(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De eeuwig jong uitziende maar ondertussen toch 73-jarige Brit Richard Branson is een veelzijdig man. Bekend en miljardair geworden met o.a. de Virgin Records platenmaatschappij, luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic en mobieletelefoonbedrijf Virgin Mobile. Een flamboyante zakenman die ook nog eens met open vizier en hartstochtelijk pleit voor legale wiet. Zoals afgelopen week weer met een vurig en oprecht pleidooi!

Cannabiskrijger van het eerste uur

De andere Sir Richard (de eerste is natuurlijk zanger Cliff Richard) wordt op zijn Wikipedia-pagina niet voor niks omschreven als: ‘Branson heeft, mede door zijn ADHD, onconventionele optredens en hippie-achtige uiterlijk, de reputatie van enfant terrible in het zakenleven’.

In Nederland kreeg hij al eens de roemruchte Cannabis Culture Award uitgereikt in het Hash Museum op De Wallen. Onder meer voor zijn inzet als lid van de The Global Commission on Drug Policy.

‘Waarom regulering van cannabis verstandig is’

Vorige vrijdag publiceerde Richard Branson een vlammend betoog voor legalisering van cannabis, in eerste instantie gericht aan de regering in zijn thuisland. Maar omdat Branson sowieso altijd een wereldburger is qua ideeën, uitstraling en zakenimperium, geldt het eigenlijk voor alles en iedereen en plaatst ook CNNBS zijn betoog.

Misschien ook wel met de (ijdele) hoop dat hierdoor meer beroemde en invloedrijke (zaken)mensen zich eens uitspreken over die zinloze, verfoeilijke war on drugs en hoe simpel eigenlijk de oplossing is voor al die ellende die deze oorlog op gans de aardbol nog altijd veroorzaakt. Komt ie!

“De afgelopen weken is er veel geschreven en gezegd over pogingen om cannabis te decriminaliseren, legaliseren en reguleren in veel rechtsgebieden over de hele wereld – pogingen die ik al lang steun omdat ik er sterk van overtuigd ben dat ze de controle over de illegale markt wegnemen, de schade beperken en uiteindelijk mensen en gemeenschappen veiliger maken.

Als lid van de Global Commission on Drug Policy sta ik schouder aan schouder met mijn collega-commissarissen in hun pleidooi dat niemand gecriminaliseerd, gemarginaliseerd of gestigmatiseerd mag worden voor het simpele bezit en persoonlijk gebruik van illegale drugs. Wanneer zich problemen voordoen, moet drugsverslaving worden behandeld als een volksgezondheidskwestie en niet als een verantwoordelijkheid van het toch al overbelaste strafrechtsysteem.

Om duidelijk te zijn: als het over cannabis gaat, zal geen enkele serieuze voorstander van de broodnodige hervorming van het drugbeleid het risico bagatelliseren van krachtige wietsoorten voor de geestelijke gezondheid en de ontwikkeling van de hersenen.

Het creëren van legaal gereguleerde cannabismarkten betekent echt dat die risico’s effectiever worden beheerd, zowel wat betreft de resultaten als de kosten. Maar de voortdurende criminalisering van cannabis is contraproductief gebleken en heeft een onevenredig grote invloed op jongeren, waardoor hun kansen in het leven worden aangetast.

‘Interessant genoeg lijken veel lobbyisten tegen cannabisregulering niet zo’n bedenkingen te hebben bij de verkoop en consumptie van alcohol, een legale drug die verantwoordelijk is voor duizenden doden per jaar’

De dominantie van krachtige wietsoorten op de illegale markt is precies het resultaat van het drugsverbod. Het is een simpele waarheid die keer op keer bewezen wordt: in een ongereguleerde omgeving die volledig gecontroleerd wordt door criminele organisaties, zullen producenten altijd proberen om meer geconcentreerde drugs te verkopen die een hogere opbrengst beloven.

De enige effectieve oplossing voor dit dilemma, gesteund door de Global Commission on Drug Policy en talloze medische en beleidsdeskundigen, is het decriminaliseren en legaal reguleren van cannabis. Dat biedt niet alleen meer transparantie en keuze aan consumenten, maar uiteindelijk ook meer veiligheid.

Het bewijs van de landen en staten in de VS die de afgelopen jaren gereguleerde cannabismarkten hebben opgezet, spreekt in dit opzicht boekdelen: geen van hen heeft een opmerkelijke toename van psychische problemen of geweldsmisdrijven gezien als gevolg van cannabisregulering.

Bovendien zorgen gereguleerde markten voor belastinginkomsten die overheden kunnen investeren in openbaar onderwijs, preventiecampagnes en schadebeperkende maatregelen, waaronder geestelijke gezondheidszorg.

Interessant genoeg lijken veel lobbyisten tegen cannabisregulering niet zo’n bedenkingen te hebben bij de verkoop en consumptie van alcohol, een legale drug die verantwoordelijk is voor duizenden doden per jaar en effectief in verband wordt gebracht met een reeks problemen, van huiselijk en seksueel geweld tot verkeersdoden.

Maar we kunnen niet negeren dat het alcoholgebruik in het Verenigd Koninkrijk en in veel andere landen de afgelopen decennia gestaag is afgenomen – een mentaliteitsverandering die ook het resultaat is van consequent onderwijs en bewustmaking over de risico’s en gevolgen voor de gezondheid.

Een verstandig drugsbeleid geeft prioriteit aan decriminalisering, regulering en behandelt drugsgebruik als een gezondheidskwestie en niet als een misdaad.”

Richard Branson, 9 februari 2024

[openingsfoto: Shutterstock]
(advertentie)