(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is dankzij de feestdagen even geleden maar Bio Bertje pakt de draad vandaag gewoon op waar hij gebleven was. En dat is dus bij het planten van de uitgekiemde fire genetics zaden. Net als het ontkiemen doet hij dat op zijn eigen serieuze manier, met een heuse slotgracht rond ieder zaadje. En natuurlijk wat wortelstimulator zodat de zaailingen gezond en wel van de binnenzon kunnen genieten.

Nadat ik mijn zaden de laatste keer verticaal in een plastic zakje heb laten ontkiemen was het tijd om ze in de aarde te planten. De witte wortels waren gemiddeld 1 tot 2 cm lang, en die moet je niet te lang laten doorgroeien. Doordat ik de ‘serious way of germinating seeds’ heb gebruikt, hebben al mijn zaden nu een wortel die kaarsrecht uit het zaadje gegroeid is. Ze zijn daardoor heel gemakkelijk te planten.

Fire genetics poten

En dat planten doe ik als volgt. Ten eerste vul ik de kleine potjes met light-mix en giet ik voorzichtig een beetje water in iedere pot. Zorg ervoor dat de aarde goed vochtig is, maar niet echt nat. Dan maak ik met mijn pink (met handschoenen aan!) een gaatje in de aarde in het midden van ieder potje.

Met een pincet plaats ik voorzichtig een zaadje op de rand van de gaatjes. Let hierbij op dat het worteltje omlaag in het gaatje ligt, en het zaadje zelf (het kopje) omhoog gericht op de rand van het gaatje ligt. Vervolgens kun je de aarde vanaf de andere kant naar het zaadje toe drukken, zodat het worteltje uiteindelijk helemaal in de aarde zit, en je alleen nog de bovenkant van het zaadje kunt zien.

Veel kwekers zetten het zaadje te diep in de aarde (soms zelfs 1 tot 2 cm diep) en dit is slecht! Het kost de nieuwe zaailing onnodig veel tijd en heel veel kracht om naar de boven te groeien. In deze periode is de kans op uitdroging van de aarde heel groot en dan sterft het zaadje meteen af.

Het is daarom beter om een reeds ontkiemd zaadje heel ondiep in de aarde te planten. Direct aan de oppervlakte van de aarde, met de bovenkant van het zaadje zelf nog uit de aarde kijkend. Alleen dan kan het kleine plantje direct beginnen met groeien, en dan heb je al na 24 uur de eerste kleine zaailingen in de potjes.

Ter afsluiting van het poten, maak ik in ieder potje nog een ringvormige kuil in de aarde, als een slotgracht om het zaadje heen. Hiervoor druk ik de aarde gewoon rondom het zaadje een beetje in met mijn vinger. Deze kleine ring is een soort drainage, en voorkomt bij het water geven dat het kleine zaadje uit de aarde gespoeld wordt. Als ik water in de kleine potjes moet gieten, dan doe ik dat altijd in deze ring en nooit op het zaadje zelf!

Soil Cultivation

Voor voeding zal ik deze keer Bio Nova uit Nederland gebruiken. Deze voeding is zeer geschikt voor verzorging via een reservoir omdat het zo puur en zuiver is, en mijn slangen dus ook niet verstopt. Ik heb voor de Soil Cultivation voeding van het bedrijf gekozen. Dat betekent dat ik een aanbevolen samenstelling van 8 van hun producten gebruik voor deze kweek.

De basisvoeding is de Soil Supermix. De PK-booster voor de bloei is de PK 13-14, de suikers voor de bloei komen van Vitasol, de wortelstimulator heet simpelweg Roots, de enzymen zijn BN-Zym en verder heb je nog X-Cel, Silution en The Missing Link als additieven voor een betere groei. Dit alles gebruik ik volgens het voedingsschema van Bio Nova, die je op hun homepage kunt vinden.

Nadat het zaadje ingeplant is en ik mijn ‘slotgrachtje’ gemaakt heb, giet ik heel voorzichtig een beetje water met Roots wortelstimulator (0,5 ml op 1 liter water) in de kring rond het zaadje. De wortelstimulator bevordert de wortelgroei en helpt de zaailing enorm bij het opkomen en een gezonde groei.

LED there be light

Nu komen de zaden onder mijn EVO4-120 LED-lamp van SANlight uit Oostenrijk. In het begin is één lamp makkelijk voldoende. Ik dimm de lamp zelfs nog even naar 40% met de magnetische dimmer. Ik leg de lamp voorlopig even met de rand op twee kleine stoeltjes, zodat die op ca. 40 to 50 cm afstand van de potten ligt. Daarmee krijgen de zaailingen voldoende licht om mooi op te komen maar zonder te veel te strekken. In het Duits hebben ze hier een grappig woord voor: spargelen. Deze uitdrukking komt van het woord spargel, wat asperge betekent.

De volgende dag (na 24 uur in de aarde) komen de eerste zaailingen al op, en zijn 1 tot 1,5 cm uit de aarde gegroeid. Meestal hebben ze de zaadhuls of schil van het zaadje nog op hun kopjes. Deze valt er later vanzelf af, of moet voorzichtig verwijderd worden. Hoe je dit doet en waarop je extra goed moet letten vertel ik jullie in mijn volgende artikel.

Tot de volgende keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)