(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het Zuid-Amerikaanse Uruguay was eind 2013 het eerste land op aarde dat recreatieve cannabis legaliseerde. In plaats van coffeeshops of dispensaries, koos men daarginds voor gereguleerde verkoop via apotheken. Lange tijd was het daar kwakkelen, totdat de er eind 2022 een nieuwe strain met een veel hoger THC-gehalte verkocht mocht worden. En puur daardoor verdubbelde de verkoop!

Meer THC is meer verkoop

De legale verkoop van een nieuwe wietvariant met meer tetrahydrocannabinol (THC) was al langer een vraag van consumenten. Rond het einde van 2022 introduceerden apotheken dit nieuwe alternatief en zagen een hausse in de vraag: de verkoop verdubbelde en er waren zelfs voorraadproblemen. Dat schrijft de Spaanstalige nieuwssite Infobae.com.

De trend werd al gedurende het jaar geregistreerd en werd weerspiegeld in de definitieve gegevens. In 2023 werd er 3.258 kilo cannabis verkocht in apotheken, volgens gegevens van het Instituut voor Regulering en Controle van Cannabis (Ircca).

Dit cijfer vertegenwoordigt een nieuw nationaal record voor Uruguay en is bijna het dubbele van de 1.774 kilo legale wiet die in 2022 op de markt werd gebracht.

Legale wiet kan via apotheek cannabisclub of thuisteelt

In Uruguay zijn er drie legale manieren om toegang te krijgen tot wiet voor recreatieve doeleinden, waarbij voor alledrie registratie vooraf vereist is. Eén optie is het kopen bij een van de 39 erkende apotheken, een alternatief dat 64.921 mensen bereikt. Een andere optie is lid worden van een cannabisclub (er zijn in totaal 345 geregistreerde clubs met iets meer dan 12.000 liefhebbers). De derde optie is zelf kweken.

De wietproductie in cannabisclubs bereikt ook recordniveaus, in lijn met de trend van de voorgaande jaren. De uitgifte in clubs bedroeg 2.686 kilo, enkele honderden kilo’s meer dan de 2.222 kilo in 2022.

Overigens werd er wel wat minder wiet geteeld dan de vraag vanuit apotheken en clubs. Maar omdat er nog voorraad was uit voorgaande jaren leverde dit geen echt grote problemen op, aldus de officiële verklaring.

De drie legale wietsoortjes heten Alfa, Bèta en Gamma

Daniel Radío, secretaris van La Junta de Drogas, legde in het programma Who’s Who uit dat de stijging van de verkoop te wijten is aan de introductie van de nieuwe variant “met meer pit”. Deze nieuwe variant – Gamma genaamd – heeft 15 procent THC, een hoger percentage dan de 9 procent van de andere twee die al in de apotheek worden verkocht (Alfa en Bèta).

De Raad voor Geneesmiddelen had studies die aantoonden dat er een “zeer grote vraag” was naar een sterkere variant, maar de uiteindelijke vraag overtrof de verwachtingen. “Er waren maanden waarin we twee keer zoveel verkochten. En we verkochten niet altijd twee keer zoveel omdat we zonder materiaal kwamen te zitten (…) De planten zijn koppig en groeien niet zo snel als je zou willen”, stelt de drugsjunta.

Zo ziet de legale ‘staatswiet’ in Uruguay – die overigens spotgoedkoop is voor onze begrippen – eruit…

Sinds 1 februari is de verkoopprijs van wiet in apotheken wel wat gestegen. De ‘potentere’ variant is het duurst: deze Gamma kost 500 Uruguayaanse pesos (11,83 euro). De Bèta-wiet kost 10,65 euro en de Alfa gaat over de toonbank voor 10,17 euro. Let wel; dit is per pakje van 5 gram!

Meer wiet via apotheek doet illegale markt pijn

De meer dan 3.000 kilo die in apotheken werd verkocht, is goed voor een omzet ongeveer 6,5 miljoen euro, schat Daniel Radío. Geld dat nu niet naar illegale dealers is gegaan. “Als we daarbij optellen wat de clubs produceren en wat de thuistelers niet meer kopen omdat ze zelf wiet kweken, dan nemen we volgens onze berekeningen 25 miljoen dollar af van de drugshandelaren.”

Klein bier denk je wellicht, maar Uruguay is ook maar een klein landje. Sterker nog; Uruguay is na Suriname het kleinste land van het Zuid-Amerikaanse continent. Er wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen.

Vandaar dat de 25 miljoen waar de La Junta de Drogas het over heeft, de helft (!) van de cannabismarkt in Uruguay vertegenwoordigt.

Einde aan verplichte registratie in zicht?

Radío zegt dat hij “filosofisch” tégen de registratie is om cannabis te mogen kopen. Het is een “manier voor de staat om door de mazen van het net te kijken naar wat mensen consumeren, of stoppen met consumeren”. Maar toch wil deze drugsbobo nog eens naar die verplichte registratie voor cannabisconsumenten kijken.

Voor hem is het “tegenstrijdig” dat een consument een fles whisky kan drinken zonder iemand zijn of haar naam te vertellen, maar niet “een trekje mag nemen van een marihuanasigaret zonder zijn of haar identificatienummer op te geven”.

Verstandige woorden van deze meneer Radío. Wij denken namelijk dat de omzetcijfers nog veel rooskleuriger zullen uitpakken in Uruguay, wanneer men na de introductie van een THC-rijkere strain ook de verplichte registratie laat vallen.

(advertentie)