(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden heeft Bertje zijn serieus goede methode voor het ontkiemen van wietzaden uitgelegd. Inmiddels zijn de zaden allemaal uitgekomen en is het tijd voor de volgende stap uit te leggen: het poten van de zaailingen in de aarde. Ook daar heeft Bertje namelijk een geheel eigen methode voor, inclusief bewater-ring voor de eerste dagen. 

Hoi, lieve lezers! Door de ‘Serious‘ way of germinating seeds’ toe te passen, hebben al mijn zaden nu een mooie rechte wortel, die daardoor heel gemakkelijk te planten zijn. Hangend in het plastic zakje, hebben de zaadjes allemaal een mooie wit worteltje tussen de 1 en 2 centimeter lang gekregen. Daarmee mogen ze nu in de aarde gepoot worden. Dit doe ik in een klein potje met lightmix aarde, op een speciale manier die ik vandaag zal uitleggen.

Zaadjes planten

Om te beginnen vul ik de kleine potjes met lightmix aarde. Dit is aarde zonder veel voeding, en daarom perfect voor jonge wietplantjes. Ik giet voorzichtig wat water in elk potje, zodat de aarde goed vochtig is maar niet overmatig nat.

Ik trek een latex handschoentje aan en prik met mijn pink een kuiltje in de aarde in het midden van ieder potje. Met een pincet plaats ik vervolgens een uitgekomen zaadje op de rand van het kuiltje, met het worteltje naar beneden en het zaadje precies op de rand. Dan druk ik de aarde vanaf de andere kant van het kuiltje voorzichtig naar het zaadje toe, zodat de wortel goed omsloten is met aarde. Aan de bovenkant van de aarde zie je dan alleen nog de zaadkorrel liggen; het worteltje zit in de grond.

Zaai niet te diep!

Veel kwekers plaatsen het zaadje te diep in de aarde, soms wel twee centimeter onder de grond. Dit is heel slecht, want het kost je kiemplantje alleen maar veel tijd en heel veel kracht om naar de oppervlakte te groeien. Ondertussen is de kans op uitdroging van de aarde heel groot, en dan sterft het zaadje meteen af.

Daarom is het beter om een vooraf ontkiemd zaadje heel ondiep in de aarde te planten. Direct aan de oppervlakte van de aarde, met de bovenkant van het zaadje zelf nog uit de aarde kijkend. Dan kan het kleine plantje direct beginnen om naar boven te groeien, en dan heb je al na 24 uur de eerste kleine zaailingen in de potjes.

Bewater-ring

Na het poten maak ik in ieder potje nog een ringvormige kuil in de aarde. Een soort slotgracht direct aan het rand van het kleine potje. Hiervoor druk ik de aarde rondom het zaadje gewoon iets aan, zodat het wat dieper is dan de rest van de aarde in het potje. Deze ring functioneert als een soort drainage ring, en voorkomt dat het kleine zaadje bij et bewateren uit de aarde gespoeld wordt. Als ik water in de kleine potjes moet gieten, dan doe ik dat altijd in deze ring, en dus niet direct op het zaadje zelf.

Nadat het zaadje ingeplant is en ik mijn drainage ring gemaakt heb, giet ik hier heel voorzichtig wat water met Roots wortelstimulator van Bio Nova in (0,5 ml per liter water). De Roots bevordert de wortelgroei en helpt de zaailing enorm bij het opkomen met een gezonde groei.

Bio Tabs

Als voeding zal ik deze keer de Bio Tabs uit Spanje gebruiken, deze voedingstabletten heb ik eerder gebruikt. Ze zijn ontwikkeld door Karel Schelfhout in Nederland. Hij is een pionier onder de Nederlandse cannabis-breeders en medeoprichter van de Super Sativa Seed Club. In een later artikel over het verpotten zal ik je meer over het gebruik van de Bio Tabs uitleggen.

Nu komen de zaden onder mijn EVO4-120 LED-lamp van SANlight in Oostenrijk. In het begin is één lamp ruim voldoende. Ik dimm de lamp zelfs nog naar 40%, en gebruik hiervoor met de magnetische dimmer. Ik leg de lamp voorlopig op de rand op twee kleine stoeltjes, zodat die op ongeveer 40 tot 50 centimeter afstand boven de potten brandt.

Daarmee krijgen de zaailingen voorlopig voldoende licht om mooi op te komen, maar zonder te veel uit te rekken (strekken). Grappig weetje: bij SANlight zelf noemen ze het strekken spargelen. Dit is het Duitse woord voor strekken en is afgeleid van het Duitse woord voor asperge (spargel).

De volgende dag (na 24 uur in de aarde) komen de eerste zaailingen al op, en zijn ze 1 tot 1,5 centimeter uit de aarde gegroeid (zie foto’s). Sommigen hebben de zaadhuls nog op hun kopjes. Deze valt later vanzelf eraf, en anders moet ik dat er zelf voorzichtig afpeuteren. Hoe je dit doet en waarop je daarbij extra goed moet letten vertel ik je in mijn volgende artikel.

Tot de volgende keer, Bio Bertje

(advertentie)