(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het drogen duurde maar liefst twee volle weken maar Bertjes trichome wonders zijn inmiddels gedroogd. De hoogste tijd dus om de wiet van de takken te knippen en de opbrengst per wietsoort te wegen. Dan nog even rijpen en onze Bio Bertje heeft een schatkist aan juweeltjes van wietsoorten! 

Na mijn oogstverslag, heb ik mijn trichome wonders ondersteboven te drogen gehangen. Dat nam iets meer tijd in beslag dan gewoonlijk, omdat de luchtvochtigheid aan de hoge kant was, namelijk ongeveer 55%.

Na 7 en na 10 dagen heb ik gecontroleerd of de wiet al droog was, door een dunne zijtak te nemen en die om te buigen. Beide keren braken de takken niet maar waren ze nog zacht genoeg om te buigen, en dus moest ik nog wat langer wachten. Na 14 dagen was het eindelijk zover; het zijtakje brak met een mooi en hoorbaar ‘knak’ geluid. Dat betekent dat de buds voldoende droog zijn om van de planten af te snijden en in glazen potten op te slaan.

Strawberry Sour Diesel

Sneeze!

Knippen

Ik leg een vel bakpapier op een tafel om de trichomen op te vangen die van de buds afvallen als ik ze van de takken afhaal. Aan het bakpapier blijven de trichomen niet plakken, zodat ik ze later gemakkelijk kan verzamelen.

Ik knip de buds één voor één los met een kleine puntige oogstschaar. Zo’n oogstschaar kun je in iedere specialiseerde tuinshop kopen; ze hebben hele smalle snijbladen waaraan maar weinig trichomen blijven kleven zodat je wat minder verlies hebt. De buds komen direct in glazen potten met een rubber dichting in de deksel (weckpotten), omdat deze het beste geschikt zijn voor langdurige opslag. Iedere plant komt in een eigen weckpot en krijgt een label met daarop de naam van de soort en het gewicht van de wiet in de pot.

Vervolgens zet ik de potten in een donkere kast waar het koel en niet vochtig is. Het is belangrijk om de potten niet in de zon te zetten, omdat direct zonlicht de cannabinoïden snel afbreekt en je wiet dan bruin wordt. Deze afbraak van trichomen verandert ook het effect, en zorgt ervoor dat je heel moe wordt van je wiet.

Sneeze

Strawberry Sour Diesel

Burpen en curen

In het donker kun je goed gedroogde wiet echter maanden, en zelfs tot een jaar bewaren zonder verlies van kwaliteit. In het begin is het belangrijk om de potten nog iedere dag zo’n 10 minuten tot een kwartier open te zetten. Op deze manier kan overtollig vocht uit de pot ontsnappen, en dat noem je in het Engels ‘burpen’ (boeren). Als je dat de eerste 10 tot 14 dagen met de potten doet, dan is je wiet perfect gedroogd en kan je het voor langere tijd opslaan zonder de potten te hoeven openen.

Deze eerste tijd met het ‘burpen‘ is de begin van de ‘cure‘. Dat is Engels voor het verder rijpen van de wiet. Als je het wiet na de oogst nog een tijdje bewaart in de glazen potten, dan wordt het milder om te roken en komt de smaak duidelijker naar voren. De ‘cure‘ verbetert je oogst en maakt de wiet nóg lekkerder!

Strawberry Sour Diesel

Sneeze

 

…en wegen

Nadat ik de toppen van de planten heb losgeknipt heb ik elke soort afzonderlijk gewogen. En dit hebben mijn trichome wonders me uiteindelijk opgeleverd:

  • SNEEZE (3 planten) van CNNBS.nl geproduceerd doer SEEDSTOCKERS: 241 gram
  • SHORELINE (3 planten) van DEVILHARVESTORIGINAL: 122 gram
  • SERIOUS HAPPINESS (1 plant) van SERIOUS SEEDS: 80 gram
  • STRAWBERRY SOUR DIESEL (1 plant) van DEVILHARVESTORIGINAL: 77 gram
  • MR. BIG CANDY (2 planten) van MR. HIDE SEEDS: 166 gram
  • MR. JEKYLL KUSH (4 planten) van MR. HIDE SEEDS: 382 gram
  • BLUE MINT (5 planten) van MOUNTAIN HIGH SEEDS: 354 gram
  • SUGAR BLACK ROSE (3 planten) van DELICIOUS SEEDS: 239 gram

Dat betekent een totaalgewicht van 1661 gram gedroogde buds van de 22 planten onder mijn EVO 5-150 LED-lampen van SANlight en gevoed met BioTabs. Dat is een gemiddelde van 75,5 gram per plant en daarmee ben ik ongelooflijk blij, het is een geweldige uitslag!

In het volgende artikel zal ik een nieuwe kweekronde beginnen, ik hoop dat je benieuwd bent naar mijn plannen hiervoor.

Tot de volgende keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)