(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Maak kennis met Yves Duboc, een 43-jarige inwoner van de plaats Biddeford in de Amerikaanse staat Maine. Ofwel is deze Yves de dapperste/brutaalste dodo sinds het uitsterven van de laatste dodo zelf (1681). Ofwel is hij de grootste dubbele domoor die ooit op het aardoppervlak rechtop gelopen heeft. Oordeel zelf vooral…

Over naar de rechtbank van Newburyport in de staat Massachusetts, waar dit vreemde voorval vorige donderdag plaatsvond. De Massachusetts State Police schrijft een bijzonder lange titel boven het nieuwsbericht op hun blog, wellicht om zo te streven alle feiten in één kop gepropt te krijgen:

MAN WHO APPEARED IN COURT FOR DRIVING WITH NO LICENSE AND ILLEGAL MARIJUANA POSSESSION IS ARRESTED AFTER DRIVING AWAY FROM COURTHOUSE IN AN SUV LOADED WITH MARIJUANA

Een pondje verkeerde groente

Wij zetten de droge feiten eens op een rij, voordat we zelf het spoor ook bijster raken. Agent Michael Provost draaide donderdag dienst als State Police Prosecutor in het Newburyport District Court. Ter voorbereiding op zijn werkdag in de rechtbank, maakte Michael actuele status-updates van alle verdachten die deze donderdag moesten voorkomen, o.a. op basis van politiegegevens.

Zo moest er bijvoorbeeld iemand voorkomen omdat hij zonder rijbewijs had rondgereden, en dat ook nog met meer dan 1 pound (0,45 kg) wiet op zak. Inderdaad, das onze Yves ja!

Agent Provost had ondertussen gezien dat het rijbewijs van de automobilist uit Maine nog altijd opgeschort was. Meer mazzel had Yves gelukkig binnen in het gerechtsgebouw, alwaar de rechter hem zonder borgtocht vooralsnog naar buiten liet gaan – op voorwaarde dat meneer niet zou gaan autorijden totdat zijn rijbewijs weer tiptop in orde zou zijn.

Er past meer in een Toyota SUV dan je op het eerste gezicht denkt…

Tweede keer gepakt voor rijden zonder rijbewijs

Redelijk stomverbaasd was state trooper Provost dan ook toen hij even later dezelfde aangeklaagde persoon die beloofde voorlopig niet te zullen gaan rijden doodleuk op de bestuurdersstoel van een Toyota SUV zag klimmen, op de parkeerplaats van de rechtbank nota bene, en ook wegrijden in de auto met kentekens uit Florida.

Hupsakee, politieagent Provost er in zijn vet be-stic-ker-de patrouillewagen achteraan, natuurlijk.

Toen hij de SUV tot stoppen had gedwongen, bleek het inderdaad om dé Yves Duboc te gaan, 43 jaar oud en uit Biddeford, Maine. Ofwel dezelfde dodo die eerder vandaag terecht stond voor autorijden zonder geldig rijbewijs én het bezit van te veel wiet. De brutaliteit, zeg.

Yves wordt ‘wegens het besturen van een voertuig zonder rijbewijs’ opnieuw gearresteerd door agent Provost. Maar daarmee is deze kous nog niet af.

Pondje wordt veertig kilo verkeerde groente

Nadat de state trooper de brutale automobilist in de handboeien goochelt en hem veilig achterin zijn cruiser parkeert, controleert hij ook diens SUV nog even voordat deze zal worden weggesleept. Het was voor het welzijn van Yves wellicht beter geweest, als daarom de volgende zaken NIET in de auto hadden gezeten:

  • zip lock baggies
  • a bong
  • two large vacuum sealed bags and two duffel bags filled with marijuana
  • five large jars of extract of THC, the psychoactive component of cannabis
  • a large roll of twenty-dollar bills secured with a rubber band

Een nog beter ik-ben-schuldig-totaalpakket ten aanzien van het overtreden een cannabiswet bestaat nauwelijks, het dient toch even gezegd maar slechts terzijde vermeld natuurlijk. In totaal smokkelde onze geliefde Yves hier namelijk 32 kilo wiet + 9 kilo wietolie!

Cannabis extracten a.k.a. wietolie in grootverpakking zullen we maar zeggen…

‘Where he is no stranger…’

En deze 41 kilo cannabis handelswaar, nogmaals, bevond zich allemaal pal onder de neus van een politieagent én pal voor de rechtbank waar meneer zojuist terecht stond voor exact dezelfde aanklachten: ongeldig autorijden en cannabisbezit boven de wettelijk normen. Jazeker, het wórdt ook hoog tijd dat cannabis (voorgoed en volledig) uit het wetboek van strafrecht gaat.

Maar hoe vergaat het Yves verder op deze donderdag, een dag die toch bepaald niet als de beste of zelfs maar een van de betere in ’s mans eigen geschiedenisboekje zal komen te staan?

Dat weet momenteel – helaas – niemand beter dan de Massachusetts State Police, en die zeggen er het volgende over: “Duboc was transported to State Police-Newbury for booking. Then he was driven back to Newburyport District Court, where he is no stranger, for arraignment on new charges of unlicensed operation of a motor vehicle and trafficking in marijuana.”

* MegaStoner KijkTip v/d Dag: ‘Groundhog Day’ (film, 1993)
(advertentie)