(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Trips. Het kan de besten overkomen, maar is een tegenvaller voor onze medicinale kweker Bio Bertje. Helemaal nu zijn planten mooie dikke cola’s van toppen hebben! Uiteraard wordt het ongedierte biologisch bestreden met roofmijten. Zoals je van onze Bertje gewend bent maakte hij er ook weer een duidelijke video van.

Na het supercroppen zijn mijn trichome wonders mooi hersteld en groeien de toppen weer netjes omhoog. Inmiddels zitten we in week 11 van deze cyclus, en gaat de bloei onder mijn SANlight EVO5-150 LED’s voorspoedig verder. Mijn planten produceren meer en meer buds, en die worden ook steeds dikker nu. De hoofd- en zijtakken hebben al dikke cola’s. Dat betekent dat ze in aaneengesloten clusters uitgroeien tot een geweldige top, verdeeld over de hele tak. Het ziet er geweldig mooi uit, zoals je ook in de video goed kunt zien.

De bloei vordert…

De meeste stampers (bloeiharen, of pistils in het Engels) op de toppen zijn nog steeds wit. Dat wil zeggen dat de bloei nog steeds in volle gang is, en de planten nog niet zijn begonnen met rijpen. Als de witte stampers indrogen en bruin worden, dan weet je dat de plant rijp wordt, en de oogst in zicht komt.

De vuistregel zegt dat een wietplant rijp genoeg is om te oogsten wanneer alle stampers bruin zijn, en de plant geen nieuwe witte meer aanmaakt. Dit is echter maar een grove vuistregel, en zegt niets over de staat van de trichomen op de plant. En dat is waar het werkelijk op aankomt. Aan de verkleuring van de kopjes van de trichomen kun je precies zien hoe rijp de plant werkelijk is, en wanneer je het beste kunt oogsten. Daarover zal ik je volgende keer wat meer vertellen.

Trips bestrijden met roofmijten

Bij het bekijken van de bladeren ontdekte ik daarop wat witte sporen. Het zijn kleine vlekjes puntjes of lijntjes, soms in een boog op de oppervlakte van de bladeren. Zulke sporen duiden meestal op de aanwezigheid van trips. Trips is ongedierte dat aan de oppervlakte van de bladeren vreet, en daarbij deze typische sporen achterlaat. Hij is verder niet schadelijk, wat wil zeggen dat hij de plant niet doodt. Wanneer er echter te veel tripsen zijn, dan heeft het een negatieve invloed op de ontwikkeling van de plant. Als je er niets aan doet kost het je ook een deel van je opbrengst.

Daarom reageerde ik meteen bij het ontdekken, en heb ik direct roof-insecten bij Koppert besteld. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het kweken en versturen van verschillenden natuurlijke vijanden, die tegen allerlei plagen ingezet kunnen worden. Ik zou ook gif kunnen sproeien tegen de tripsen, maar dat wil ik niet. Ik ben er principieel op tegen, en daarnaast zitten mijn trichome wonders ook al vol met toppen. Zou ik nu met gif spuiten dan zou dat ook op mijn medicinale wiet komen, en zou ik het zelf dus ook binnenkrijgen bij het roken.

Dus kies ik ervoor om de trips op een biologische manier te bestrijden. Dat doe ik met roofmijten van Koppert. Ik bestel de ‘Swirski-Mite Plus‘ en de ‘Thripex-Plus‘ roofmijten; beiden werken ze goed tegen tripsen. De mijten worden geleverd in zakjes die je direct op de plant hangt, liefst op een zijvertakking van de hoofdstam zoals je ook in de video kunt zien. Ze kunnen dan uit de zakjes klimmen en zich direct over de hele plant verspreiden, en de tripsen opeten.

Ik hoop dat mijn roofmijten alle ongedierte vinden en vernietigen, zodat mijn plantjes rustig verder kunnen bloeien. In mijn volgende artikel gaan we verder met de bloei en zal ik het hebben over het bepalen van het goede moment om te oogsten.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)