(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer uitgekomen wietzaadjes uit de grond omhoog komen, dan blijven de zaadhulsjes en de velletjes daaronder soms hardnekkig zetten. En wanneer je die dan niet verwijdert, dan kan het jonge plantje haar lobbaadjes niet openen. In het ergste geval kan de zaailing zelfs gewurgd worden door het velletje, dus het is heel belangrijk om ze voorzichtig te verwijderen. Bio Bertje laat zien hoe je dat doet.

Twee weken geleden heb ik in mijn kweekverhaal beschreven hoe je uitgekomen wietzaadjes het beste in de grond kunt poten. Als alles goed gaat komen alle zaden dan 24 tot 48 uur na het inplanten uit de grond omhoog. De meesten verliezen daarbij al vanzelf hun schaal. Het kan echter gebeuren dat de schaal van het zaadje nog steeds strak als een helm over de eerste blaadjes blijft zitten.

Deze eerste blaadjes noemen we in het Nederlands de lobblaadjes en in het Engels cotyledons. Ze beschermen de groeipunt en bevatten ook het eerste bladgroen waarmee de jonge zaailing aan de fotosynthese kan beginnen. Het is dan ook belangrijk dat de lobblaadjes zich kunnen openen, zodat de plant beginnen kan met de fotosynthese en dan verder kan groeien.

Zaadhulsjes…

Als het zaadhulsje of schaal dan ook na de tweede dag nog steeds op het plantje zit, moet je die er snel vanaf zien te krijgen. Ik doe dit doorgaans gewoon met mijn vingernagels, maar het kan ook met twee pincetten. Ik trek de twee helften van de schaal dan voorzichtig uit elkaar, zodat ze loskomen van het plantje. Je moet echter heel voorzichtig zijn, want de groeipunt van het plantje mag hierbij niet beschadigen, en moet je er zeker niet per ongeluk afknijpen met je nagels!

Aan de binnenkant van de schaal van het zaadje zit ook nog een klein velletje. Dit velletje verzorgt de kleine zaailing bij het opkomen uit de aarde, totdat die zelf via fotosynthese voeding kan maken. Dit velletje is in het begin heel zacht en een beetje plakkerig, en blijft daardoor op het plantje zitten nadat je de schaal van het zaadje verwijderd hebt. Dit kan heel gevaarlijk voor het plantje zijn!

…en velletjes verwijderen

Als het velletje op een lobblaadje blijft hangen dan gebeurt er niet veel. Maar als het velletje echter om de stam van de zaailing blijft hangen dan moet je het er direct vanaf halen! Het huidje droogt met de tijd namelijk in, en wordt dan taai. En als de plant dan verder groeit dan knijpt het de stam af waardoor de zaailing dood gaat. Ze wordt dan als het ware gewurgd door haar eigen zaadvelletje.

Om dit te voorkomen moet dit velletje zeker van de stam afgehaald worden! Dat is nog een preciezer werkje dan het schaaltje van het zaadje te verwijderen. Ik doe het dan ook extra voorzichtig met mijn vingernagels. Ik hou het velletje tussen twee nagels aan de ene kant van de stam vast, en trek dan heel voorzichtig aan de andere kant van de stam aan het velletje. Daardoor scheurt het uit elkaar en kan ik het eraf trekken zonder de stam van de zaailing te beschadigen.

Zonder de schaal en het velletje kan het plantje dan rustig verder groeien onder mijn EVO4-120 LED-lamp van SANlight in Oostenrijk. De lamp hangt nog steeds op 50 cm afstand en is op 40% gedimmed, dat is voor nu helemaal voldoende.

Als ik zie dat de aarde in de kleine potjes te droog wordt, dan geef ik heel voorzichtig water met wat BN-Roots van Bio Nova (0,5 ml/l) in het diepere gedeelte aan het rand van de pot (zie ook mijn laatste verslag). Als deze is volgelopen stop ik met gieten. Vervolgens zuigt de rest van de aarde in het midden het water op, en is alle aarde in het potje weer vochtig. Zo voorkom ik dat ik de stam van de zaailing nat maak, en dat er dan misschien schimmel of rot ontstaat op de stam. Dat is een echt gevaar bij heel jonge planten en kan je makkelijk voorkomen door de stam droog te houden.

De zaailingen blijven nu maximaal tien to veertien dagen in deze kleine potjes. Als ze groot genoeg zijn dan worden ze verpot en komen ze in het Autopot systeem in mijn Homebox groeitent. Daarover vertel ik jullie in mijn volgende artikel.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje

[Openingsfoto: pancakenap420, Shutterstock]
(advertentie)