(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zijn ’top terps’ waren vorige keer al prachtig, en zijn inmiddels alleen maar nog mooier geworden. Bertje weet het al maar controleert de trichomen voor de zekerheid nog eens met zijn zakmicroscoop. Als hij daarbij ook nog een rotte top tegenkomt weet hij het zeker: deze dames moeten per direct geoogst worden!

Hoi, lieve lezers!

In week 14 (bloeiweek 9) zien mijn top terps planten er heerlijk uit! Ik ben al een week aan het spoelen en de planten hebben een mooie fade doorgemaakt. Fade is een Engelse term die gebruikt wordt om de vergeling aan te duiden. In het Nederlands zouden we misschien het woord herfst gebruiken, want tijdens de fade krijgen wietplanten herfstkleuren.

Sommige wietplanten krijgen tijdens de fade hele mooie paarse en/of rode bladeren. Andere bladeren worden gewoon geel. De fade is een goed teken dat de planten rijp zijn. Ik wil er echter helemáál zeker van zijn, en daar heb ik mijn vertrouwde zakmicroscoopje voor.

Killer Glue

De trichomen zijn klaar

Zoals ik in mijn laatste artikel namelijk heb uitgelegd zijn de trichoomkopjes de beste indicators voor de rijpheid van wiet. Ik had toen ook al even gekeken hoe ze ervoor stonden maar in week 13 waren ze nog niet rijp genoeg naar mijn smaak. En dus controleer ik de trichomen vandaag nog een keer, om zeker te zijn dat ik niet te vroeg oogst.

Met mijn zakmicroscoopje (verkrijgbaar in iedere growshop) kijk ik naar de kopjes van de trichomen. Te zien is dat bijna een derde deel van de trichoomkopjes nu amberkleurig geworden is. De rest van de trichomen zijn troebel en wittig van kleur. De amberkleurige trichomen zijn overrijp en bevatten nu relatief veel CBN. De witte trichomen zitten op hun piek qua THC.  

De verhouding aan amber en witte trichomen is voor mij persoonlijk een perfecte verhouding. De wiet heeft nu een sterke medicinale werking. Het werkt daardoor perfect tegen mijn chronische rugpijn die ik aan een hernia te danken heb. Ik wordt er ontspannen van en mijn verkrampte spieren komen los. En dat alles zonder beneveld te zijn; ik kan nog steeds goed functioneren in mijn dagelijkse werk met wiet als medicijn.

Seriosa

Seriosa

Toprot

Normaliter zou ik nu nog heel even wachten, maar op één plant zie ik dat de dunne bladeren die uit de hoofdtop groeien geel zijn. Heel voorzichtig trek ik aan het blaadje en het komt zonder weerstand los. Dat is een slecht teken, omdat dit meest aangeeft dat de hoofdtop van binnen rot is. De zogenoemde toprot begint altijd op de stam en groeit dan van binnen naar buiten.

Ik haal de plant uit de tent en trek de hoofdtop uit elkaar. Hierbij is meteen een witte pluim te zien. Deze top moet ik helaas opgeven, dus afsnijden en weggooien. Rotte toppen moet je niet roken, omdat schimmels kanker verwekend kunnen zijn als je ze verbrandt. Verder betekent het dat ik nu beter meteen kan oogsten zodat de schimmel (de toprot) zich niet kan verspreiden in de tent.

Deze toprot zorgde ervoor dat Bertje meteen moest oogsten!

Knippen en drogen

Voor de oogst neem ik iedere pot uit de Homebox kweektent en haal alle bladeren eraf die groter zijn dan mijn duimnagel. Daarna wordt de plant op de hoofdstam net onder de laagste vertakking afgesneden, en dan ondersteboven opgehangen. Ik laat ze in de leeg gehaalde kweektent drogen. De lampen en de ventilator staan uit en alleen de afzuiger staat nog aan.

Nu kunnen de planten de komende 7 tot 10 dagen in het donker drogen. Na deze tijd neem ik een klein zijtakje en buig het om. Als het dan met een duidelijk hoorbaar ‘knak’ geluid afbreekt, is de wiet voldoende droog om van de takken af te halen. Als het zijtakje ombuigt en niet breekt, dan is het nog te vochtig en dan moeten de toppen nog wat langer drogen.

Volgende keer zal ik je vertellen wat de uitslag op de weegschaal is, en hoe je de gedroogde wiet het beste kunt bewaren.

Tot volgende keer! Bio Bertje

(advertentie)