- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Bio Bertje ontbladert zijn ’top terps’ wietplanten (defoliation)
Het gaat heel goed met de intens geurende ’top terps’ wietplanten van Bio Bertje. Ze zijn nu acht weken oud en staan drie weken in bloei, en zijn zelfs zo gezond dat ze meer blad aanmaken dan hun lief is. Vandaag neemt Bertje dan ook de schaar ter hand om zijn dames te ontbladeren én te dieven.
Hoi, lieve lezers!
Als je vorige keer hebt meegelezen dan weet je dat mijn ’top terps’ in bloei staan, en heb je als het goed is ook gezien hoe ik de hoogste toppen heb ‘gesupercropped’. Lees dat vooral nog even terug als je je nu afvraagt wat supercroppen is?
Witte kroontjes
Inmiddels tel ik de achtste week van deze kweek met ’top terps’ wietsoorten, en staan de planten drie weken op het 12/12 lichtschema. In week acht zijn alle acht dames geweldig gegroeid! Ze ontwikkelen nu meer en meer kroontjes, en die bestaan stuk voor stuk uit prachtige witte bloeiharen. Deze witte kroontjes zijn natuurlijk de beginnende toppen van de planten.
Alle planten hebben een mooie en gezonde groene kleur, en dat toont aan dat de Bio Tabs voeding uitstekend werkt. Op het moment staan de twee SANlight EVO4-120 LED kweeklampen volledig aan, wat betekent dat de dimmer op 100% staat. Als je de externe dimmer van SANlight gebruikt dan kun je dat zien aan drie groene lampjes op de dimmer.
De twee lampen hangen 30 centimeter boven de toppen van de planten, en 75 centimeter uit elkaar. Ook zijn beide lampen 11 graden naar het midden van de kweektent gedraaid. Deze manier van ophangen zorgt voor een optimale belichting van een kweekoppervlak van 120 x 120 centimeter, zoals in mijn Homebox kweektent.
Ontbladeren (defoliation) en dieven (lollipopping)
De planten doen het in de ideale omstandigheden zo goed, dat ze eigenlijk meer bladeren hebben dan ideaal is. Daardoor is het hele oppervlak in mijn tent namelijk dichtgegroeid, en komt er bijna geen licht meer door naar de lager groeiende takken en toppen. Tijd daarom voor de nodige ‘defoliation’!
Defoliation is de Engelse benaming voor het weghalen van een deel van de grote schutbladeren. In het Nederlands zeggen we ook wel ontbladeren maar je kunt het natuurlijk ook gewoon snoeien noemen. Door het teveel aan bladeren weg te halen kan het licht weer beter naar beneden komen, zodat de topjes daar ook goed kunnen groeien. Naast een betere lichtpenetratie zorgt het weghalen van het blad ook voor een betere luchtdoorstroming, en dat is belangrijk om schimmel in de toppen te voorkomen.
Het begin van de bloeifase is ook het ideale moment om de planten te dieven, of zoals de Engelsen het noemen: lollipopping. Hierbij haal je de laag groeiende takken weg, die niet genoeg licht krijgen om fatsoenlijke toppen aan te maken. Je maakt de stammen aan de onderkant min of meer kaal, zodat de planten een beetje op een lolly op een stokje gaan lijken. Vandaar de naam…
Ik haal de planten voor het snoeiklusje één voor één uit de tent en begin met het lollipoppen. Hierbij haal ik eerst alle laag groeiende en korte takken weg. Deze zullen toch niet veel wiet opleveren, en door ze nu weg te knippen, zal de plant meer energie in de hoger groeiende toppen steken. Daarna knip ik alle grote schutbladeren van de planten af.
Supercroppen geslaagd!
De twee planten die ik vorige keer heb gesupercropt hebben zich in week acht goed hersteld. Dat waren de Seriosa van Serious Seeds en Killer Glue van Little Chief Collabs. De Killer Glue groeit nu breder en niet meer de hoogte in. De Seriosa groeit echter nog wel door de hoogte in, dus die moet ik misschien nog een keer supercroppen om haar onder controle te houden.
De groeipunt van de hoofdstam wijst nu zijwaarts. Alle topjes die eraan groeien hebben zich omhoog gericht en groeien weer naar het licht toe. Ze groeien hier in het volle licht en kunnen daardoor mooi tot dikke toppen ontwikkelen. Dit is waarom ik de voorkeur geef aan supercroppen ten opzichte van toppen. Als ik de te hoge top namelijk simpelweg had afgeknipt dan was ik hem nu kwijt!
Tot slot heb ik weer een filmpje van de planten gemaakt, klik hier om die te bekijken. In het volgende artikel gaan we verder met de bloeifase van mijn ’top terps’ wietplanten. Tot dan!
Bio Bertje
(advertentie)