(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Top Terps van onze Bio Bertje bloeien ook alweer zeven weken, en de toppen worden dikker en plakkeriger. De bloeihaartjes beginnen hier en daar ook al in te drogen, en Bertje kan niet wachten tot hij eindelijk kan oogsten. Om te controleren of het echt al oogsttijd is kijkt hij met microscopische precisie naar de kristallen aka trichomen op de toppen. 

Hoi lieve lezers!

De groei van de buds van mij Top Terps gaat voorspoedig in week 13. Dat is de zevende week van de bloeifase onder mijn SANlight EVO4-120 LED‘s. De planten genieten zichtbaar van de BioTabs voeding en maken toppen als een bezetene. De hoofdtoppen worden vetter en compacter met de dag.

Alle toppen hebben nu een dikke laag trichomen, en de planten ruiken heerlijk! Er waait dan ook een zoete en fruitige wind uit mij Homebox kweektent zodra ik hem openrits om foto’s te maken. Ik sta iedere keer te watertanden en kan niet wachten tot ze klaar zijn. Gelukkig duurt dat niet zo lang meer…

De hoofdtoppen van de Seriosa van Serious Seeds zijn geweldig! Ze zijn nu al heel vet en groeien gewoon nog even verder! Deze soort is nu al veel verder ontwikkeld dan de andere soorten. Ze hebben al veel bruine stampers en de calyxen zijn dik en opgezwollen.

Is het al oogsttijd?

De beste manier om dat te zien, is door te kijken naar de kopjes van de trichomen. Een trichoom ziet er onder een loep of onder een klein microscoopje uit als een klein paddestoeltje. Het heeft een stammetje met daarop een rond bolletje. Dat is het kopje van de trichoom.

In het kopje zitten alle cannabinoïden van de plant, de werkzame stoffen waar het om te doen is, zoals THC en CBD en alle andere cannabinoïden en terpenen. Aan het begin van de bloei is zijn de kopjes nog transparant, en kun je er doorheen kijken. Als de plant rijper wordt verkleurt het kopje en wordt die melkachtig wit. Dat ziet er bijna uit als een klein wolkje melk in een glazen bolletje.

Op het moment dat alle trichoomkopjes melkachtig wit verkleurd zijn, bevatten ze het hoogste gehalte aan THC. In het Engels noemen ze dit peak THC. Dat is het moment waar de meeste kwekers op uit zijn, en wanneer ze hun wiet willen oogsten.

Als de planten daarna nog langer doorbloeien en overrijp worden, verkleuren de trichomen nog eens. Nu worden ze echter amberkleurig, een beetje bruin. Dat betekent dat de THC in het kopje weer is afgebroken en in andere cannabinoïden is omgezet. Het effect van de wiet wordt daardoor meer en meer sedatief, en je wordt er dan ook slaperig van als je het rookt.

Het perfecte moment

Met een kleine draagbare microscoop (te koop in elke growshop) kijk ik goed naar de kopjes van de trichomen, en zie ik dat het nu nog niet zo ver is. De Seriosa is verder dan de rest en heeft al veel melkachtige trichomen, maar nog niet voldoende amberkleurige.

Ik wacht dus nog even met oogsten tot een derde deel van de trichomen amberkleurig geworden is. De rest van de trichomen is dan melkachtig wit. Dat is voor mij persoonlijk het perfecte moment om te oogsten, omdat de wiet dan een sterke medicinale werking heeft. Het werkt dan perfect tegen mijn chronische rugpijn die ik heb dankzij een hernia. Ik wordt ontspannen van en mijn verkrampte spieren komen los. En dat alles zonder benevelt te zijn, ik kan nog steeds goed functioneren in mijn dagelijks werk met cannabis als medicijn.

Op dit moment is het daarom nog niet tijd om te oogsten. Veel trichomen zijn nog niet klaar en worden nu pas melkachtig wit. Mijn planten zullen dus nog even door moeten bloeien, en ik moet helaas nog even geduld opbrengen. Geniet ondertussen en tot slot nog van het filmpje van deze week.

Tot de volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)