(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste keer heeft onze Bertje je laten zien hoe hij de helmpjes en velletjes van zijn zaailingen afpeuterde. Inmiddels zijn de jonge plantjes een stuk groter geworden en is het moment gekomen om ze te verpotten en naar het Autopot Systeem over te zetten. Op naar de bloeifase!

Sinds mijn ‘fire genetics’ in hun kleine potjes staan, groeien ze geweldig onder de EVO4-120 LED-lamp van SANlight. Al na 11 dagen zag ik de eerste witte wortels uit de onderkant van de kleine potten groeien. Dat is een duidelijk teken dat het tijd is om ze te verpotten.

Wacht je te lang met verpotten, dan kunnen de wortels niet meer verder groeien en stopt de plant ook boven de grond met groeien. In het Engels noemen ze dit ‘root bound’ en in het Nederlands hebben we hier eigenlijk geen woorden voor. In ieder geval is het heel slecht voor de ontwikkeling van de plant!

Seriotica

Autopotten

Deze keer zal ik het Autopot systeem weer gebruiken voor mijn planten. Alleen gebruik ik deze keer het standaard systeem met één plant per waterschaal. Dit omdat iedere plant dan meer ruimte krijgt en de planten niet tegen elkaar aangroeien, zoals in het systeem met twee planten per waterschaal.

Om te verpotten vul ik eerst alle 15-literpotten van Autopot met een laag van 2 tot 3 centimeter kleikorrels. Hiervoor gebruik ik de ‘euro pebbles’ van de firma Plagron. Op de kleikorrels komt daarna light mix aarde eveneens van Plagron, gemengd met Startrex en Mycotrex van BioTabs voeding. Hiermee vul ik de potten tot aan de rand. Daarna giet ik in iedere pot pH-neutraal water (pH-waarde 6,0), gemengt met Bactrex en Orgatrex van BioTabs, tot de aarde goed vochtig maar niet te nat is.

Sherbet Pops

Volgens druk ik aan de zijkanten van de pot de BioTabs voedingstabletten in de aarde (2 per pot). Deze voedingstabs zijn zelfregulerend en werken langdurig. Ik hoef vanaf nu alleen nog kraanwater te geven bij het wateren, zonder af te zuren of de pH-waarde te meten… en dat is wel supermakkelijk!

Bovenin de light mix maak ik in het midden een kuiltje ter grootte van de kleine potjes waar mijn zaailingen nu nog in zitten. Dit kuiltje kun je met een kleine schep graven of met een handig trucje maken. Het gaat namelijk heel gemakkelijk als je de onderkant van een van de kleine potjes in de aarde drukt. Zo ontstaat er een gat in de verse light mix waar de kluit van de kleine plantjes precies in past.

Na het indrukken van het gat, neem ik de zaailing met de kluit uit zijn kleine potje en laat ik die netjes in het op maat gemaakte gat zakken. De aarde druk ik dan aan alle kanten nog even aan, zodat het kleine plantje goed in de aarde vast zit, en er geen ruimtes tussen de wortels en de aarde in de grote pot ontstaan. Tot slot geef ik nog een beetje water boven op de wortelkluit en de aarde in de grote pot. Nu kunnen de kleine baby’s rustig verder groeien in het systeem.

 

Easy tilt en dimmen

In mijn Homebox kweektent, de Ambient Q120, heb ik twee SANlight EVO4-120 LED-lampen opgehangen volgens de aanbevelingen van de producent in Oostenrijk. De lampen hangen 30 cm boven de planten met een afstand van 70 cm onderling (25 cm van de wanden van de tent), en beide lampen zijn om 11 graden naar binnen gericht.

Dat gaat heel makkelijk door het op te hangen aan het juiste gaatje in het armatuur van deze lampen, oftewel het ‘easy tilt’ systeem. Iedere lamp heeft aan beide kanten vijf ogen waaraan je de lamp kunt ophangen. Afhankelijk van wel gat je kiest hangt de lamp dan onder een bepaalde hoek naar binnen of naar buiten gedraaid.

Omdat de acht kleine babyplanten nog niet zoveel licht nodig hebben, heb ik mijn twee lampen gedimd op 40%. Dat doe ik met de magnetische dimmer die afzonderlijk van de lamp te koop is, en die je aan de zijkant van de lamp aansluit. Je hebt dan voor iedere lamp een dimmer nodig, en kan de lamp daarmee naar 40, 60, 80 en 100% dimmen, en ook nog een zonsopgang simuleren met de ‘sunrise-fade’ functie.

De twee LED-lampen heb ik op een timer aangesloten. Momenteel krijgen de planten nog 18 uur licht, zodat ze rustig verder groeien, en de wortels hun nieuwe potten met aarde kunnen vullen. Na ongeveer 8 tot 12 dagen schakel ik de timer om naar 12/12 om met de bloei te beginnen… maar daarover vertel ik jullie in mijn volgende artikel.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)