(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De vurige nieuwe genetica van Bio Bertje staat zo’n vier weken op 12/12 en laat inmiddels de eerste topjes zien. Dat niet alleen maar ze zijn de laatste twee weken ook superhard gegroeid! Het is daardoor één grote jungle geworden, en twee planten groeien zelfs bijna tegen de lamp. De oplossing? Supercroppen en ontbladeren; Bertje doet het je met plezier voor, kijk maar.

Nadat ik twee weken geleden op ‘ballenjacht’ ging, kon ik mijn ‘vurige schatjes’ met een gerust hart verder laten groeien. Dat ging geweldig hard en nu – in week 10 – beginnen ze ook al witte kroontjes te ontwikkelen. Deze witte kroontjes zijn natuurlijk de beginnende buds van de planten.

De dames hebben allemaal een mooie en gezonde groene kleur, en dat laat zien dat de Bio Nova voeding uitstekend werkt. Op dit moment branden de twee SANlight EVO4-120 LED lampen op 100%, en zijn ze dus niet meer gedimd. Ze hangen 30 cm boven van de toppen van de planten, 75 cm uit elkaar, en 11 graden naar binnen gedraaid. Deze ophanging garandeert een optimale belichting van het kweekoppervlak van 120 x 120 cm in mijn Homebox kweektent.

Defoliation

Omdat de hele oppervlakte van mijn tent dichtgegroeid is met bladeren en deze schaduw geven op de lagere delen van de planten, is het tijd voor defoliation. Dat is een Engelse uitdrukking voor het afknippen van de lagere takken en de grote schutbladeren. Daarmee kan het licht weer verder naar beneden komen, en het verbetert ook de luchtstroom door het gewas. Dat is belangrijk om schimmel te voorkomen.

Ik haal de planten één voor één uit de tent, en knip de laagste takken eraf. Ik knip hierbij natuurlijk alleen de kortere takken die niet hoog genoeg zijn om voldoende licht op te vangen. Ook haal ik alle schutbladeren aan de onderkant van de planten weg.

Supercroppen

De Tiramisu en Seriosa planten van respectievelijk de Cali Connection en Serious Seeds zijn zó ver uitgegroeid dat ik ze moet supercroppen. Dat zal ik even uitleggen.

Supercroppen is een techniek van Soma van Soma Seeds en werkt uitstekend om de hoogte van planten te corrigeren, zonder dat je de hoofdtop hoeft af te knippen. Normaliter als een plant te hoog groeit (te dicht bij de lampen en groter dan de rest) ben je geneigd om haar een kopje kleinet te knippen. Dat heet toppen en betekent dat je de hoofdstam aan de bovenkant afknipt. Daarmee verlies je echter wel de hoofdtop van de plant, en dat is erg zonde in dit stadium van de kweek. Om dit te voorkomen kan je de plant ook supercroppen, en dat werkt als volgt.

Ik neem de hoofdstam circa 25 cm onder de groeipunt en net boven een node tussen min vingers. Dan knijp ik er zo hard in, dat ik kan voelen hoe de vezels binnen in de stam afbreken. Ik rol de stam vervolgens rondom tussen mijn vingers, tot alle vezels gekneusd zijn maar zonder de bast verder te beschadigen.

Nu kan ik de stam heel makkelijk ombuigen waar ik hem ingedrukt heb, zonder dat hij breekt. Ik kan de tak nu buigen tot de punt van de stam helemaal naar beneden wijst, of minimaal 90 graden naar de zijkant. De blessure van de stam, herstelt binnen een paar dagen en dan wijst de hoofdtop bijna weer naar boven. Zo kunnen alle buds op de behandelde stam gewoon verder groeien.

Terwijl de stam van het supercroppen herstelt, gaan de zijtakken harder groeien en wordt de hele plant wat breder in plaats van hoger. Op deze manier hou je de hoogte onder controle, zonder de toppen op de hoofdstam te verliezen. Ik heb heel goede ervaringen met deze techniek en kan het aan iedere grower aanbevelen. Gebruik het als alternatief voor het toppen van de planten. Je gaat zeker meer oogsten op deze manier.

Na de defoliation en het supercroppen kunnen alle planten weer terug in de kweektent. Ze kunnen nu mooi verder groeien en ontwikkelen, met meer licht en een betere beluchting. Het verschil van mijn werkzaamheden is heel mooi te zien in de foto’s en de video die ik deze week van de planten maakte.

Tot volgende keer!
Bio Bertje

(advertentie)