(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nadat onze Bio Bertje je de vorige keer uitgebreid aan zijn nieuwe ‘Top Terps’ wietsoorten heeft voorgesteld, is het nu tijd om die te ontkiemen. Bertje doet dat altijd op de Serious way of germination, oftewel de methode die Serious Seeds je aanbeveelt. Hoe dat in zijn werk gaat legt hij vandaag stap voor stap aan je uit.

Hoi, lieve lezers! In dit artikel zal ik jullie vertellen hoe ik wietzaadjes laat ontkiemen, en volgens mij is dit de beste methode. Ik gebruik namelijk de ‘Serious way of germination‘. Deze methode wordt al jaren door Serious Seeds aanbevolen en ik pas de methode zelf ook al jaren met succes toe, voor al mijn zaden. De methode lijkt op de koffiefilter-methode, alleen gebruik ik keukenpapier in plaats van het koffiefilter en gedistileerd water in plaats van kraanwater.

Serious way of germination

Ter voorbereiding op het kiemen van de Top Terps zet ik altijd eerst alle benodigde spullen klaar. Dat zijn  gedestilleerd water, latex handschoenen, keukenpapier, een pincet en een plastic zakje met rits.

Om te beginnen trek ik altijd handschoenen aan. Dit doe ik omdat wil voorkomen dat er bacteriën van mijn handen op de zaden komen. Dan vul ik een schaal met gedestilleerd water en maak een vel keukenpapier nat. Het overtollige water druk ik met mijn vingers uit het papier, zodat ik een goed vochtig vel keukenpapier heb. Dit vouw ik doormidden en leg ik even op een plat bord. Dan pak ik met het pincet de zaden op, en plaats ik ze één voor één op een helft van het vochtige keukenpapier. Ik leg ze niet te dicht bij elkaar maar met tussenruimte van ongeveer twee centimeter.

Voor het beste resultaat leg ik alle in dezelfde positie, namelijk met het puntje naar de ene kant en het naveltje van het zaadje naar de andere kant. Dit zorgt ervoor dat de wortels meteen in de juiste richting groeien; zo krijg je mooie rechte wortels die gemakkelijk in de aarde te planten zijn. De wortel groeit namelijk altijd uit de puntige kant van het zaadje, en nooit uit de ronde kant (aka de navel aka de kont) van het zaadje.

Dan vouw ik de vrije helft van het keukenpapier voorzichtig over de kant met de zaden, en druk ik voorzichtig alle luchtblaasjes rond de zaadjes eruit. Als de zaden goed omsloten zijn plaats ik het vel keukenpapier in de plastic gripzak. Diepvrieszakjes zijn hier perfect voor. Ik schuif het papier zo in het zakje dat de puntjes van de zaden allemaal naar beneden gericht liggen, als je het zakje ophangt. Al van tevoren heb ik op de buitenkant van het zakje de naam van de wietsoort geschreven, zodat ik later nog precies weet welk zaadje van welke soort is.

Vervolgens sluit ik het zakje en plak het aan de binnenkant van een deur van een kast die ik bijna nooit gebruik. De zaden moeten namelijk in het donker ontkiemen, net als in de natuur onder de aarde. Omdat het zakje verticaal hangt en de zaden in het papier met de punt naar beneden gericht zijn, groeien de wortels nu allemaal recht uit de zaden naar beneden, met dank aan de zwaartekracht.

De mooie rechte worteltjes zijn veel makkelijker in de aarde te planten dan zaden die op een plat liggen bij het  ontkiemen. Die zijn namelijk vrijwel altijd gekronkeld, waardoor je nooit precies weet hoe je het zaadje het beste in de aarde kunt plaatsen.

Na 24 tot 48 uur in het plastic zakje check ik de zaden. Ik neem een zaklamp of de flitser van mijn mobiel, en hou deze tegen het plastic zakje waar een zaadje zit, en kijk op de andere kant. Tegen het licht kun je dan heel mooi de contour van het zaadje en het eventuele worteltje zien. Zo weet je precies welke zaadjes al zijn uitgekomen en hoe lang het worteltje is, zonder dat je het zakje hoeft te openen.

Na drie dagen zijn bijna alle zaden geopend, en hebben de meesten al een mooie witte wortel van bijna een centimeter lang. Nu is het tijd om de uitgekomen zaadjes in potjes met aarde te doen, maar hoe dat in zijn werk gaat vertel ik je over twee weken.

Tot volgende keer, Bio Bertje!

(advertentie)