proefprojecten met commerciële teelt en verkoop. De Bondsraad, het parlement van de deelstaten, stemde op 22 maart in met de wietwet. Er bleek bij lange na geen meerderheid om de Vermittlungsausschuss (een soort bemiddelingscommissie) in te schakelen – wat voor veel uitstel zou hebben gezorgd.

420 vieren bij de buren, waarom niet?

De activisten van het Deutsche Hanfverband (DHV) voerden de afgelopen weken een felle campagne tegen de Vermittlungsausschuss. Met een gecoördineerde mail-actie werden ruim 160.000 mails gestuurd aan politici en partijen die hier vóór waren. En dat zijn alleen de mails die aan het DHV ge-cc’d zijn.

Als je een beetje Duits kan verstaan, kijk dan vooral naar aflevering 414 van het DHV News, waarin voorzitter Georg Wurth uitgebreid vertelt over deze historische overwinning.

De Duitse activisten en de tienduizenden consumenten die online de Weedmob vormen verdienen felicitaties en een feestje. Het is dat we met het VOC op 20 april aan een 420 event in Akhnaton Amsterdam meedoen, anders had ik die dag zeker in Duitsland doorgebracht.

Met een gericht email bombardement – onder de noemer WEEDMOB – wisten de Duitse cannabisliefhebbers uitstel van de regulering te voorkomen… [Foto X @HassoSuliak]

De strijd is nog niet voorbij

Maar ik ben het ook eens met Steffen Geyer, doorgewinterde activist en directeur van het Hanfmuseum in Berlijn. Op Twitter schreef hij de dag na de stemming in de Bondsraad:

‘Sommige mensen vieren feest alsof de strijd voorbij is. Het tegenovergestelde is waar. De komende tijden zullen in de schaduw staan ​​van wat we vandaag doen, de mensen van de toekomst zullen terugkijken op onze generatie en ons benijden of haten. Welke van beide is aan ons.’

Hoe belangrijk en invloedrijk deze doorbraak ook is, op het Duitse model is heel wat aan te merken. Zo mogen thuiskwekers niet meer dan 50 gram gedroogde wiet in huis hebben; alles wat je meer van je drie planten afhaalt, moet je vernietigen. En dan niet door het in kleine hoeveelheden te verbranden met een vloeitje er omheen.

Treft de politie meer dan 60 gram in je huis aan, dan levert je dat nog steeds een strafblad op.

Illegale markt terugdringen kan alleen met voldoende legale verkooppunten

Dat je in de cannabisclubs niet mag consumeren is ook een misser. Sowieso is het de vraag of Duitsers die maar af en toe een blowtje roken, lid gaan worden van een club. Doen ze dat niet, dan blijft een groot deel van de illegale markt bestaan.

In Canada koopt volgens de laatste cijfers bijna 72% van de consumenten hun cannabis via legale kanalen. Je kunt de illegale markt dus klein krijgen, maar dan heb je wel genoeg laagdrempelige verkooppunten nodig. Het is te hopen dat de tweede fase van de legalisering – de proefprojecten met commerciële verkoop en teelt – nog in deze regeerperiode start.

In oktober 2025 gaan de Duitsers naar de stembus en in de peilingen gaan de cannabishaters van CDU en AFD aan kop. De christelijke CSU heeft al gezegd dat zij de regulering terug zullen draaien als ze in de regering komen.

De delegatie van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) op bezoek bij het Europese Parlement in Brussel. Helemaal linkst staat BCD-voorzitter én kandidaat-politicus Simone van Breda….

Nederlandse coffeeshop delegatie bezoekt Europees Parlement

Vorige week bracht coffeeshopbond BCD een werkbezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Ik was uitgenodigd om mee te gaan. We kregen een spoedcursus Europese politiek van Dorien Rookmaker, die sinds 2020 in het Europees Parlement zit voor Meer Directe Democratie. Eerder was ze actief voor D66, Forum voor Democratie en Groep Otten.

Nieuwtje: BCD-voorzitter Simone van Breda staat derde op de lijst van Meer Directe Democratie voor de Europese verkiezingen in juni.

Rookmaker – vul hier een grap in over haar achternaam – pleit met vier andere Europarlementariërs voor legalisering van cannabis onder de noemer Legalise It EP. ‘Er moet nog veel gelobbyd worden’, zei ze, ‘het Nederlandse model staat er niet goed op. Als er EU-regels komen dan kan de Nederlandse manier misschien niet meer. En de kans dat het Duitse model bij succes wordt uitgerold in Europa is véél groter dan dat het Nederlandse model Europees wordt uitgerold.’

Coffeeshops, steek je kop niet in de polderklei

Hopelijk slaan de coffeeshopondernemers deze waarschuwing niet in de wind. Het Nederlandse model is, op de ongereguleerde achterdeur na, een prima model voor cannabisverkoop. De coffeeshop is een uitstekend instrument gebleken om de markten van soft- en harddrugs te scheiden en consumenten een veilige en vertrouwde omgeving te bieden om cannabis te kopen en te consumeren.

De coffeeshopbonden én de vele coffeeshops die nergens lid van zijn, zouden er goed aan doen om samen te strijden voor hun bestaansrecht. In Den Haag én in Brussel.

[tekst & foto’s Derrick Bergman, openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)