(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het was stressen deze week, en niet alleen voor Bertje zelf. Ondanks de voorspoedige bloeifase ontdekte hij namelijk dat sommige bloeiharen al bruin werden. Helaas kan dat maar één ding betekenen, namelijk dat ze bevrucht zijn! Uiteraard ging de thuiskweker meteen op zoek naar bron van die ellende. Kijken wat hij vond…

Hoi, lieve lezers!

Mijn schatjes geuren heerlijk en zijn in week 9 mooi verder gebloeid. Ze krijgen steeds meer en grotere witte kroontjes. Deze witte kroontjes zijn de stampers of bloeiharen van de bloemen van de planten, en vormen later de toppen.

Bruine bloeiharen?

In het begin, als de stampers net uit de buds groeien, zijn ze nog maagdelijk wit. Pas later in de bloei, bij het rijpen, worden ze bruin. Wanneer een stamper daarvoor echter al bevrucht wordt door een mannelijke stuifmeelkorrel (pollen in het Engels), dan wordt die daardoor al meteen bruin.

Dit vertel ik je allemaal niet voor niets. Bij het nader bekijken van mijn planten ontdekte ik namelijk meerdere bruine haartjes. Mijn alarmbellen begonnen natuurlijk meteen hard te rinkelen, omdat ik weet dat ik iedere plant nu heel nauwkeurig moet controleren!

Ik heb geen mannelijke planten in mijn kweektent of ergens in de beurt, en daarom moet er ergens in mijn Homebox kweektent een ‘hermie’ staan! Zo’n hermie is een hermafrodiete plant, oftewel een plant met twee geslachten. Deze is zowel vrouwelijk als mannelijk. En dat betekent dan weer dat er zowel vrouwelijke bloemen als mannelijke bloemen aan groeien.

Hermie’s zijn een nachtmerrie voor iedere kweker, omdat het stuifmeel van de mannelijke bloemen al je vrouwelijke planten kunnen bevruchten. Dit stopt de ontwikkeling van de toppen, en zorgt ervoor dat er zaden in beginnen te groeien. Zulke wiet is niet potent en zit vol met zaad, dus dat moet je altijd zien te voorkomen.

Een stress-hermie

Ik haal de planten daarom één voor één uit de kweektent en bekijk ze nauwkeurig van boven tot onder. Ik kijk daarbij extra goed naar de nodes op de stam; dat zijn de plekken op de stam waar de zijtakken uit groeien. Hier groeien de mannelijke bloemknoppen het meest en het eerst, en vaak verstopt onder een vrouwelijke bloem die uit dezelfde node groeit.

Tot mijn verbazing vind ik op een van mijn planten mannelijke bananen, ik heb er ook een filmpje van gemaakt. Dit zijn geen volledige mannelijke bloemen maar slechts het binnengedeelte daarvan. Als je er last van hebt zoals ik, vind je ze direct op de vrouwelijke bloemen.

‘Bananen’ groeien dus rechtstreeks uit de top, en dat gebeurt alleen als een wietplant erg gestresst is. Zo’n plant met banaantjes noem je daarom ook wel een stress-hermie, en is niet hetzelfde als een hermafrodiet met volwaardige mannelijke bloemknoppen.

Bij een echte hermafrodiet zit de oorzaak in de genetica, en bij een stress-hermie ligt het aan de omstandigheden. Meestal is het lichtstress, veroorzaakt omdat er tijdens de donkere uren toch licht in de kweekruimte is.

Een lichtlek

Ik check natuurlijk meteen alles, en zie dat er bij de luchtinlaten onderaan in de tent nog licht naar binnen schijnt, en dat precies op de gestresste plant. Om dat vanaf nu te voorkomen bevestig ik lichtdichte luchtslangen in de luchtinlaten. Deze hangen in een boog zodat het licht niet in de tent kan schijnen maar er via de slang wel lucht naar binnen kan.

Ik besproei de stress-hermie met water om het stuifmeel te neutraliseren. Als het stuifmeel namelijk nat wordt werkt het niet meer en kan het de vrouwelijke stampers niet meer bevruchten. Daarna heb ik deze plant meteen vlak boven de aarde afgeknipt en verwijderd. Ik stop zo’n plant dan ook direct in een vuilniszak bij het afval, ver weg van mijn kweektent. Dat doe ik om zeker te zijn dat er niet nog meer stuifmeel vrijkomt, en er nog meer stampers bevrucht raken.

De gezonde groene kleur en de voorspoedige groei van de buds, laat zien dat de SANlight EVO4-120 LED kweeklampen en de Bui Tabs voeding supergoed werken. Mijn LED’s branden in deze fase op 100%, dus het volle vermogen. Ze hangen nog steeds 30 cm boven de toppen van mijn planten.

Nou, ik hoop maar dat ik de stress-hermie op tijd ontdekt heb, en er niet te veel zaden in mijn andere vrouwelijke planten gaan groeien. Nu is het afwachten en open op een goede afloop.

Tot volgend keer, Bio Bertje

(advertentie)