(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de kweektent van onze Bio Bertje zijn de ‘Top Terps’ planten na twee weken op 12/12 ontzettend hard gegroeid! Eén van de Seriosa planten is zelfs wat hoger geworden dan Bertje had gehoopt. Om te voorkomen dat hij zijn mooie hoofdtop moet afknippen supercropt hij de plant vandaag. Uiteraard maakt hij weer van de gelegenheid gebruik om het supercroppen nog eens goed uit te leggen. 

Voor de feestdagen heb ik je uitgelegd hoe je mannelijke wietplanten en hermafrodieten kunt herkennen. In mijn geval was een zoektocht daarnaar noodzakelijk, omdat ik veel nieuwe zaadjes kweek deze ronde. Dat was in de zesde week van de groeifase, nadat de planten ongeveer een week op 12/12 stonden. Dit is het lichtschema dat je moet aanhouden als je je wietplanten wil laten bloeien. Het houdt in dat je planten elke 24 uur, 12 uur in het licht staan en 12 uur in het donker staan.

In week zeven zijn alle acht planten geweldig hard gegroeid en nu beginnen ze witte kroontjes te ontwikkelen, wat een zeker teken is dat alle plantjes vrouwelijk zijn. Deze witte kroontjes zijn de eerste bloeiharen en vormen samen de beginnende topjes van de planten. Mijn ‘Top-Terps’ ladies zoals ik ze noem, hebben een mooie en gezonde groene kleur. Dat geeft duidelijk aan dat de Bio Tabs voeding uitstekend werkt.

Een van de eerste ‘kroontjes’ van de bloeifase.

Op dit moment zijn mijn twee SANlight EVO4-120 LED-lampen niet langer gedimd maar branden ze op 100%, dus vol vermogen. Ze hangen op 30 cm afstand boven de toppen van de planten, en 75 cm uit elkaar. Ook zijn ze beiden 11 graden naar binnen gedraaid. Deze ophanging is de garantie voor de optimale belichting van het kweekoppervlak van 120 x 120 cm in mijn Homebox kweektent.

Seriosa supercroppen

Een van mijn Seriosa planten van Serious Seeds is zo hoog geworden dat ik haar zal moeten supercroppen. Het supercroppen is een techniek van Soma van Soma Seeds. Het werkt uitstekend om de hoogte van planten te corrigeren zonder dat je de hoofdtop hoeft af te knippen. Wanneer een wietplant namelijk te hoog wordt kan hij tegen je kweeklamp aan groeien. Om dat te voorkomen moet je dan de lamp verhogen maar daardoor verlies je veel licht en dus opbrengst.

Het is daarom belangrijk om te zorgen dat geen van je wietplanten te ver boven de rest uit groeit. Hiervoor zou je de hoogste top(pen) kunnen afknippen maar daarbij verlies je dus ook je mooiste en grootste top. Door zo’n plant te supercroppen kun je dat voorkomen. Het werkt als volgt, en ik heb er ook deze video van gemaakt waarin ik het voor doe.

Ik neem de hoge tak of stam ongeveer 25 cm onder de groeipunt en net boven een vertakking (ook wel node genoemd) tussen mijn vingers. Dan knijp ik even hard en met een rollende beweging, zodat de vezels binnen in de stam gekneusd worden. De bast van de stam blijft hierbij intact en de stam breekt hierdoor niet af. Er ontstaat echter wel een zachte plek op de stam, waardoor ik hem kan ombuigen zonder te breken.

Nu kan ik de stam heel makkelijk ombuigen op de geknepen zachte plek heb. Dat doe ik vervolgens en buig de stam helemaal naar beneden, of minimaal 90 graden naar de zijkant. De blessure van de stam door het knijpen zal vervolgens binnen een paar dagen herstellen waarna de groeipunt ook weer in een bocht omhoog groeit. Ondertussen worden de zijtakken sterker en daardoor wordt de hele plant breder.

Zo kun je de hoogte van je plant onder controle houden, zonder (hoofd)toppen te verliezen. Het resultaat is een mooie brede wietplant met een boog in de behandelde (hoofd)top, die ook nog eens vol met wiet zit. Ik heb heel goede ervaringen met deze methode, en kan dit aan iedere kweker aanbevelen wanneer een plant te hoog dreigt te worden. Je gaat zeker meer oogsten dan wanneer je je hoofdtop afknipt.

M’n kweektent begint wel behoorlijk dicht te groeien, en daarom is het de volgende keer tijd om de planten een beetje te ontbladeren. In het Engels noem je dit defoliation maar je kunt niet zomaar wat bladeren eraf knippen. Hoe het wel moet zal ik je over twee weken uitleggen. Tot dan!

Bio Bertje

(advertentie)