(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na 14 weken groei en bloei zat het erop voor de ’top terps’ wietplanten van Bio Bertje. Op een klein gevalletje toprot na hing hij zijn oogst te drogen, en nu is het moment van de waarheid. Tijd om de wiet te knippen en op de weegschaal te leggen. Zouden de top terps ook een top opbrengst hebben opgeleverd?

Hoi, lieve lezers!

In mijn vorige verslag heb je kunnen lezen hoe ik m’n ’top terps’ oogstte. Normaal gesproken had ik nog even gewacht daarmee, maar er zat een rotte plek in een van de toppen, en daarom heb ik de planten meteen te drogen gehangen.

Knaktest, check!

Na 10 dagen drogen doorstonden de gedroogde planten de ‘knaktest‘ met succes. Dat houdt in dat de takken een duidelijke ‘knak’ lieten horen als ik ze probeerde om te buigen, en daarbij ook meteen doorbraken. Dit geeft aan dat de wiet droog genoeg is om van de takken te halen, netjes te knippen en in weckpotten op te bergen. Als een tak bij het buigen niet breken en geen ‘knak’ laten horen, dan bevatten ze nog te veel vocht daarvoor.

Top terps knippen en opbergen

Om de oogst te kunnen wegen en opbergen haal ik de gedroogde planten één voor één uit de tent, en knip ik alle buds voorzichtig van de zijtakken en de hoofdstam af. Ik doe dat met een kleine oogstschaar en boven een grote plastic bak om de buds in op te vangen.

Omdat ik precies weet hoe zwaar de plastic bak is, kan ik iedere plant na het knippen met de bak en al direct wegen. Ik kijk wat de bak en de wiet samen wegen, en trek het gewicht van de bak eraf zodat ik het gewicht van de wiet alleen overhoud. Dat is dan het totale oogstgewicht per plant.

Het oogstgewicht van de planten verschilt veel. Dit is omdat het verschillende wietsoorten zijn, en omdat de planten op verschillende plekken in de tent stonden. De toppen stop ik per plant allemaal in een eigen weckpot met een vochtregulerend pakje (van Boveda of Integra Boost) erbij. Deze pakjes zorgen ervoor dat de gedroogde wiet de juiste vochtigheid behoudt.

Als de wiet te droog is dan geven de pakjes vocht af, en als de toppen te vochtig zijn nemen ze vocht op. Je wil namelijk niet dat de wiet te droog is want dat is scherp in je keel. Maar het mag ook niet te vochtig zijn want dan kan het gaan schimmelen in de afgesloten container.

Je kunt met de vochtregulerende pakjes zelf het vochtgehalte kiezen voor je cannabis. Er zijn pakjes die een vochtgehalte van 58% reguleren en pakjes die de wiet op een vochtgehalte van 62% houden. Persoonlijk vind ik 58% een perfect vochtgehalte voor mijn medicinale wiet.

Wat …burp!… weegt dat?

Als alle potten met wiet en een vochtregulerend pakje gevuld zijn, sluit ik ze luchtdicht af en zet ik ze in een donkere kast. De eerste weet dat de wiet in de potten zit, open ik mijn potten elke dag een keer en laat ik ze ongeveer tien minuten open staan. Dit noem je burpen oftewel boeren in het Nederlands, en dat doe je om te voorkomen dat het ondanks de regulerende pakjes toch nog te vochtig wordt in de potten. Het voorkomt dat je wiet in de potten kan gaan schimmelen.

En dan, het moment waar we allemaal op hebben gewacht. Wat hebben mijn top terps per plant, per soort en gezamenlijk opgeleverd aan wiet? Komt ie:

  • Seriotica van Serious Seeds (1 plant): 82 gram
  • Seriosa van Serious Seeds (2 planten): 110 + 139 = 249 gram
  • Chocolope van DNA Genetics (1 plant): 88 gram
  • Mr. Sherbet Pops van Mr. Hide Seeds (1 plant): 111 gram
  • Killer Glue van Little Chief Collabs (2 planten): 124 + 97 = 221 gram

Samen heb ik een totaalgewicht van 751 gram gedroogde wiet van mijn top terps geoogst. Het waren 7 planten dus het gemiddelde is 107,3 gram per plant, en daar ben ik supertrots op! De twee SANlight EVO4-120 LED-lampen hebben samen namelijk een verbruik van slechts 500 Watt. Per Watt aan stroom heb ik dus het fantastische gemiddelde van (751/500=) 1,502 gram per Watt! Deze oogst is beter dan mijn laatste cyclus onder de EVO, en als ik niet twee planten verloren was vanwege het ‘hermie’ gevaar, dan was de opbrengst zelfs nog beter.

Deze uitslag is veel beter dan alles wat ik ooit met HPS bereikt heb. Toen was ik al blij met 1 gram per Watt, en had ook nog de hele tijd problemen met de hitte. Dat is nu geschiedenis met mijn fantastische LED’s van SANlight in Oostenrijk. De EVO-serie is super geschikt voor de teelt van cannabis en levert geweldige resultaten op.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)