(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Gwen heeft voor het eerst haar eigen wietplanten. De twee autoflowers staan binnen in een kweektent en worden lekker warm gehouden met een warmtematje. Hoewel de planten dezelfde voeding en hetzelfde osmose water krijgen, wordt er één geel terwijl de ander wel groen blijft. Lieve Muna legt uit wat er volgens haar aan de hand is, lees je weer mee?

 

Naam
Gwen
Onderwerp
Gele bladeren
Bericht
Beste Muna, ik ben bezig met mijn eerste kweek. Ik heb twee autoflower plantjes staan, die momenteel in week 6 zitten. De ene ziet er mooi groen en gezond uit, maar de andere toont al enkele weken lichtgroene en gele bladeren.

Eerst gingen de blaadjes wat naar beneden maar door wat extra water te geven en de lampen wat hoger te hangen is dit probleem verholpen.

Ook zie ik hier en daar wat witte vlekjes verschijnen. Je zou het pigment vlekjes kunnen noemen. Ik bewater beide planten met hetzelfde water (osmose water met extra voeding bio bloei booster pack van RQS).

Ik heb wat zitten opzoeken maar er zijn zo veel verschillende redenen voor de vergeling van de bladeren dat ik er niet meer uitkom. Ik ben ook bang dat ik meer slecht dan goed zal doen.

Ik heb compo vloeibare meststof roze korrels aangekocht, omdat deze NPK 7-5-6 is en ook veel micro nutriënten zoals koper 0,002%, zink 0,002%, boor 0,01%, ijzer 0,02%, mangaan 0,01% en molybdeen 0,001% bevat die wietplanten nodig hebben.

Dit heb ik nu één keer (1,5l) gegeven aan de vergeelde plant. Graag had ik toch uw technisch advies gehad om te weten wat er exact mis is met mijn plant en hoe ik het kan verhelpen.

Alvast bedankt, Groetjes Gwen

Bijlagen

 

Hoi Gwen, bedankt voor jouw vraag en de foto’s. Wat gek hè, dat je ene plant zo vergeelt terwijl de andere wel mooi groen blijft? Ik denk dat je het probleem daar moet zoeken. Als je weet waarom de ene plant wel groen is terwijl de andere vergeelt dan heb je denk ik ook de oorzaak van het probleem.

Osmosewater & compo voeding

Toen ik je mail voor het eerst las, bedacht ik me dat er meerdere dingen aan de hand zouden kunnen zijn. Osmose water bevat bijvoorbeeld geen mineralen. Die voeg je later wel toe via de voeding maar daarbij mis je vaak toch wat calcium, dat bijvoorbeeld wel in kraanwater zit.

Een andere oorzaak zou met het gebruik van de compo vloeibare meststof roze korrels te maken kunnen hebben. Ik ken deze meststof niet maar het is duidelijk niet speciaal voor cannabisplanten bedoeld. Het zou bijvoorbeeld wat stoffen te kort kunnen komen, of de mineralen zouden in een verkeerde verhouding aanwezig kunnen zijn.

De compo voeding is volgens mij wel minerale plantenvoeding. Als je cannabis met voeding uit het tuincentrum wil kweken, dan kun je beter voor biologische spullen kiezen. Kweek je bijvoorbeeld op biologische compost met bio potgrond en wat perliet, dan heb je al meer dan genoeg voeding in ieder geval voor de groeifase.

Biokweken en een bodemleven

Het voordeel is dat je dan echter ook een bodemleven hebt, en dat dat bodemleven alle voeding voor je planten regelt, in de juiste verhoudingen. Minerale plantenvoeding is echter niet goed voor het bodemleven, maar bij een biologische kweek kun je gemakkelijk bijvoeden met bloed- en beendermeel. Beendermeel is met name goed in de bloeifase, en bloedmeel bevat veel stikstof waardoor het juist voor de groeifase geweldig is.

Maar goed, terug naar het probleem van de vergeling. Het osmosewater en de compo voeding zijn namelijk niet de reden waarom de plant vergeelt. Anders zou de andere plant namelijk ook wel vergeeld zijn. De vergeling is denk ik het resultaat van uitgedroogde plekken in de aarde in de pot. Die zijn volgens mij ontstaan toen de bladeren naar beneden hingen.

Uitgedroogde aarde

Als blaadjes namelijk omlaag hangen, en ze weer omhoog gaan door extra water, betekent dat dat ze hingen door een gebrek aan water. Op zich logisch maar wanneer aarde uitdroogt kan het daarna niet altijd meer goed water opnemen. Dit heeft te maken met de capillaire werking van het water, en het gevolg is dat er hele plekken aarde in de pot ontstaan die nooit meer nat worden.

Het verwarmingsmatje rond de potten versterkt mijn vermoeden dat de aarde een keer echt te droog geweest is. Deze zou ik liever niet gebruiken om deze reden.

Om de aarde weer goed nat te krijgen heb je een uitvloeimiddel nodig dat de oppervlaktespanning van het voedingswater verlaagt. Een natuurlijke uitvloeier die je kunt gebruiken is yucca (of yuccah), maar je kunt ook één klein druppeltje afwasmiddel gebruiken. Dat klinkt niet goed voor planten maar als je het een enkele keer gebruikt om de aarde weer goed nat te krijgen dan kan het weinig kwaad.

De ‘pigmentvlekjes’ hebben denk ik met hetzelfde probleem te maken. Je ziet allerlei tekorten als delen van het wortelstelsel wegvallen door droge plekken in de aarde. Tot slot moet je ook weten dat het heel lastig is om vergeelde bladeren weer groen te krijgen. Waarschijnlijk zullen ze dan ook niet meer groen worden helaas.

Succes met de rest van de bloeifase Gwen!

-xxx- Muna

(advertentie)