(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden heb je kunnen lezen en zien hoe onze Bio Bertje zijn ‘fire’ wietplanten op 12/12 zette om de bloeifase in te luiden. De planten zijn hierdoor in de strekkende fase gekomen en groeien nu extra snel. Omdat Bertje verschillende nieuwe soorten heeft, inspecteert hij nauwkeurig het geslacht van zijn planten. 

In mijn laatste kweekverslag zette ik mijn wietplanten op 12/12. De negen vurige plantjes groeiden daarna mooi en extra snel verder in de vijfde en zesde week van de kweek. Inmiddels hebben ze vele zijtakken en mooie grote schutbladeren. Ze vullen dan ook bijna de gehele oppervlakte van mijn Homebox kweektent, en hebben een mooie donkergroene kleur. Als wietplanten donkergroen zijn, dan is een teken dat het goed gaat met ze, en dat ze voldoende voeding krijgen en het licht goed kunnen omzetten door middel van fotosynthese.

De Bio Nova voeding werkt uitstekend. Met behulp van het Flexitank reservoir van mijn Autopot Systeem hoef ik maar één keer per week nieuw voedingswater aan te maken. De 100 liter is voldoende om de planten een hele week te verzorgen. Ik volg nog steeds het soil-cultivation voedingsschema op de website van Bio Nova. Hierbij gebruik ik echter maar de helft van de aangegeven hoeveelheden, omdat mijn kraanwater al een EC-waarde van 1,0 heeft.

De twee EVO4-120 LED-lampen van SANlight zijn nu gedimd naar 60%. Ze hangen nog steeds op 70 cm afstand van elkaar en 11 graden naar binnen gedraaid. Ik takel ze geregeld wat omhoog, om ze op de ideale hoogte van 30 centimeter boven de toppen van de planten te houden. Op deze manier valt het meeste licht op het kweekoppervlak van 120 x 120 centimeter.

Ballen en haartjes

Omdat ik veel verschillende nieuwe wietsoorten kweek, moet ik vanaf nu regelmatig het geslacht van mijn planten checken. Het is namelijk belangrijk dat ik mannetjes en/of hermafrodiete planten op tijd herken en uit mijn tent verwijder en vernietig. Ik moet namelijk voorkomen dat ze hun stuifmeel beginnen te verspreiden, en zo mijn vrouwelijke planten bevruchten. Doe ik dat niet, dan zullen de dames bevrucht worden en komen er zaden in mijn wiet.

Het geslacht van een cannabisplant herken je aan de vruchtbeginsels die uit de vertakkingen van de plant groeien. Ik kijk naar de stam van de plant, op de punt waar een zijtak groeit. Deze plekken op de stammen en de takken noem je officieel nodes maar ik noem ze de oksels van de plant. In deze oksels begint niet alleen de groei van de vrouwelijke bloemen maar ook dat van de mannelijke bloemknoppen.

Een vrouwelijk vruchtbeginsel herken je aan twee witte haartjes die uit een klein druppelvormig knopje groeien in een oksel of node van de takken of de hoofdstem. Op het moment dat je deze witte haartjes ergens kunt ontdekken, weet je zeker dat je met een vrouwelijke plant te maken hebt. Het zou bij sommige wietsoorten die daar gevoelig voor zijn echter ook nog een hermafrodiet kunnen worden. Het is daarom belangrijk om je planten ook daarna te blijven controleren op mannelijke bloemknoppen.

Een mannelijke vruchtbeginsel herken je aan de klein stammetjes waarop de mannelijke knoppen groeien. Uit de mannelijke knopjes groeien ook geen witte haartjes, maar ze ontstaan wel als eerste in de oksels of nodes, net als ze vrouwelijke bloemknopjes. Het mannelijke bloemknopje is daarnaast ook ronder van vorm, terwijl de vrouwelijke knopjes een puntje hebben, wat ze daardoor meer de vorm van een druppel geeft.

Als het mannelijke bloemknopje zich verder ontwikkelt, begint het balletje op de kleine stam een beetje te hangen, en dan opent hij zich. Er komen dan vijf gele stampers uit het bloemetje die het stuifmeel bevatten. Omdat de stampers geel en krom zijn worden ze in de volksmond ook wel banaantjes genoemd. Let op want zodra het mannelijke knopje zich opent beginnen de banaantjes meteen stuifmeel los te laten. Dat niet alleen maar één mannelijk knopje bevat al duizenden stuifmeelkorrels, en kan alle vrouwelijke planten meteen bevruchten.

Het is daarom van het grootste belang om ervoor te zorgen dat je een mannelijke plant nooit zover laat komen! Op het moment dat ik zeker een klein stammetje onder het knopje in de oksel van een plant herken, knip ik de plant plant direct af, en verwijder hem uit de tent. Zo’n mannelijke plant stop ik vervolgens in een plastic zak en vervolgens in de afvalbak buitenshuis, zodat er zeker geen stuifmeel op mijn planten kan komen.

Nu is het wachten tot de eerste witte haartjes ontstaan, en ik zeker weet dat al mijn planten van het vrouwelijke geslacht zijn.

Tot volgende keer!
Bio Bertje

(advertentie)