(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste keer heeft onze Bertje zijn trichome wonders verpot, en sindsdien zijn ze mooi verder gegroeid. Nog even en hij kan door met de bloeifase. Om het juiste moment van omschakelen goed in te kunnen schatten, vertelt hij je vandaag alles over de switch zelf, en in hoeverre de planten daarna nog door zullen groeien. 

Sinds het verpotten van mijn ’trichome wonders’ groeien ze mooi verder. De meeste planten hebben het goed doorstaan zonder al te veel stress, en zijn van top tot teen mooi groen. Sommige planten hebben echter wat schade aan de wortels overgehouden en hebben nu gele schutbladeren op de lage takken. Dat is niet ernstig en kan soms gebeuren. Wat belangrijk is, is dat de nieuwe groei bovenin de plant mooi groen is. De gele bladeren kun je van de plant afhalen. Hierin vindt toch geen fotosynthese meer plaats, dus deze bladeren ondersteunen de groei van de plant niet meer.

De BioTabs voedingstabletten doen nog steeds goed hun werk, dat zie je aan de mooie groene kleur van de planten. De tabletten zijn voldoende voor de hele cyclus, zodat ik verder alleen nog water aan mijn ’trichome wonders’ hoef te geven. Een keer in de week vul ik hiervoor mijn 250 liter Flexitank-reservoir, dat voor de bewatering van het Autopot-systeem zorgt. De planten die niet in het systeem staan maar in gewone potten, geef ik handmatig water met een gieter. Ik gebruik het water direct uit de kraan en hoef de pH-waarde niet te corrigeren omdat de BioTabs voeding zelfregulerend is. Dat spaart een heleboel tijd bij het wateren en maakt alles veel makkelijker.

Tilting is easy

Drie SANlight EVO5-150 en twee Q5W-Gen.2 LED-lampen hangen een meter boven de toppen van de planten en branden op vol vermogen. Voor een optimale belichting van het groeioppervlak heb ik de twee lampen aan de buitenkant onder een hoek van 11 graden naar binnen gehangen. Dat is gemakkelijk door ze aan het juiste gat op het armatuur te hangen. De lamp heeft hiervoor meerdere gaten aan de bovenkant om ze op te hangen, en als je een van de buitenste gaten gebruikt, hangt de lamp automatisch onder een hoek. Dit is het Easy-Tilt-Systeem van SANlight. Op de website van SANlight vind je aanbevelingen voor het ophangen van de lampen in kweekruimtes met verschillende afmetingen.

De switch

In de groeifase staan de LED-lampen 18 uur per dag aan, en 6 uur per dag uit, en dat houdt de planten in de groei. Pas als ik mijn timer omschakel, en 12 uur licht en 12 uur duisternis geef, gaan ze de bloeifase in. Dit noem je in het engels de switch, dat betekent letterlijk de omschakeling van groei naar bloei.

Het is belangrijk dat de switch niet te laat gebeurt, omdat planten gegroeid uit zaad hierna altijd nog veel verder groeien. De vuistregel is 150% aan extra groei de hoogte in na de switch. Als de plant bijvoorbeeld 40 cm groot is bij de switch, gaat ze uitgroeien tot ca. 100 cm hoogte bij de oogst (40 + (40×1,5) = 100).

Wietplanten gegroeid vanuit stekken zullen na de switch veel minder de hoogte in groeien; als vuistregel kan je hier 100% aanhouden. Als de plant gegroeid uit een stek bijvoorbeeld 40 cm groot is bij de switch, gaat ze uitgroeien tot ca. 80 cm hoogte bij de oogst (40 + (40×1) = 80).

Mijn trichome wonders zijn nu al bijna voldoende groot om de bloei in te gaan. Daarom ga ik mijn timer aan het eind van deze week omschakelen naar 12/12. In mijn volgende artikel zal ik je over het begin van de bloeifase vertellen…

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)