(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds Bio Bertje twee weken geleden de ‘helmpjes’ en ‘badmutjes’ van zijn zaailingen haalde, zijn ze mooi gegroeid. De wortels komen al onder uit de potjes gepiept, dus is het tijd om ze te verpotten. Zoals altijd legt Bertje je stap voor stap uit hoe je dat zonder stress kunt doen. 

Mijn kleine ‘Trichome Wonders‘ zijn mooi gegroeid in hun kleine potjes. Ze zijn nu zo groot dat de wortels aan de onderkant al uit de potjes groeien. Dat is het teken dat ze in een grotere pot moeten. Omdat iedere keer verpotten ook stress voor de plant betekent, is het slim om dit maar één keer te doen, en de planten dan direct in de pot te zetten waarin ze tot aan de oogst kunnen blijven. In mijn geval zijn dit potten van 8 liter van het Easy2Grow systeem van Autopot.

Afwatering, lightmix en voedingstabletten

Als eerste doe ik een laag van circa 2 cm hydrokorrels in de pot. Deze laag dient als drainage. De hydrokorrels komen uit de productie altijd met een pH-waarde van 8,0. Ze moeten daarom eerst met water worden afgespoeld en dan in water met een pH-waarde van 5,0 gedaan worden. Als je ze daarin zo’n 24 tot 48 uur laat weken, hebben de korrels een pH-waarde van 6,0 en kunnen ze in de pot.

Vervolgens vul ik de pot tot de helft met lightmix van Goldlabel.nl. Deze licht bemeste aardemix met perliet kun je in de gespecialiseerde tuinshop kopen. Onder in de aarde leg ik twee Biotabs voedingstabletten; dan voeg ik Mycotrex (nuttige mycorrhiza schimmels) toe, en daarna vul ik de rest van de pot op met lightmix. Afsluitend geef ik water met een pH-waarde van 6,0 tot de aarde goed vochtig is, maar niet te nat.

Verpotten zonder stress

Dan is de nieuwe pot gereed voor de komst van het plantje. Hiervoor neem ik het kleine potje en druk ik dat  met de onderkant in het midden van de losse aarde in de pot. Daarmee maak ik een gat met precies dezelfde vorm als de wortelkluit van het kleine plantje in de kleine pot. Dan neem ik voorzichtig het kleine plantje uit de kleine pot (zonder de wortels die er aan de onderkant uit gegroeid zijn te beschadigen), en zet ik de wortelkluit in het geprepareerde gat.

Ik duw het plantje voorzichtig naar beneden en druk de aarde van alle kanten richting het midden, zodat de wortels allemaal goed met aarde omsloten zijn en het kleine plantje vastzit in het midden van de grote pot. Als laatste geef ik nog een keer water (pH 6,0) op de aarde, rondom de stam van de kleine plant in de grote pot.

pH-perfectie

Dan is het verpotten klaar en zet ik de potten in de schotels van het bewateringssysteem. Iedere schotel van het Easy2Grow systeem heeft plaats voor twee planten en wordt verzorgd via een slang vanuit het 250 liter Flexitank reservoir. Het reservoir vul ik met schoon kraanwater zonder de pH-waarde te corrigeren of voeding toe te voegen. Dat kan omdat ik de Biotabs gebruik. De Biotabs voeding zal mijn planten gedurende de hele cyclus verzorgen en is zelfcorrigerend. De pH-waarde blijft daardoor vanzelf op de juiste waarde voor de wortels. Dat is superhandig en spaart ongelooflijk veel tijd, omdat je de pH-waarde niet meer hoeft te meten en te corrigeren als je het reservoir vult.

Nu al mijn babies goed verpot zijn heb ik ze allemaal in het licht van mijn LED’s gezet. Ik gebruik voor deze ronde drie SANlight EVO5-150 LED kweeklampen, en heb nog twee extra SANlight Q5W-Gen.2 LED’s aan de buitenkant. De lampen hangen ongeveer 100 cm boven de planten, en branden op vol vermogen (dus niet gedimd). Voor twee planten had ik geen ruimte in het Autopot systeem, dus die heb ik in gewone potten van 11 liter gedaan.

Zó, nu de dames verpot zijn, kunnen ze rustig verder groeien tot ze groot genoeg zijn om de bloei in te gaan. Maar daarover vertel ik jullie in mijn volgende artikel…

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)