(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De verschillende en bijzondere nieuw wietsoorten die onze Bio Bertje allemaal kweekt, zorgen momenteel voor een explosie aan geuren en aroma’s. De planten staan dan ook al viertien weken te groeien en te bloeien, en het zal niet zo lang meer duren voor ze geoogst kunnen worden. Bertje legt uit hoe zijn ‘fire genetics’ precies ruikt en waarom.

Ik tel de veertiende week van deze kweek met verschillende ‘vurige‘ wietzaden. De ontwikkeling van de toppen gaat voorspoedig en mijn wietplanten zien er geweldig uit. De buds groeien elke dag en worden dikker en harder en krijgen meer en meer trichomen. Ze glinsteren als kleine sterretjes in mijn Homebox kweektent.

Terpenen

In de trichomen zitten natuurlijk de werkzame stoffen maar ook de terpenen van de plant. Dat zijn de natuurlijke geurstoffen van cannabis die het aroma van de plant bepalen. Hoe meer trichomen er op de toppen zitten hoe sterker de planten ruiken. De specifieke geur die ze afgeven wordt dan weer bepaald door de genetica, oftewel de wietzaden.

De cannabis plant is ook een van de weinige planten op aarde, die zo veel verschillende geuren kan hebben. En dat komt dus omdat ze ook heel veel verschillende terpenen kunnen aanmaken. De meeste andere planten hebben maar één specifieke geur die bij alle planten en/of vruchten van hun soort gelijk is.

Bij cannabis is dat anders, de ene plant ruikt bijvoorbeeld meer naar citrus terwijl een andere plant misschien meer naar naaldbomen ruikt. In dat geval heeft de eerste plant gewoon meer van het terpeen ‘limoneen’ terwijl de tweede meer ‘pineen’ produceert. Er zijn echter nog veel meer verschillende terpenen die wietplanten kunnen produceren, en op deze manier kan cannabis dus nagenoeg alle geuren en smaken van andere planten en vruchten imiteren. Het is echt een wonderlijke plant!

Fruitige genetica

Persoonlijk ben een grote fan van fruitige geuren en aroma’s. Daarop heb ik dan ook de meeste genetica in mijn kweektent uitgezocht. De Grapefruit Barb van House of the Great Gardener ruikt duidelijk naar ‘Tangie’, een mix van sinaasappel en mandarijnen… heerlijk! De Tangie-Ghosttrain van Little Chief Collabs heeft een vergelijkbaar aroma, dat me ook sterk aan de Tangie doet denken.

De Seriosa van Serious Seeds heeft een geur dat aan citroen of grapefruit doet denken, en dat komt door de Mimosa waarmee deze soort veredeld is. De Seriotica (ook van Serious Seeds) verkleurt een beetje paars en heeft ook een fruitig aroma, maar dat lijkt eerder op de geur van bessen dan citrusvruchten.

De Tiramisu van Cali Connection valt een beetje buiten de boot. Deze flink gestrekte plant ruikt zoet, en meer naar vanille; ze heeft erg kleine buds, maar gelukkig wel heel veel. Ik heb deze al vaak gesupercropped, maar ze wil maar niet stoppen met groeien.

Amsterdam Amnesia van Dutch Passion heeft die typische ‘Amnesia‘ geur. Een heel sterk en lekker aroma. De London Mint Cake van TH Seeds heeft meer een ‘Kush’ geur, maar dan gemixt met een vleugje eucalyptus of mint… het is een super aparte geur! De Wy-Kiki (ook van TH Seeds) produceert zoete terpenen die me aan vanillevla laat denken.

De Runtz-Ghosttrain van Rare Dankness is op dit moment mijn mooiste plant, omdat ze de hoofdtoppen vol zitten met heel veel roze bloeiharen. Het ziet er nu geweldig uit maar helaas verdwijnt die kleur later weer als de planten verder afrijpen. De geur is druif-achtig en dat komt zeker van de Runtz. Ze geeft ook een vleugje Haze-aroma van de Ghosttrain af.

Licht en voeding

De gezonde groene kleur en de voorspoedige ontwikkeling laten zien dat de SANlight EVO4-120 LED-lampen uitstekend werken. De lampen lopen nog steeds op 100% sterkte, en hangen op 30 cm afstand van de toppen van de planten. Mijn Flexitank-reservoir wordt nog steeds één keer per week met 100 liter water gevuld. Dan geef ik ook meteen Bio-Nova voeding op halve sterkte, en zuur ik het water tenslotte aan met pH-min tot een pH-waarde van 6,2.

De planten zitten nu in de laatste fase van de bloei, en steeds meer bloeiharen worden bruin …de oogst komt dus naderbij. Yiippiiee!

Tot volgende keer, Bio Bertje!

(advertentie)