(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Afgelopen week was ik in Barcelona. Voor de twintigste editie van Spannabis, maar vooral voor de presentatie van ‘The Grand History of Cannabis – The Dutch’. De Nederlandse kunstenaar Mossy Giant maakte een meesterlijke tekening met die titel, die de basis vormt voor een uniek boek over de geschiedenis van cannabis in Nederland. 

‘Maak een tekening over de geschiedenis van cannabis’

Mossy Giant maakt naast vrij werk, ook prachtige kunstwerken voor bedrijven en initiatieven uit de cannabiswereld. Van Soma Seeds en de Homegrown Cup tot de ‘Geef de plant jouw stem’ poster van het VOC voor de landelijke verkiezingen van 2021.

Een heel bijzondere opdracht kreeg hij van de Franse eigenaar van een cannabis social club in Barcelona: La Crème Gràcia. Die opdracht luidde, kort samengevat: maak een tekening over de geschiedenis van cannabis vanaf de oerknal tot nu.

Vraag niet hoe, maar Mossy wist die opdracht met verve uit te voeren. Vorig jaar werd dit werk gepresenteerd in de club, met spectaculair effect van achteren verlicht. Helaas liep ik de presentatie toen mis. Maar gelukkig kwam er een vervolg…

Derrick, Ellen Holland (High TImes), kunstenaar Mossy Giant en eigenaar Stefan van cannabisclub La Crème Gràcia poseren voor de geweldige geschiedeniskaart van de nederwiet…

Toetje in de vorm van de Nederlandse wietgeschiedenis

Zowel voor Mossy als voor Stefan, oprichter van La Crème Gràcia, smaakte ‘The Grand History of Cannabis’ naar meer. Vorig jaar vroeg Mossy of ze bij me langs mochten komen om over het vervolg te praten. Er zou een nieuwe tekening komen, nu alleen over de Nederlandse cannabis geschiedenis én een bijbehorend boek, geschreven door Stefan. Natuurlijk wilde ik daar graag mijn steentje aan bijdragen.

We spraken urenlang over de geschiedenis van het gedoogbeleid, de periode die daaraan voorafging en de pioniers en sleutelfiguren in dit onwaarschijnlijke verhaal. Ik gaf ze ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop’ mee, het boek dat ik heb geschreven over 25 jaar coffeeshopbond PCN. Daarin komen ook de ontwikkeling en de achtergronden van ons cannabisbeleid uitgebreid aan bod.

Professioneel coffeeshop chroniqueur Captain Hooter, Mossy de tekenende geweldenaar zelf en hasjkoningin Mila, aan het blowen in La Crème Gràcia…

Mossy’s meesterwerk

Daarna bleef ik betrokken als eindredacteur en ik mocht het voorwoord schrijven van ‘The Grand History of Cannabis – The Dutch’. Met het woord meesterwerk moet je zuinig zijn, maar de tekening die Mossy heeft gemaakt verdient dat predicaat.

Een boordevolle compositie, die mij aan de middeleeuwse meester Jeroen Bosch doet denken. Rijk aan details, verwijzingen en – soms verborgen – betekenis. Net als naar de eerste Grand History tekening kun je er naar blijven kijken en steeds weer iets nieuws in ontdekken.

Mossy weet ‘m ook buiten werktijd goed te raken, zeker als hij toevallig naast zijn Franse tweelingbroer zit in het cannabis café…

Op de eerste rij, letterlijk

Voor de presentatie, afgelopen zaterdag, had Stefan mij en levende legende Wernard ‘The Potfather’ Bruining uitgenodigd. Het werd een weergaloze all-inclusive trip, die begon met een KLM vlucht vanaf Schiphol.

Mossy, Wernard en ik bezetten de eerste rij van het vliegtuig. Ons hotel lag op loopafstand van de cannabis club. En Barcelona is half maart een verrukkelijke stad, waar de lucht blauw is en de mensen alweer tot laat op de terrasjes zitten.

Ook levende Nederlandse cannabis legendes zoals wietolie-goeroe Wernard maken selfies (soort van)…

Spannabis als bijgerecht bij Mossy

Op vrijdag ben ik een paar uur op de Spannabis-beurs geweest en ik heb een paar van mijn favoriete cannabisclubs bezocht, maar ik heb toch vooral bij La Crème gezeten. Mijn kameraad en co-host Rens Hoppenbrouwers moest op het laatste moment afzeggen vanwege privé-omstandigheden, dus er zijn geen Barcelona specials van de High Tea Potcast dit jaar.

Maar er komt wel een aflevering met Mossy Giant en Stefan, die we in Nederland op gaan nemen. Want er is veel te vertellen over The Grand History of Cannabis en de plannen voor de toekomst.

Henk de Vries van de wereldberoemde en toch oer-Hollandse coffeeshops van The Bulldog heeft zichzelf gevonden…

Barcelona een weekend lang vol met cannabis vips

De presentatie van de tekening en het boek op 16 maart was geweldig. De club zat stampvol en meerdere hoofdrolspelers kwamen langs om te zien hoe Mossy hen had getekend, onder wie Mila Jansen, Simon Smit van Serious Seeds en Bulldog-oprichter Henk de Vries.

Het was een eer en een genoegen om Henk en andere mensen een “rondleiding” door de tekening te geven en uit te leggen wie iedereen is.

Jullie CNNBS columnist met hoofdredacteur Ellen Holland van High Times in cannabis social club Gràcia, met op de achtergrond het Hollands Meesterwerk…

Ik sprak uitgebreid met Ellen Holland, hoofdredactrice van de High Times, de moeder van alle cannabistijdschriften. Ze was er met haar man en een High Times verslaggever. De volgende dag kwam ze terug voor een interview met Mossy, Stefan en mij.

Zo vlogen de dagen voorbij, zoals dat altijd gaat in de Spannabis week.

MOSSY KOPEN?  Mocht je benieuwd zijn naar het boek en de print: vanaf vrijdag 22 maart is een beperkt aantal exemplaren van beide te koop via Mossy’s website

(advertentie)