(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Leve de legalisering! Vier jaar nadat Canada als eerste grote westerse natie zo slim was om recreatieve cannabis te legaliseren, krijgt een van de grootste universiteiten in het land een wietwinkel op de campus. Studenten aan de University of British Columbia kunnen nog voor de kerst terecht in de uni-coffeeshop voor hun broodnodige wiet, hasj, edibles en concentraten.

Opnieuw een geweldige cannabis primeur voor Canada

De wereldprimeur is voor het internationale cannabismerk Burb Cannabis Corp., dat nu toestemming heeft gekregen van de autoriteiten in de provincie British Columbia om op het terrein van de universiteit een winkel op te tuigen.

CEO John Kaye van Burb Cannabis is uiteraard een blij man. “Ondanks zorgen van buurtbewoners die voortkomen uit oude stigma’s rondom cannabis, heeft de directie van het Metro Vancouver Regional District (MVRD) een weloverwogen besluit genomen dat in overeenstemming is met de overweldigende vraag van de studentenvereniging alsook de principes van legalisatie in ons land.”

‘Meer dan opgewonden’

Nu hoeft alleen nog de reguleringsinstantie B.C. Liquor and Cannabis Regulation Branch groen licht te geven en dan gaat de wietwinkel op de universiteit nog voor komende kerst open. “Wij zijn meer dan opgewonden om Burb naar de campus te brengen en veilige toegang (tot legale cannabisproducten, red.) te bieden voor studenten en inwoners deze herfst”, verklaart Kaye in een persbericht over de wereldprimeur.

Het is voor Burb trouwens al de achtste en laatste legale wietwinkel die ze in de provincie B.C. mogen exploiteren. Volgens de wet in deze Canadese provincie is 8 winkels op 1 licentie namelijk de max, vandaar. Het plan voor een eigen cannabiswinkel op de campus werd al in 2020 voorgesteld door de Alma Mater Society van de universiteit. De voorgestelde locatie was toentertijd in The Nest, een universiteitsgebouw waar studenten samenkomen, eten, studeren en socialiseren.

Hier op de mini-mall op de campus komt ’s werelds eerste cannabiswinkel op een universiteit!

Wietwinkel ondanks verzet burgers en bedrijven

Daar komt de cannabis shop echter niet, simpelweg omdat de winkelverkoop van cannabis niet is toegestaan onder de ‘campus land use regulations’, verklaart Michael White namens de universiteit. Maar niet getreurd, de nieuwe locatie is precies op de grens van de University of British Columbia en wel in de University Village mini-mall.

Hoe dan ook, Burb’s baas Kay rept over een ‘grote overwinning voor ons’ omdat de wietwinkel er is gekomen ondanks stevige discussies en verzet van omwonenden i.v.m. ‘openbare veiligheid’ en de vraag of zoiets wel geschikt is voor de gemeenschap.

Volgens de website Vancouver is Awesome waren praktisch alle studenten voor een wietwinkel op de campus, maar was liefst 90 procent van de omwonenden en bedrijven in de buurt tegen. Er waren zelfs wat gekken die een petitie tegen de universitaire cannabis shop begonnen op Change.org, waarbij ze onder meer stelden dat ‘by opening a cannabis retail store, more cannabis store customers will be attracted to the campus for purposes unrelated to the university’.

Het nieuwe normaal

Ook zouden de roemruchte ‘kwetsbare kinderen’ een hoog risico lopen op blootstelling aan substanties waarvoor ze nog te jong zijn. Gelukkig zijn universiteiten en overheden in Canada inmiddels wel wat slimmer dan dat ze dit soort old school war on drugs propaganda nog serieus nemen. Die wietwinkel op de universiteit komt er dus gewoon.

Hoewel ‘gewoon’… wij hier in de Lage Landen kunnen voorlopig alleen nog maar dromen van dat nieuwe normaal. 

[openingsbeeld: strelka cosmonaut/Shutterstock]
(advertentie)