(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden hing Bio Bertje zijn prachtige naar herfstkleuren verkleurde wietplanten te drogen. Na een week drogen kon hij de knaktest uitvoeren, en was het moment aangebroken om de toppen los te knippen en te wegen. Kortom, check hoe Bertje zijn wiet bij de perfecte luchtvochtigheid bewaart, en natuurlijk wat zijn vurige genetica heeft opgeleverd.

Twee weken geleden kon je lezen dat ik mijn fire genetics had geoogst. De planten hadden een mooie ‘fade’ en dus prachtige herfstkleuren toen ik ze te drogen hing.

Knaktest succesvol

Toen de planten een week te drogen hingen heb ik met succes een ‘knaktest‘ kunnen uitvoeren. Bij het buigen van de takken was een duidelijk ‘knak’ geluid te horen, en waren de takken ook meteen gebroken. Omdat dat gebeurde en de takken niet meer te buigen waren, wist ik dat de planten droog genoeg waren om de buds eraf te halen, en in glazen weckpotten te stoppen.

Ik haal de gedroogde planten een voor een uit de tent, en knip voorzichtig alle buds van de zijtaken en de hoofdstammen af. Ik doe dat met een kleine oogstschaar, en boven een grote plastic bak. Zo vallen de toppen daar vanzelf in na het afknippen.

Omdat ik weet hoe zwaar mijn plastic bak is, kan ik de oogst van iedere plant daarna meteen op de wegschaal zetten. Ik kijk hoe zwaar het gewicht van de wiet en de bak samen is, en trek dan het gewicht van de bak eraf. Wat ik na deze rekensom overhoudt is het gewicht van de wiet per plant. Het oogstgewicht van de verschillende planten varieert, omdat het verschillende genetica is en de planten ook op verschillende plekken in het tent stonden.

Luchtvochtigheid-packs en ‘burps’

De buds van iedere plant komen in een eigen glazen weckpot, samen met een pakje dat de luchtvochtigheid in de pot reguleert. Deze pakjes zijn beschikbaar van twee merken, Boveda en Integra Boost. Ze zorgen ervoor dat de gedroogde wiet de juiste vochtigheid behoudt. Als het te vochtig is in de pot nemen ze vocht op, en als het te droog is geven ze vocht af.

Je kunt kiezen tussen pakjes die de luchtvochtigheid op 58% of 62% houden. Je wil de wiet namelijk niet te droog want dan is het scherp in je keel bij het roken, maar ook niet te nat. Als je wiet namelijk te nat bewaart dan kan het gaan schimmelen. Persoonlijk vind ik 58% de perfecte luchtvochtigheid om de wiet als mijn medicijn te roken.

Vervolgens sluit ik de glazen weckpotten en zet ik ze in een donkere kast. In de eerste week open ik mijn potten nog een keer per dag, voor ongeveer 10 minuten om te laten ‘burpen’. Hierbij kan eventueel overtollig vocht ontsnappen, en komt verse lucht in de pot. De term burpen is Engels en betekent boeren in het Nederlands; je laat de pot als het ware even boeren. Daarmee voorkom je het ontstaan van schimmels in de wiet.

1,37 gram per Watt

Mijn planten hebben het volgende opgeleverd:

  • London Mint Cake van TH Seeds: 52,8 gram
  • Wy-Kiki van TH Seeds: 52,8 gram
  • Tiramisu van Cali Connection: 157 gram
  • Grapefruit Barb van House of the Great Gardener: 98,7 gram
  • Seriotica van Serious Seeds: 61,1 gram
  • Seriosa van Serious Seeds: 62,5 gram
  • Amsterdam Amnesia van Dutch Passion: 104,3 gram
  • Runtz-Ghosttrain van Rare Dankness: 82,7 gram
  • Tangie-Ghosttrain van Little Chief Collabs: 27,3 gram

Samen opgeteld had ik dus een totaalgewicht van 683,7 gram gedroogde toppen van de 9 planten in mijn tent. Dat is een gemiddelde van 76 gram per plant en daarmee ben ik superblij!

Mijn twee SANlight EVO4-120 LED-lampen hebben een verbruik van 500 Watt en daarmee heb ik het fantastische gemiddelde van 683,7 gedeeld door 500 is 1,37 gram per Watt. Dat is beter als mijn laatste onder de EVO, die nog steeds beter was dan alles wat ik ooit met HPS bereikt heb. Toen was ik al blij met 1 gram per Watt en had ook nog de hele tijd hitteproblemen. Dat is nu geschiedenis met de geweldige LED’s van SANlight in Oostenrijk. De EVO-serie is super geschikt voor de teelt van cannabis, en levert geweldige resultaten op.

Het volgende artikel zal beginnen met een nieuwe ronde en nieuwe wietplanten. Ik hoop dat je al nieuwsgierig bent naar de wietsoorten die ik heb uitgekozen.

Tot volgende keer, Bio Bertje

(advertentie)