(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De burgemeester behoort als ‘eerste burger’ het goede voorbeeld te geven aan de inwoners van de gemeente waar hij de scepter zwaait. Bovendien is de burgervader ook nog een soort van politiebaasje. In Nederland komt daar bij dat de burgemeesters maar wat graag laten zien hoe stoer zij zijn door de huizen van mensen die wiet kweken op straat te gooien (en hun woning op slot). Des te meer smullen dus dat er nu een burgmeester – en zijn zoon – gearresteerd zijn wegens… een flinke illegale wietkwekerij.

Thuis acht wietplanten kweken, dat mag in Minnesota

Over naar de Amerikaanse staat Minnesota, waar dit sappige schandaal zich afspeelt in het dorpje Winnebago. Vorig jaar op 1 augustus voegde de staat met net geen zes miljoen inwoners zich bij het fijne clubje van inmiddels 24 staten dat recreatieve cannabis heeft gelegaliseerd.

De gereguleerde verkoop van wiet via dispensaries begint naar verwachting pas volgend jaar. Maar nu al mag elke volwassen inwoner (vanaf 21 jaar) alvast 8 wietplanten thuis kweken, voor persoonlijke consumptie. Daarvan mogen er 4 volwassen zijn.

Je zou denken: mooi, daar heb ik wel genoeg aan. Maar zo dachten ze dus niet bij Scott James Robertson (67) thuis en evenmin bij zijn zoon Jacob Jon Robertson (46). Zij werden afgelopen donderdag in de boeien geslagen na een drugsinval in drie panden in Winnebago. Dit zou ons allemaal volledig ontgaan zijn, ware het niet dat papa Robertson de burgemeester is van de 1400 inwoners daar zo.

Het is weer eens iets anders, zo’n mugshot op het politiebureau, voor burgmeester Scott Robertson (links) en zijn zoon Jacob…

Wietteelt terwijl de vergunning (voor hennep) verlopen is

De burgervader en zijn zoon zijn erbij gelapt door een anonieme klikspaan, zo lezen we op de site van de regionale krant Fairmont Sentinel. Dat gebeurde in januari en het was agent Briar Bonin van de South Central Drug Investigative Unit (CDIU) die met de tip ‘dat de eigenaars en bewoners van commerciële kassen in Winnebago een groot aantal cannabisplanten kweekten’ aan de slag ging.

Samen met wat collega’s van zijn eigen SCDIU, agenten van het Faribault County Sheriff’s Office en personeel van het Openbaar Ministerie, en na consult met het Minnesota Department of Agriculture, kwam men erachter dat er geen vergunning was voor legale hennep- of wietteelt in de kassen. Eerder hadden de eigenaren die wel gehad voor hennep, maar voor 2023 was dat niet langer het geval.

De laatste ‘hennepoogst’ die vader en zoon Robertson hadden laten registreren bij de overheid stamde uit 2021. En dat betekende simpelweg dat de 240 wietplanten daarmee illegaal waren.

Gelukkig, ook de burgemeester staat niet boven de wet – hoe fout die wet dat je bepaalde planten niet mag houden ook mag zijn…

Kasboekje met planten, verkopen en geldbedragen

Behalve de wietplanten in verschillende kassen, trof agent Bonin ook de zogeheten ‘smoking gun’ aan qua bewijsmateriaal tegen de burgervader van Winnebago. Het gaat om een notitieboekje in de kas met gedetailleerde beschrijvingen van rijen en soorten in de kassen die overeenkwamen met de meeste planten die erin stonden.

‘Het notitieboekje bleek financiële transactiegegevens te bevatten met data zo recent als 8 januari 2024 en gaf winstsplitsingen van partners aan met aandelen van $120.000 voor een totale winstuitkering van $360.000’, zo schrijft de Fairmont Sentinel met enig gevoel voor dramatiek.

Tja, dan hang je dus wel mooi, of je nou de burgemeester bent of niet. De Robertsons werden in hechtenis genomen, hebben de feiten inmiddels bekend en mogen zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor hun grootschalige wietteelt.

De borgtocht voor de gevallen burgervader – die in zijn tweede functiejaar zat – bedraagt 20.000 dollar. Benieuwd of iemand van zijn kiezers die nog komt aftikken…

[openingsbeeld: Shutterstock AI]
(advertentie)