- Grondlegger wietproef, CanAdelaar en drugshistoricus over legale wiet
- New school F1-hybride Ice Cream Haze heeft het allemaal!
- NL-studie • CBD vermindert THC-effect niet maar versterkt ’t juist!
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #13)
- Een eigen wietsoort stabiliseren, zo doe je dat!
- De Riptip Tour 2024: Een week vol unieke cannabiservaringen
Bertje peutert zaadhulsjes en vliesjes van zijn zaailingen
Een lesje peuteren voor gevorderden deze keer van Bio Bertje. Hij laat je zien hoe hij de zaadhuljes en vliesjes van sommige van zijn top terps zaailingen afpeutert. Deze zaadhuljes en vliesjes kunnen je zaailingen namelijk snel om zeep helpen als je ze laat zitten. En dat willen we natuurlijk voorkomen.
Zoals je de laatste keer hebt gezien en gelezen kwamen mijn zaden 24 tot 48 uur na het inplanten allemaal uit de aarde omhoog. De meeste zaailingen verliezen daarbij al vanzelf hun zaadhuls. Soms kan het echter ook gebeuren dat het zaadschilletje bij het opkomen nog steeds op het kopje van de zaailing zit, en de eerste twee blaadjes dicht houdt.
Deze eerste ronde blaadjes van een zaailing noem je in Nederlands lobblaadjes en ik het Engels cotyledons. Ze omsluiten de groeipunt van het plantje, en moeten zich kunnen openen zodat het plantje kan beginnen met de fotosynthese, en zo verder kan groeien.
Voorzichtig peuteren
Als de zaadhuls ook na de tweede dag nog steeds op de plant zit, moet die er heel voorzichtig afgehaald worden. Ik doe dit zelf gewoon met mijn vingernagels, maar het kan ook met een pincet. Ik trek de twee helften dan voorzichtig uit elkaar en dan komen ze meestal gemakkelijk los van het plantje. Je moet echter heel voorzichtig te werk gaan, want anders kun je de groeipunt gemakkelijk afknijpen. Als dat gebeurt dan stopt de groei en is het einde verhaal voor je jonge plantje!
Aan de binnenkant van het zaadhulsje zit ook nog een dun vliesje, op de foto hieronder kun je het duidelijk zien. Dit vliesje verzorgt de kleine zaailing bij het opkomen uit de aarde tot die zelf fotosynthese kan maken. Het is in het begin heel zacht en een beetje plakkerig en blijft bij het eraf halen van de zaadhuls soms op de plant achter. Dat kan ook gevaarlijk voor de zaailing zijn dus ook daar moet je meteen iets aan doen.
Als het vliesje namelijk op een zaadlob blijft hangen of als het aan de stam van de zaailing blijft plakken dan moet je het er direct afhalen! Het gebeurt gelukkig niet zo vaak maar met de tijd droogt het vliesje in, en wordt het taai en hard. En als dan de plant dan verder groeit dan knijpt het vliesje het stammetje af waardoor er geen sappen meer doorheen kunnen. Je zaailing wordt dan als het ware dood gewurgd door haar eigen zaadvliesje.
Om dit te voorkomen moet dit velletje zeker van de stam afgehaald worden! Dat is nog een preciezer werkje dan het schaaltje van het zaadje te verwijderen. Ik doe het dan ook extra voorzichtig met mijn vingernagels. Ik hou het velletje tussen twee nagels aan de ene kant van de stam vast, en trek dan heel voorzichtig aan de andere kant van de stam aan het velletje. Daardoor scheurt het uit elkaar en kan ik het eraf trekken zonder de stam van de zaailing te beschadigen.
…en ongehinderd verder groeien
Zonder de schaal en het vliesje kan het plantje dan rustig verder groeien onder mijn EVO4-120 LED-lamp van SANlight in Oostenrijk. De lamp hangt nog steeds op 50 cm afstand en is op 40% gedimmed, dat is voor nu helemaal voldoende.
Als ik zie dat de aarde in de kleine potjes te droog wordt, dan geef ik heel voorzichtig water met wat BN-Roots van Bio Nova (0,5 ml/l) in het diepere gedeelte aan het rand van de pot (zie ook mijn laatste verslag). Als deze is volgelopen stop ik met gieten. Vervolgens zuigt de rest van de aarde in het midden het water op, en is alle aarde in het potje weer vochtig. Zo voorkom ik dat ik de stam van de zaailing nat maak, en dat er dan misschien schimmel of rot ontstaat op de stam. Dat is een echt gevaar bij heel jonge planten en kan je makkelijk voorkomen door de stam droog te houden.
De top terps zaailingen blijven nu maximaal tien tot veertien dagen in deze kleine potjes. Als ze groot genoeg zijn dan worden ze verpot en komen ze in het Autopot systeem in mijn Homebox groeitent. Daarover vertel ik jullie in mijn volgende artikel.
Tot volgende keer, Bio Bertje