(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals je inmiddels weet heeft Bio Bertje voor deze nieuwe kweek hele bijzondere nieuwe ‘fire’ genetica verzameld. Zulke kostbare wietzaden moeten natuurlijk op de best mogelijke manier ontkiemd worden, en dat is volgens Bertje de ‘Serious way of germination’. Hoe het in zijn werk gaat legt hij zelf aan je uit. 

Zoals je twee weken geleden hebt gelezen, heb ik voor deze ronde een aantal hele bijzondere nieuwe wietzaden geregeld. Het is absoluut ‘fire’ genetica dus ik kan me niet veroorloven om er een bij het ontkiemen te verliezen. Daarom zal ik ze ontkiemen op de ‘Serious way of germination’. Met die methode heb ik mijn zaadjes al jarenlang met succes ontkiemd. Deze methode wordt ook aanbevolen door Serious Seeds, en vandaag zal ik je vertellen hoe deze beste manier van ontkiemen in zijn werk gaat.

Serious ontkiemen

Ter voorbereiding heb ik gedestilleerd water, handschoenen, keukenpapier, een pincet en een plastic ziplock zakje (diepvrieszakje) klaargezet.

Voor ik begin trek ik eerst de handschoenen aan omdat ik wil voorkomen dat er bacteriën van mijn handen op de zaden komen. Dan giet ik wat gedestilleerd water in een schaal, en leg ik daarin een vel keukenpapier zodat het nat wordt. Vervolgens knijp ik het overtollige water er voorzichtig met mijn vingers uit, zodat ik een goed vochtig vel keukenpapier heb dat ook weer niet zeiknat is. Dan vouw ik het natte papier doormidden, en plaats ik de zaden één voor één met een pincet op een helft van het papier. Hierbij hou ik een afstand van ongeveer twee centimeter tussen de zaden aan.

De ‘ass’ van een wietzaadje

Als je na het ontkiemen mooie rechte wortels wilt hebben, dan moet je de zaden daarvoor allemaal in dezelfde richting positioneren. Het worteltje groeit namelijk altijd uit de puntige kant van het zaadje en niet uit de ronde kant, wat ik de ‘ass’ van het zaadje noem. Daarom leg ik alle zaden met het puntje in dezelfde richting wijzend op het keukenpapier, en onthou ik welke richting dat is.

Daarna vouw ik voorzichtig de lege helft van het keukenpapier over de kant met de zaden, en druk ik voorzichtig alle luchtblaasjes eruit zodat de zaden goed omsloten zijn. Nu komt het vel ter grote van een kwart van een keukenpapier in het plastic zakje. Ik schuif het papier voorzichtig in het zakje, en wel zo dat de puntjes van alle zaden naar beneden wijzen, wanneer je het zakje ophangt.

Kaarsrechte wortels

Dan sluit ik het zakje en plak ik het aan de binnenkant van een deur van een kast die ik bijna nooit open. De zaden moeten namelijk in het donker ontkiemen. Omdat het zakje nu verticaal hangt en de zaden in het papier met de punt naar beneden wijzen, groeien alle wortels recht uit de zaden naar beneden. Door de rechte wortels kun je de zaden na het ontkiemen veel gemakkelijker inplanten dan wanneer ze plat ontkiemen en gekronkelde wortels hebben. Dan weet je nooit goed hoe je het zaadje het beste in de aarde moet stoppen.

Na 24 tot 48 uur in het zakje check ik de zaden. Ik neem daarvoor een zaklamp en hou deze tegen het plastic zakje waar een zaadje is en kijk aan de andere kant. Door het doorschijnende licht kun je heel mooi de contouren van het zaadje zien en weet je of er al wortels zijn, zonder het zakje te hoeven openen. Na drie dagen zijn bijna alle zaden uitgekomen. De meesten hebben al een witte wortel van een centimeter.

Nu is het tijd om ze in potjes met aarde te planten maar daarover zal ik jullie in mijn volgende artikel verder inlichten. Tot dan, en vanuit mijn kraamkamer alvast hele prettige feestdagen gewenst!

Jullie Bio Bertje!

(advertentie)