(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De trichome wonders van Bio Bertje zijn in een nieuwe fase aangekomen, en laten tekens van bloei zien. Er staan echter ook planten uit regulier zaad tussen, en die kunnen eventueel dus ook mannelijk zijn. Omdat Bertje liever geen wiet met zaden kweekt, controleert hij het geslacht van zijn wietplanten. Eventuele mannen worden verwijderd.

De vorige keer heb ik jullie in het kort de verschillen tussen sativa en indica wietplanten uitgelegd. Daarna heb ik mijn hoogste sativa planten bij elkaar gezet zodat de lamp niet te ver omhoog hoefde voor de kleinere indica dames. Inmiddels zijn de ’trichome wonders’ weer een stuk verder in hun ontwikkeling.

Haartjes en balletjes

Korte tijd na de switch (de omschakeling naar het 12/12 lichtschema) beginnen de vrouwelijke planten de eerste witte haartjes te krijgen. Dat zijn de allereerste pistils of stampers van de vrouwelijke bloemen. Deze eerste haartjes vind je precies bij de nodes of vertakkingen van de stammen en takken.

Als je daar een klein druppelvormig bolletje met twee witte haartjes naast elkaar ziet, dan weet je dat je een vrouwelijke wietplant hebt. Zie je echter alleen een rond balletje, eventueel al op een steeltje en zonder twee witte haartjes, dan heb je een mannelijke of een hermafrodiete wietplant. In het laatste geval zie je zowel de mannelijke bolletjes als de vrouwelijke haartjes.

De mannelijke planten moeten meteen afgeknipt en weggehaald worden, om te voorkomen dat ze rijp worden en dan hun mannelijke stuifmeel in de groeiruimte loslaten. Het stuifmeel (pollen in het Engels) zou meteen de vrouwelijke planten bevruchten, en dan groeien er zaden in de wiet. Dat wil ik voorkomen, omdat ik mijn cannabis als medicijn rook, en het veel minder potent wordt als de wiet zaden heeft. Ook wordt de opbrengst minder als de planten bestoven zijn en er zaden groeien.

Omdat ik ook planten uit regulier zaad heb zullen er dus ook mannelijke planten zijn. Daarom moet ik vanaf het begin van de bloeifase, goed checken of ik een mannetje zie en deze weghalen. Het duurt wel nog zeker twee weken tot de mannelijke bloemen rijp zouden zijn, maar ik wil de mannelijke planten dan allang weg hebben.

Flexibel met water en voeding

Alle planten groeien nu voorspoedig en ontwikkelen zich prachtig. Ze hebben een mooie donkergroene kleur en zijn heel gezond. Dat betekent dat de voedingstabletten van BioTabs, die ik in mijn aarde heb gedaan bij het verpotten, uitstekend hun werk doen. Ze geven voldoende voeding aan de planten. Ik gebruik verder alleen puur kraanwater voor de planten. Daarmee vul ik wekelijks mijn 250 liter Flexitank-reservoir. Vanuit die tank worden de planten automatisch bewaterd door het Autopot Easy2Grow (2 planten per schaal) systeem. Omdat de BioTabs voeding zelfregulerend is, hoef ik niet aan te zuren en ook geen pH-waardes te meten. Dat bespaart immens veel tijd en is heel gemakkelijk.

Als kool

Mijn SANlight EVO5-150 en SANlight Q5W-Gen.2 LED kweeklampen hangen op ongeveer 80 cm afstand van de toppen van de planten, en doen hun werk uitstekend. De planten houden van de intensiteit en het spectrum van het licht dat deze LED-lampen geven en groeien daarom als kool!

Na de eerste vier bloeiweken hebben mijn vrouwelijke planten nu al mooie witte kroontjes, en beginnen ze meer en meer op echte toppen te lijken. De planten zijn soms echter heel verschillend in hoogte, en daarom moest ik sommige planten supercroppen. Daarover vertel ik jullie meer in mijn volgende artikel.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)