(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu de verschillende wietplanten van Bio Bertje een tijdje op 12/12 staan, worden de onderlinge verschillen duidelijker. De sativa dominante ’trichome wonders’ worden aanzienlijk hoger dan de indica’s, en worden bij elkaar gezet zodat alle dames genoeg licht krijgen. Ondertussen legt Bertje het verschil tussen een sativa en een indica wietplant nog eens uit. 

Als je mijn laatste kweekverslag gelezen hebt, dan weet je dat ik toen de omschakeling of ‘switch’ naar het 12/12 lichtschema heb gemaakt. De planten kunnen nu in bloei gaan, maar de overgang van groei naar bloei gaat geleidelijk en duurt niet bij alle wietsoorten even lang. Sommigen doen er langer over dan anderen om in bloei te gaan.

Strek: indica’s vs. sativa’s

Sommige kort bloeiende wietsoorten – meestal de indica (dominante) planten – beginnen heel snel met de productie van bloemen. De lang bloeiende soorten – meestal sativa (dominante) wietsoorten – beginnen iets later met de productie van de eerste bloemen. Indica’s gaan daarnaast ook minder lang door met groeien na de switch, terwijl de sativa’s juist wel wel vrij lang door blijven groeien (strekken). Ze blijven zelfs groeien terwijl de productie van de toppen allang begonnen is, en kunnen hierdoor heel hoog worden.

De groeistructuur is ook verschillend bij sativa en indica wietplanten. Sativa planten hebben over het algemeen langere internodes. Dit is de afstand in hoogte op de stam, tussen twee nodes of zijvertakkingen. Dat betekent in de praktijk dat een sativa een veel langer stuk stam aanmaakt voordat ze een nieuw zijtak aanmaakt.

Hoge bomen vangen veel …licht

De grotere internode-afstand en het langer doorgaan met groeien zorgen ervoor dat sativa wietplanten altijd groter worden dan indica’s. Daar moet je als binnenkweker altijd rekening mee houden. Je wil de groeilampen – hier bij mij zijn het de SANlight EVO5-150 LED’s – namelijk niet te hoog hangen, maar je moet wel een minimale afstand tot de hoogste plant houden. Dat betekent dat de hoogste sativa eigenlijk bepaalt hoe hoog ik de lampen moet hangen. De kortere indica planten krijgen dan minder licht en dat is zonde. Daarom probeer ik de grotere planten altijd aan één kant te zetten, en de kleinere aan de andere kant. Dan kan ik de lampen op verschillende hoogtes boven de planten hangen, zodat de lamp boven de indica’s wat lager kan hangen en ook die planten voldoende licht krijgen.

Sativa’s en indica’s herkennen

De makkelijkste manier om te zien of een plant een indica of een sativa is, is aan de bladvingers. Sativa planten en sativa dominante hybrides hebben lange, smalle bladvingers terwijl indica’s en indica dominante hybrides wat kortere en veel bredere bladvingers hebben. Het verschil is tijdens de groeifase het duidelijkst te zien, dus doe daar je voordeel mee.

Door het op tijd identificeren van de genetica, kun je de planten namelijk al in de juiste groepen plaatsen in je kweektent of –kast. Plaats de indica’s aan een kant en de sativa’s aan de andere, zodat je individueel de hoogte van het licht boven deze groepen kunt instellen.

Stoned vs. high

Het grootste verschil tussen indica’s en sativa’s merk je echter pas bij het roken van de gedroogde buds. Indica’s hebben over het algemeen een rustgevend en meer sedatief effect en maken je stoned en lichamelijk ontspannen. Sativa’s geven vaak een meer euforisch gevoel en zijn eerder oppeppend dan sedatief, ze maken je hoofd high.
De indica’s zijn daardoor heel goed geschikt om (chronische) pijn te bestrijden, ze maken je relaxed en nemen de pijn direct weg. Ze zijn ook uitermate geschikt tegen slapeloosheid en helpen je met inslapen en doorslapen.

De sativa’s zijn beter geschikt om mensen met angsten of depressies te helpen. Ze nemen je de angst weg en maken vrolijk en ook een beetje relaxed. Ze maken je creatief en actief, je wil graag de dingen doen die je het meeste plezier geven. Een danseres gaat vrolijk dansen, een schilder gaat mooi schilderen en een schrijver gaat creatief schrijven.

Als medicinale kweker groei ik wiet als medicijn tegen mijn chronische rugpijn van een hernia. Daarom zijn het grootste deel van mijn planten ook indica dominante wietsoorten. Het sedatieve effect van de indica planten helpt perfect tegen mijn rugpijn, neemt direct de spanning in mijn spieren weg en helpt mij relaxen.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)