(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden heb je over Bertjes plannen kunnen lezen, namelijk een kweekkamer vol met ’trichome wonders’ aka kristalrijke wietsoorten. De zaadjes zijn inmiddels uitgekomen, en dus is het tijd geworden om ze in de aarde te planten. Zoals altijd legt Bio Bertje dat stap voor stap uit, met handige instructievideo.

Hoi, lieve lezers!

De laatste keer heb ik verteld welke ’trichome wonders’ ik deze keer zal kweken, en de zaden ontkiemd. De eerste witte puntjes kwamen toen net uit de zaadjes. Dit zijn eerste wortels van de zaadjes, en omdat de zaden verticaal in een zakje hangen kunnen deze wortels loodrecht uit het zaadje groeien. Als het worteltje tussen de 5 en 15 millimeter uit het zaadje gegroeid is, kan het in een kleine pot met aarde geplant worden. Dat moet heel voorzichtig gebeuren, omdat het dunne witte worteltje fragiel is en niet beschadigd mag worden. Ik doe dit op de volgende manier:

 

Trichome wonders zaaien

Eerst vul ik een klein potje (ca. 0,25 l) met lightmix (licht bemeste aarde uit de growshop). Daar giet ik dan een klein beetje water met een pH-waarde van 6,0 bij, zodat de aarde mooi vochtig maar niet te nat is.

Vervolgens maak in het midden een klein kuiltje om het worteltje in te zetten. Dat doe ik met een klein stokje of met mijn pink. Het gaatje moet voldoende diep zijn voor het zaadje met de uitgegroeide wortel. Dan neem ik het zaadje voorzichtig met een pincet van het keukenpapier, en doe ik het met de wortel naar beneden in het gemaakte gaatje. Ik leg het eigenlijk aan de zijkant van het gaatje, zodat het zaadje precies op de oppervlakte van de aarde ligt, en de wortel langs de zijwand van het gaatje naar beneden ligt. Dan druk in de aarde voorzichtig van de andere kant naar het zaadje toe, tot het gat gesloten wordt en de wortel mooi met aarde omsloten is. Alleen de bovenkant van het zaadje kijkt nu nog een beetje uit de aarde.

Het is heel belangrijk om het voorgekiemde zaadje niet te diep in de aarde te zetten! De meeste kwekers plaatsen het 5 mm tot 1 cm diep in de aarde, en dat is te diep. De zaailing moet zich dan in de volgende dagen naar de oppervlakte worstelen en dat kost veel kracht en energie. Als het zaadje zelf nog net zichtbaar is, dan kan de zaailing direct naar boven uit de aarde groeien, en heb je al na 24 uur een klein plantje.

Na het zaaien maak ik nog een drainage-cirkel in mijn potje. Ik druk de aarde hiervoor langs de binnenkant van de potjes aan, zodat er een ringvormige kuil ontstaat rond het zaadje. In deze cirkel kan ik nu water geven zonder het zaadje in het midden van de pot per ongeluk uit de aarde te spoelen. Als je water in de cirkel aan de zijkant geeft, dan zuigt de aarde het naar het midden toe en krijgt de zaailing voldoende water.

Kleine zaailingen hebben trouwens nog niet veel water nodig. Als de aarde voldoende vochtig is bij het planten van het zaadje, hoef ik meestal pas na 48 uur voor het eerst water te geven.

De kleine potjes zet ik nu eerst een tijdje onder een van mijn oude LED’s, de S4W van SANlight. Deze geeft met haar 120 Watt meer dan voldoende licht voor de kleine zaailingen. Na 24 uur zie ik de meeste planten al boven de aarde uitkomen, en na 72 uur zijn ze allemaal bovengronds.

In mijn volgende artikel zal ik je vertellen hoe het mijn trichome wonders verder vergaat.

Tot over twee weken, jullie Bio Bertje!

(advertentie)