(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De ’top terps’ zoals Bio Bertje zijn wietplanten liefkozend noemt, gaan de zevende week van hun bloeifase in. De toppen worden elke dag dikker en zijn een lust voor het oog. De meesten bloeiharen zijn echter nog spierwit, dus oogsttijd is het nu nog niet. Kweekverslag.

Hoi, lieve lezers!

Het gaat lekker met mijn top terps die inmiddels de zesde week van de bloeifase achter de rug hebben. Dit is  week 11 van de totale cyclus en de toppen worden dikker en dikker onder de twee SANlight EVO4-120 LED‘s. Aan alle hoofd- en zijtakken vormen nu cola’s. Dat betekent dat de buds samengroeien tot ze een grote top langs de hele tak vormen. Het ziet er geweldig mooi uit!

Ik geef de planten trouwens nog steeds alleen maar kraanwater en geen voeding. Dit kan omdat ik BioTabs gebruik, die genoeg voeding bevatten voor de hele ronde, en de pH-waarde zelf reguleren. Dat is supermakkelijk voor mij. Het bespaart me bovendien een hoop tijd omdat ik hierdoor nooit voedingswater hoef aan te maken.

De Chocolope van DNA-Genetics bloeit ook mooi verder, ondanks de kleine gele vlekken op haar bladeren. Omdat de plant voor de rest gezond is, laat ik alles zo als het is. Natuurlijk hou ik het wel goed in de gaten en controleer ik de plant dagelijks.

De meeste stampers (bloeiharen of pistils in het Engels) op mijn top terps zijn nog steeds wit, dus de bloei is nog in volle gang. De toppen zijn nog niet begonnen met rijpen en zullen dus ook nog steeds dikker worden. Als de witte stampers indrogen en bruin worden, dan weet je dat de plant rijpt en de oogst eraan zit te komen.

Mr. Sherbet Pops

Killer Glue

Bloeiharen en trichomen

De Seriosa en de Seriotica van Serious Seeds zijn op het moment de enige planten waar al bruine stampers te zien zijn. De rest van de planten hebben nog allemaal witte stampers. Wat de top terps wel gemeen hebben, is dat ze allemaal met een dikke laag trichomen bedekt zijn. De geur wordt dan ook met de dag sterker en de ware (top) terps komen naar boven.

De vuistregel zegt dat wietplanten oogstrijp zijn wanneer alle bloeihaartjes bruin zijn en er geen nieuwe witte meer bijkomen. Dit is echter maar een grove vuistregel. Het zegt namelijk niets over de echte staat van de trichomen op de plant, en dat is waar het werkelijk op aankomt. Aan de verkleuring van de kopjes van de trichomen kun je precies zien hoe rijp de plant werkelijk is, en wanneer je het beste kan oogsten. Daarover zal ik je de volgende keer wat meer vertellen.

Seriotica

Seriosa

Ook gaan we de volgende keer natuurlijk verder met de bloei en ontwikkeling van de top terps. Aan de hand van de trichomen zal ik je dan uitleggen hoe je kunt zien of de planten geoogst kunnen worden.

Tot volgende keer! Bio Bertje

(advertentie)