(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gaat lekker met de ‘vurige’ genetica die onze Bio Bertje momenteel kweekt. De trips is bestreden en de toppen worden met de dag dikker. Ze ruiken al hemels en één plant heeft zelfs hele mooie roze bloeiharen! Het wordt ook weer tijd om te checken hoe ver de planten al zijn, dus Bertje controleert de trichomen met zijn zakmicroscoop.

Welkom bij het twaalfde verslag over mijn kweek met de nieuwe en bijzondere ‘fire’ genetica. Vorige keer had ik, zoals je misschien nog weet trips ontdekt, en roofmijten besteld om de trips mee te bestrijden.

Roofmijten uitgeroofd

Nou, de beestjes van Koppert hebben hun best gedaan. Volgens mij hebben ze alle ongedierte opgegeten. Ik bekijk de bladeren dagelijks van de boven- en de onderkant, en kan geen nieuwe sporen van trips meer ontdekken. Dat maakt me blij, en veel ontspannener nu ik weet dat mijn vurige wietplantjes verder kunnen afbloeien.

De groei van de toppen gaat mooi verder in week dertien van deze kweek. Ze worden vetter en compacter met de dag. Alle buds hebben inmiddels al een dikke laag met trichomen, en de planten ruiken heerlijk! Er waait een zoete en fruitige wind uit m’n Homebox kweektent zodra ik hem openrits om wat foto’s te maken. Ik sta telkens weer te watertanden, en kan eigenlijk niet wachten tot ze klaar zijn.

Pink pistils en trichomen

De hoofdtoppen van de Runtz-Ghosttrain van Rare Dankness zijn ongelofelijk mooi om te zien! Ze hebben namelijk prachtige pink pistils! De stampers op deze plant verkleuren bij het rijpen dus roze, en dat is een hele unieke eigenschap die je niet vaak ziet. De Serious 6 van Serious Seeds heeft dit ook maar verder zie je het eigenlijk bijna nooit.

De beste manier om te zien of wietplanten rijp zijn, is door te kijken naar de kopjes van de trichomen. Trichomen zijn de minuscuul kleine en plakkerige druppeltjes hars op een wiettop, en zo’n trichoom ziet er onder een loep of onder een klein microscoopje uit als een klein paddenstoeltje. Het heeft een stammetje met daarop een rond bolletje.

In dit ronde bolletje zitten alle cannabinoïden van de plant, de werkzame stoffen waar het om gaat (THC, CBD etc.) en ook de aromatische stoffen. Aan het begin van de bloei is dit bolletje transparant. Als de plant rijp wordt verkleurt het bolletje in een melkachtige witte kleur. Het ziet er dan bijna uit alsof er een klein wolkje melk in het bolletje is gegoten.

Op het moment dat alle trichoomkopjes melkachtig wit verkleurd zijn, heb je het hoogste gehalte aan THC in de trichomen. Dat is het moment waar de meeste kwekers op uit zijn, en wanneer ze willen oogsten. Als de planten dan nog langer bloeien en overrijp worden, verkleuren de trichomen nog eens, en worden ze amberkleurig. De THC is dan weer deels afgebroken en in andere cannabidoïden omgezet. Als dat gebeurt wordt het effect van de wiet meer en meer sedatief. Je wordt er dan lomer en slaperiger van als je het rookt.

Nog even…

Met een kleine draagbare microscoop (te koop in iedere growshop) kijk ik naar de kopjes van de trichomen. Ik zie dat er nog veel trichomen zijn die net beginnen te verkleuren. Het merendeel is nog transparant en moet nog wit worden. Ik heb mijn wiet graag wat rijper, en oogst liever wanneer een derde deel van de trichomen al amberkleurig zijn. Dan werkt het het beste tegen mijn rugpijn die ik heb door een hernia. Ik wordt er ontspannen van, en mijn verkrampte spieren komen los. Dit alles gebeurt zonder dat ik echt high ben, ik kan nog steeds goed functioneren in mijn dagelijkse werk.

Maar zover is het zogezegd nu nog niet. De planten moeten dus nog eventjes verder bloeien voordat ik aan oogsten kan gaan denken. Misschien volgende keer, tot dan!

Bio Bertje

(advertentie)